Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Průtokový ohřívač nebo malý bojler?

Od: jmlc® odpovědí: 24 změna:

Dobrý den.

Prosím zkušené a odborníky z oboru o radu. Před chvilkou mi prdnul malý bojler 10litrů - vydržel cca 6 let. Byl pod dřezem v kuchyni s minimálním používáním - máme myčku.

Během dvou dnů mi odešel velký bojler i malý bojlírek - oba totálně zanešeny sanýtrem - z 80l bojleru jsem vytáhl 6 litrů kamene! Malý bojler měl topné těleso zabaleno jako válec toaleťáku...

Je lepší na dané místo s takto tvrdou vodou dávat průtokový ohřívač nebo bojler? Který byste doporučili?

Bude pod dřezem!

líbilo se mi toto:

levneelektro.cz/...

nebo

akoupelnyatopeni.cz/...

Díky všem za náměty, rady, doporučení!

doplněno 12.12.15 17:10:

Pokud bych se zaměřil jen na bojler 5-10 litrů, existuje nějaký, kde se dá jednoduše vyměnit topné těleso a jsou ND k dispozici? Máte někdo zkušenost i s tímto?

Podle elektrikáře se tyto malé bojlery neservisují, rovnou se vyhazují a kupuje se nové...

doplněno 12.12.15 17:26:

A ještě doplním - vidím nabídku tlakových a beztlakových bojlerů - eva.cz/... se mi také líbí, ale i když vím, že jsem měl na bojleru tlakový ventil, nechápu, kde se odkapaná voda ztrácela - nebylo nikam napojeno. Asi to jen teklo po bojleru na nábytek a časem se vysušilo..

Kolik může odkapat vody z 10l bojleru za den? skříňka nevypadá pokrouceně, možná těch pár kapek jen tak zasyčelo...Nemám možnost napojit do kanalizace - hledat tedy raději beztlakový bojler?

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

V tom odkazu na průtokáč je i tabulka průtoku vody cca za 1 min. nateče (nakape) 1 litr vody 60° teplé.To opravdu chcete?Také mám tvrdou vodu a dva bojlery každé 2 roky je čistím a slouží bez problému

doplněno 12.12.15 18:21:

tak já mám beztlakový podobný tomuhle akoupelnyatopeni.cz/... (je potřeba spec. baterie) je s plastovou nádobou-ta neshnije:) a těleso se dá normálně koupit elny.cz/... . Rozdělat jde v pohodě

hodnocení

Máte pravdu - to mne nenapadlo - jsme zvyklí opláchnout pár hrnců, ale většinou pod tlakem - teplou sprchou ve dřezu. Ten průtokáč je tedy nevhodný.

uska*

Nejsem odborník, ale zkušenosti mám z obojím. U průtokáče 3kW se píše, že dosahuje teploty vody 50 st při vstupní vodě 10 st. U nás na vstupu máme velmi studenou vodu a nádobí v tomto se nedá umýt. Nad umyvadlo je to dobrý.. Průtokáč jsme vyměnili za 5l bojler, na oplach výborný, stejně jde nádobí do myčky.

Aby bojler neodkapával, manžel dal na stěnu klasický vypínač a zapínala jsem jej dle potřeby, otázka nahřátí 3 minuty.

hodnocení

hmm, tak jsem popletl reakce - ale jak vypínač, tak odkaz na ty dražice jsou super - dík!

hodnocení

Díky! - zvláště ten vypínač mne nenapadl - to je dobrý nápad :)

" - to je dobrý nápad"

Není. Běžný vypínač ty 2 kW dlouho nevydrží. Musí se vypínat nez zátěže, tedy jen v době, kdy je vypnutý termostat ohřívače. (Vlastní zkušenost).

uska*

magdon - také vlastní zkušenost. Jeden vypínač jede 15 let bez problému, bojler je již druhý. Dům jsem prodala a nový majitel jede v pohodě dál.Je logické, že když bojler svítí a dohřívá vodu, nebudu jej vypínat neboť tu vodu potřebuji.

instalater*
hodnocení

2x

Zdravím , ve vašem případě bych doporučoval tlakový bojler Dražice. Topné těleso není ponorné , ale je keramické suché zastrčené do jímky. (oprava , či spíše výměna tělesa je asi 15 min bez nutnosti vypouštět vodu. Mají též dobrou tepelnou izolaci. Mám s nimi letité zkušenosti a považuji je u nás za 1.

Kolik může odkapat vody za den? Patrně se vám jedná o pojišťovací ventil. Já tvrdím že ani kapka. Pojišťovák je nastaven na 6,3 , tak si musím změřit tlak vody v baráku a popřípadě vsadit redukční ventil. Na domácnost úplně stačí 4 bar. - pokud s tím nezalíváte zahrádku. Snížením tlaku též ochráníte myčku , pračku , baterky , wc atd. Voda se po zahřátí roztahuje a zvyšuje tlak. Tak že když máte nastaveno na 4 bar tak do 6,3 ( pojišťovák) máte dostatečnou rezervu. Pokud vám pojišťovák ukapává , tak se vám postupem času dostane mezi těsnění a sedlo nečistoty a vodní kámen - pojišťovák už nedrží a permanentně ukapává a za chvíli už vám to děla ( sousedovi 19 m3 asi za 3 týdny)

Co se týče bojlerů 5-10 l , tak s tím vám nepomůžu . Nemůžu nic doporučit , ale volil bych také tlakový.

Nastavení teploty : nechodil bych pod 65 st. C . a není špatný jednou za čas dát bojler na max. - bakterie Legionela - najdi na netu.

bruno*
hodnocení

0x

Jestliže máte takto tvrdou vodu, doporučuji předřadit zařízení k odstranění tvorby vodního kamene, např. format1.cz/...

Tvrdost sice neodstraní, ale zabrání usazování vodního kamene (nikoliv "sanýtru") Jinak budete kupovat ohřívače pořád dokola a může odejít i myčka. Sám s tímto přístrojem nemám zkušenosti, ale vím, jeho principu se využívá i v průmyslu. Na rozdíl od různých filtrů a úpraven má minimální pořizovací a provozní náklady. Snad někdo z rádců bude mít i zkušenosti.

hodnocení

O tom elektrickém odstraňovači kamene jsem slyšel - naposledy dnes od elektrikáře. Problém mám v tom, že voda je v zemi přivedená dvěma směry - jeden je do kuchyně - výstup ze zdi má už jen kohoutky s rozbočkou na vodu do myčky a do baterie, druhý přívod je také v zemi a mám pouze 10x10 cm otvor na hlavní uzávěr vody do domu, jinak je vše ve zdi - není tedy kam instalovat.

Náklady provozní vůbec neřeším - chci spíše zjistit možnosti servisu zařízení nebo částečné výměny. U velkého bojleru vyměním topné těleso za půl dne a 600,- jednou za 4-5 let. U malého bojleru však výměna není reálná - dnes jsem demontoval ten prdlý 10litrový a pokud bych to měl každé 4 roky servisovat (jestli vůbec dělají výměnné ND), asi bych zlikvidoval i obal :(

jean*
hodnocení

0x

Mám velmi dobré zkušenosti s průtokovým ohřívačem,ale chcete li jej použít na sprchu nebo vanu je potřeba silnější watáž. Určitě se to vyplatí z hlediska úspory energie.

host*
hodnocení

0x

Největší vliv na rozhodování zda bojler nebo průtokový ohřívač má čas. U bojleru je čas na ohřátí delší, nahromaděné teplo Q je součin výkonu a času. U průtokového ohřívače musí být okamžitý výkon takový, aby se potřebné mnozství protékající vody stačilo za dobu průtoku ohřát na potřebnou teplotu.

Například rychlovarná konvice ohřeje vodu v konvici za poměrně krátký čas až k bodu varu, bojler se stejným výkonem za půl dne ohřeje mnohem větší množství vody. Ze zkušeností s rychlovarnou konvicí je jasné, že průtokový ohřev elektrickým proudem se hodí pro menší množství vody a menší průtok. S plynovým průtokovým ohřívačem, lidově tak zvanou karmou je možné se i sprchovat třeba půl hodiny.

Na umytí nádobí v 5 litrech vody stačí i malý průtokový ohřívač, pro vykoupání nebo sprchování to už asi nestačí.

bruno*
hodnocení

0x

Chvíli jsem tu nebyl, ale pořád si myslím, že je pořád lepší odstranit příčinu, než pořád dookola odstraňovat následky. Nehledě na to, že tenké trubky ohřívačů vám zarostou natotata. Jestli je možnost, vysekat hlavní přívod vody ze zdi, navařil bych by-pass s přístrojem a budu mít do smrti pokoj.

dusger*
hodnocení

0x

Já radím malý bojler, musí se sice počkat, než se nahřeje voda, ale to je snad jediná nevýhoda. Dá se nastavit teplota, vhodně zvolený model se dá rozebrat-vyčistit a dá se strčit do běžné zásuvky. Průtokový musí mít své vedení s vlastním, dost silným jištěním. Navíc se všemi průtokáči, se kterýma jsem se setkal, byly potíže. Jistě se před ohřívače může předřadit vypinač, ale musí být dostatečně dimenzovaný. Zařízení, které doporučuje bruno, mám doma. Účinek, pokud vůbec je, je nepozorovatelný, snad by pomohl stroj o řád, či i více, dražší.

hodnocení

S ohledem na charakter i doporučení jsem se rozhodl a objednal bojler, do kterého by se mělo bez potíží dát vyměnit topné těleso. Vezmu tlakový - pojistný ventil napojím na nějakou nádobu a uvidím, kolik toho vyteče. Napadla mne pak ještě varianta napojení do syfonu... ale to budu řešit až podle vytlačené vody ventilem...

K té tvrdosti vody - už někdo doma vyzkoušel ty odstraňovače vodního kamene? format1.cz/... vypadá to zajímavě, ale připadne mi to jako magnetizéry pro úsporu paliva s 20ti certifikáty z Polska.

Čtu si na několika stránkách popisy, jak to funguje - ale tak nějak to neleze do mé hlavy. Kdyby to fungovalo, to by přece každý výrobce rád přidal do svých přístrojů (pračka, myčka...) kousek drátku a chlubil se, že to je právě jeho super vlastnost a záruka proti zničení vodním kamenem "doživotní"...

doplněno 14.12.15 16:57:

Tak jsem si pročetl několik webů a diskusí na téma Odstraňovač vodního kamene.

Rozhodl jsem se nakoupit různé přípravky na prevenci - vyčištění pračky, myčky. K bojleru si napíšu připomínku, že po 4 letech mám vyčistit a vyměnit topné těleso (u bojleru 600,-, u malého bojlírku 390,-).

Co jsem vyčetl z recenzí toho "magnetizéru", je to stejná 3,14čovina jako magnetizér na naftu pro úsporu paliva. Dokonce jsem našel nějaké testy vysokých škol jako projekty, které to vyvrátily. Kladné recenze jsou jen od firem, které to montují nebo prodávají. A za kladnou nemůžu považovat "za poslední rok jsme to namontovali na sto baráků a nikdo si nestěžoval"...

Přesto - pokud se najdě někdo, kdo má ověřeno a prokazatelně mu to pomáhá, rád si počtu !

Dodatečně díky všem za rady - pomohlo mi to!

bruno*

Však jsem taky psal, že s tím nemám zkušenosti, snad budou mít jiní. (hned první příspěvek). Nikdo zkušenosti evidentně nemá, těžko se to dá dokázat. Ale je mi už jasné, že očekávat nějaký vliv magnetického pole na nemagnetický materiál je čirý nesmysl. Tak se omlouvám za zcestné doporučení, i když podmíněné. *hi*

hodnocení

Jsem rád za každou reakci s chutí pomoct. A konkrétně tyto přístroje na úpravu vody jsem nikdy extra nestudoval, takže každá rada či námět pomůžou.

Nedávno jsem viděl nějakou zprávu v novinách, že ČR vědci vymysleli něco super na úpravu vody a získali nějakou cenu. Ale netuším, jestli to bylo na chemické bázi. Chemii bych věřil - tam něco přidáte a změní to vlastnosti, ale přístroje jsou drahé a náplně ještě dražší - takže je levnější koupit jednou za rok nějaký sáček se sodou do pračky a jednou za 5 let koupit nový přístroj.

Debata o "nižší teplotě" pro mne nemá význam. U ohřevu nádobí je třeba opravdu teplá voda (mastné plechy, mísy, ...) ostatní jde do myčky. Bojler mám 80 litrový a teplota 60-65°C je ideální pro koupel celé rodiny, přičemž nemám strach, že se mi děti opaří horkou vodou.

Co se týká těch magnetů a elektrických vlivů.. - když už najdu nějakou tu věc ve smyslu certifikace, jedná se o certifikát, že daný výrobek neškodí zdraví - tj. lze akceptovat instalaci přístroje v kontaktu s pitnou vodou. Ale když neškodí, nemusí to znamenat, že pomáhá...

hodnocení

0x

K diskusi o ohřevu tvrdé vody mám radu týkající se teploty, na kterou je vhodný její ohřev. Vylučování kotelního kamene je závislé na teplotě. Je to v podstatě chemická reakce tepelného rozkladu rozpustných hydrouhličitanů na CO2 a pevný uhličitan vápenatý (+hořečnatý). Čím je teplota vyšší, tím je reakce dokonalejší a množství kamene větší. Proto doporučuji ohřev na co nejnižší teplotu (doma máme nastaveno 45st. a stačí to. Naše voda mívá kolem 3,8mmol/l)

K bodu "magnetická úprava tvrdé vody" mám pouze teoretické poznatky z oblasti fyzikální chemie. Jedná se o změnu krystalové soustavy, při čemž působením magn. pole vzniká nikoliv pevný kámen CaCO3, nýbrž jeho suspenze. Ta je dále odplavena vodou. Tato aktivita (dle složení vody) působí cca jen několik hodin. Pak se aktivace vrací zpět. Hodí se tedy jen tam, kde "se stihne" tohoto jevu využít - pračky, průtokové ohřívače ...Úpravu elektromagnetem bych nahradil pevným magnetem. Na trhu jsou nabízeny již v provedení jako vsuvky .

instalater*

lada - nezlobte se , ale nemohu s vámi souhlasit . Vy to berete po chemické stránce a tvorby vodního kamene. Tam budete mít asi pravdu - pravděpodobně jste chemik , ale právě ta vaše teplota 45 st. je přímo ideální pro tvorbu bakterií , které jsou velice nebezpečné pro vaše zdraví. nemusíte je zrovna vypít , stačí je vdechnout ve sprchovém koutě. Nemluvě o malých dětech a starších lidech s oslabenou imunitou. A není to jen tak nějaké povídání - letos u nás na to pár lidí umřelo. ( bakterie legionela)

Když přijedete na chalupu , hotelu na začátku sezóny atd . je dobré nechat trubkama napřed protéct teplou vodu min.72st. . Též jsou nebezpečná slepá ramena trubek s teplou vodou.

A ještě malá poznámka - profesionální deformace za kterou se omlouvám :) né vsuvky (vnější závit ) , ale nátrubek (vnitřní závit).

bruno*
hodnocení

0x

Jen ještě poznámka k odstraňování vodního kamene: soda není účinná! Chemik ví proč. Na to se musí kyselinou. Nejlépe HCl (chlorovodíkovou, solnou) tam kde to jde a při zachování opatrnosti. Taky jde ocet, někdy je ale nutno postup opakovat. Normálně se to lije do praček místo zbytečně drahého Calgonu.

doplněno 15.12.15 23:00:

A k té magnetické úpravě: zadal jsem na to téma otázku v jiné poradně, ale nenašel se nikdo, kdo by měl s těmito přístroji zkušenost. Odpovědi ovšem byly skeptické, což se dalo čekat. Když někdo něco nezná, šmahem to odsoudí jako podvod, nebo šunt. Takže pro mně tato otázka zůstává otevřená.

dusger*

Jak píšu výše, stroječek podobný jako máš v odkazu, mám patnáct-dvacet let doma a zlepšení nepozoruji. Ve filtru se něco málo usazenin objeví, ve varné konvici je toho přesto mnohem víc. Naše očekávání podle reklamy na výrobek bylo mnohem větší, čili odstraňovač nás vyloženě zklamal. To je moje osobní zkušenost.

hodnocení

Můžete, prosím, uvést název? Zkusil bych porovnat parametry... byť tomu výrobku moc nedávám naděje, třeba dnešní "magnety" mají jiné vlastnosti :)

A prosím, uveďte, kde máte nainstalováno (na kovových trubkách? přímo na přívodu nebo až před bojlerem, přívodem k baterii? ) - díky!

jenda2*
hodnocení

0x

Do větve vody pro ohřev ještě před bojler jsem si instaloval toto zařízení: Podle recenzí to funguje, tak uvidím.

cwshop.cz/...

hodnocení

Díky za info - Snad si vzpomenete za cca půl roku a dopíšete své zkušenosti. Alespoň pocitové...

Já si to počítal a přívod k bojlerům 2x a případně ke dřezu by vyšlo ročně na 3000,- takže se mi v podstatě vyplatí jednou za 3 roky koupit nové tepelné těleso do bojleru za 400,- a malý bojler pod dřez za 1800,-...

Ale ten pocit "dobré vody" po umytí může být větší motivace.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]