Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Topeni netopi

Od: petrarak odpovědí: 9 změna:
Dobry den, mame plynovy kotel Protherm tiger a letos nam nejak zlobi vytapeni. Nektere radiatory jsou uplne studene, jine topi tak na 10 %. Vloni sla topeni dobre, letos po spusteni po lete takhle blbne. Vsechna je odvzdusnili, ale zadny vzduch neusel, odcerpali jsme a doplnili asi 4 litry vody. Hlavice jsme promackali, privody blize ke kotli priskrtili a porad to netopi. Topenar nema cas, doma mrzneme. Prosim poradte.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Zkontrolujte oběhové čerpadlo. Jestli nehučí tak zalehlo a proto se voda v systému nehýbe. Některá se dají přes odvzdušňovací šroub rozhýbat šroubovákem jiná se musí rozšroubovat a protočit rukou. Hlavně aby už nebylo spálené vinutí.

hodnocení

0x

Kdyby nešlo čerpadlo, nedostane se voda nikam a kotel se vypne. Zkluste se přesvědčit, zdali máte knoflík na teplotu vody daný na maximum.

Nejlépe se hledá vada osaháváním. Trubky od kotle je telá dost? Kotel běží, topí?

doplněno 15.12.15 06:46:

totak, já se hádat určitěnebudu, teoreticky je to možné, ale samotíží přes čerpadlo to může jít, ale pomalu, takže výkon hořáku by byl velký, a musel by vypínat spínač teploty vody v kotli. Pak dojde k pomalému ochlazení vody samotíží, opět hořák a podobně. Pokud by hořák stíhal topit naplno a ještě se samotíží točila voda, bez čerpadla, "to by byl zázrak Kelišová"

Hezký den

doplněno 17.12.15 06:59:

Tazatel již určitě topí a nestojí o naše rady..

doplněno 17.12.15 09:22:

Petrák, děkujeme za zprávu

Tím čerpadlem to být může. Nikde není psáno, že kotel není níž než některé radiátory. V tom případě můžou topit slabě na samotíž i bez čerpadla. Nehádal bych se kdyby mě to samé letos nepotkalo.

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj.

Začal jsi asi na špatný straně systému. Rozšteloval jsi rozvody a chybka může být v kotli, jeho fungování. Nějak toho o něm moc nevíme. Sežeň si jiného machra. Topenář to asi nebude. Nebo počíst v návodu?

instalater*
hodnocení

0x

Některé radiátory topí tak na 10% - předpokládám tudiž , že čerpadlo fachčí. V tom případě vám mohu doporučit si vyčistit filtr u topení. Měl by být pod kotlem na zpátečce. Zvládne to každý.

doplněno 14.12.15 21:18:

pokud topí radiátory nejblíž ke kotli , tak bych se i vsadil , že to bude filtr. Dejte pak vědět. Správně by měl být nad ním i pod ním kulový ventil , tak že by měla být oprava celkem rychlá.

patrikol
hodnocení

0x

Zkuste oběhové čerpadlo, je možné, že Vám se vám voda nedostává do rozvodů topení. Pokud by tohle nepomohlo, tak se zkuste podívat, jestli není čerpadlo vypnuté.

kamill*
hodnocení

0x

Poradím ešte iné,Tento typ kotla má zasobnik na tuv a aj vykurovací okruh.Prednostne sa vždy ohrieva tuv ,lebo prepínač ohrievacích okruhov je mechanicky nastavený do okruhu tuv a po cca 2min sa prepne do polohy kúrenie.Prepnutie je počut a hlavne vidiet na digit.teplomere -začne teplota v okruhu stupat.Ak je funkcia prepinača poznačená poškodenými -zakusnutými O-krúžkami ,tak sa hlavne ohrieva voda v zásobníku aj vtedy, ked jeho termostat to nepožaduje a ohrievací okruh je iba nepatrne ohrievaný .Overte či sa Tuv zásobnik neohrieva, ak jeho termostat je na minime.Obehové čerpadlo je určite chodive a ak sa niekedy zakusne od nečinnosti a nečistot, tak sa vyskrutkuje velka skrutka v osi hriadela ,kde je zarez na skrutkovač a nie cez odvzdušnovak ! Vymenu O kružkov v prepinači zverte odbornikovi a mate 10 pokoj

petrrak
hodnocení

0x

Moc děkujeme, topení už topí, bylo to tím zacpaným filtrem. Díky za váš čas a odpovědi :)

instalater*

petrrak - tak to mám radost , že jsem to tipnul . Kam mám poslat fakturu?*smich**smich* Vždycky začni hledat závadu od toho nejjednodužšího. Když nejede kotel : malý tlak - pohled na manometr , vybité baterky v pokojovém termostatu- zkusit třeba z ovladače na televizi , filtr , atd...

Jednou jsem starší paní -asi tak 65 let řekl , jestli nemá náhradní baterky do termostatu . Začala přede mnou rozdělávat vibrátor. *smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma kotel protherm

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]