Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na možnosti financování výstavby RD. Chtěl bych řešit nákup pozemku pro stavbu RD a následně stavbu domu svépomocí. Momentálně nedisponujeme žádnu větší částkou a proto se zabývám myšlenkou vzít hypotéku jak na nákup pozemku tak i celkovou výstavbu RD. Cena pozemku 700 000. Předpokládáná tržní cena domu 3 500 000. Osobně předpokládám, že si daný dům budu schopen postavit do 2 000 000,-Kč. Celkově bych tedy potřeboval cca 2 700 000. Papírování a podobné záležitosti si budu hradit ze svého. Předpokládám, že banka odhadne budocí dům na určitou částku ( dle mého názoru 3 500 000 ) v případě, že bych chtěl po bance pouze 2 700 000 je to tak, že bych žádal pouze o 75% hypotéku? Poznámky typu našetřete si milion a potom stavějte si nechte prosím pro sebe. Chci mít postaveno do 30 a se rozhoupat ve 40. Jen mne zajímá jestli to chápu zprávně či nikoliv.
Děkuji za odpověď
Hypotéka se většinou dává na stavby o výšce 1 metr. Na zelené louce vám možná někdo hypo dá, ale viděl bych mizivé procento, nevýhodné a pouze u své stávající banky... Máte-li alespoň stavební spoření s určitou částkou, možná by bylo reálnější půjčit si tam na pozemek a základy, pak teprve řešit hypotéku.
Pozemek mám již vybraný a docela mi padl do oka. Vzhledem k tomu, že podnikám tak mám docela problém prokázat opravdové přijmy. Takže připadá v úvahu hypotéka skrze předschválené limity na účtu. Chtěl jsem to řešit tak, že si vezmu hypotéku na pozemek a stavět začnu z peněz které vydělám. Sama realiťačka mně navnadila na možnost kterou jsem poopisoval. Čili pozemek a stavbu ihned na hypoteku - s tím že co bych vydělal tak bych automaticky sypal do stavby ( nepočítám že bych čerpal pouze hypotéku ). Již před rokem jsem řešil něco podobného, kdy jsem si říkal že taktéž koupím pozemek na hypo a budu splácet, ale při 100% hypo mi nabídli urok přez 3% a to mi přišlo hodně. Nyní pokud bych se dostal na 1,7% tak bych neváhal a stavěl. Přece jen kvalita života v bytě ( kde platím nájem ) a v domě kde o tevřu dveře a jsem na zahradě je naprosto jiná.
Ptejte se v bance. Možná bude chtít banka jako zástavu ještě jinou nemovitost. Nejsem si přesně jistá, jak to bylo u kamarádky, ale myslím, že jim postupně propláceli faktury za stavbu a měli daný termín, do kdy předem schválenou hypotéku musí dočerpat. Určitě jim banka nedala předem celou částku na nemovitost, která nestojí. Banka bude vždy chtít své peníze něčím zajistěné, kdyby se něco stalo.
Nejjednodušší vzít si hypo na pozemek, začít splácet a z peněz navíc buď začít stavět základy, nebo dávat peníze bokem. Po nějaké době vzít další hypo.
Je třeba si sočítat, že budete platit nejen hypo, ale i nějaký nájem za bydlení. No a pokud nemůžete prokázat výši příjmů, tak aby se někdo nezajímal, kde na to najednou berete.
Zaprvé
Pro hypotéku se nechodí jako pro chleba a systém nefunguje tak, že se přihlásíte a dostanete o co si řeknete. Musíte mít už něco za sebou a ukázat bance vaši dluhovou minulost. To znamená, žádné hříchy, žádné debety, žádné nezaplacené leasingy na auto a žádné zápisy v registru dlužníků.
Zadruhé
Budete potřebovat ručitele a jakousi částku na akontaci. Akontace je jakási platba předem, abyste bance ukázal, že věc myslíte vážně. Bývá to kolem 10 procent z požadované částky.
Zatřetí
Raději nepočítejte s tím, že banka vám dá celý zbývají zbytek. Proto vám radím přesně to, co nechcete slyšet. Jestli chcete předběžně hypotéku na tři miliony, pak je záhodno mít minimálně 10 procent z této čátky v rezervě někde na vlastním kontě.
Začtvrté
Předem počítejte s tím, že něco kixne a vy budete muset splašit nějakou firmu, abyste stihl termín kolaudace. Jinak porušíte smlouvu a banka vám v lepším případě zvedne úroky, v horším případě zvedne úroky i splátku a vy budete mít doživotní kudlu na krku.
*
Proto vám radím, skočte někam do spořitelny nebo do nějaké banky a ptejte se tam.
zrovna jsem zahlédl pěkný domek se zahradou na prodej v Černošicích...Soused nad ním provádí rekonstrukci,o kus dále zvučela motorová pila.Omluvou budiž,že dnes je pondělí,prac,den..Seženete dobré místo,zaháčkujete se hypotékou na 30 let,mezitím oklikou přes gumové zákony se do sousedství vetře takový jeden či dva zbohatlický týpci,kteří si sousedské vztahy svérázně vykládají vahou své peněženky a mohou udělat ze zbytku dvacetiletých splátek peklíčko..Přeji štastnou volbu...
Brát si hypotéku bez většího nastřádaného obnosu je nesmysl.Navíc počítejte s nečekanými výdaji než je váš rozpočet,stavěla jsem. Nemyslím,že banka bude vstřícná,dnes už si dávají pozor než hypotéku dají,ale zkuste.P.S.Proto staví lidé ve 40,když do té doby nemají peníze,z těchto důvodů,mají ve 40 úspory,zkušenost a pro banku postačující minulost.P.S.vždy myslete na to,že příjmy z podnikání mohou kdykoliv (!) skončit,může přijít nemoc atd.
Chápete to zcela špatně! Pokud chcete stavět a nemáte čím ručit, tak to s hypotékou půjde těžko. Na začátek musíte nebo někdo vám ručit jinou nemovitostí zhruba ve stejné nebo vyšší hodnotě jako je hypotéka. Až postavíte, tak můžete ručit svou postavenou nemovitostí.
Když kupujete již postavenou nemovitost, je to jednodušší, protože banka si udělá svůj odhad, většinou je odhadní cena nižší než skutečná cena nemovitosti, a tolik vám pak půjčí. Takže na nějakou 100% hypotéku zapomeňte, většinou i když to má být 100%hypo , tak vám celou částku nepůjčí.
I když koukám, že tazatel již má zřejmě postaveno nebo nemá zájem zde s námi ztrácet čas..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.