Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Krbová vložka

Od: karel2010* odpovědí: 2 změna:

Dobrý den, zajímal by mne názor jak regulovat přívod a odtah vzduchu v krbu. Všude se dočítám hromadu návodů. Tak to zkusím i zde.

Krbová vložka s výměníkem 10Kw

Přívod vzduchu přes popelník odtah do komína přes klapku.

1)Jak a kdy zavírat či otvírat.

při zátopu otevřu plně přívod i odtah cca po 15 min přivírám cca po půl hodině spodní přívod nechám otevřený méně než na třetinu a odtah zavírám.

Je to správně? a jak často přikládáte.

tímto postupem mi příjde že krb dostatečně nevyužívám (nezahřívám)

Díky

PS: dřevo tvrdé suché do 20%

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

jenda2*
hodnocení

0x

Krbová vložka by měla mít svůj externí přívod vzduchu, aby si ho nebral z místnosti. Tím se vyrovná změna tlaků a plamen krásně hoří. Výstup by se vůbec neměl uzavírat a přivírá se pouze vstup vzduchu. Plamen by měl mít namodralou barvu, což dokazuje perfektní spalování.

jendad

Ano , ten namodralý plamen je známka dobrého vyhoření uhlíku s kyslíkem . Žľutý plamen značí přebytek uhlíku . Ale kusové dřevo má ruzné tvary , ruznou velikost a i topeniště jsou ruzná . Proto to není jak u plynu že zapálíte a okamžitě je modrý plamen. Ze začátku je hodně žluté a až na konci spalovacího cyklu jdou modré plameny, záleží i na typu dřeva. Ve venkovním topeništi hoří dřevo s takzvaným přebytkem kyslíku (co si vezme palivo) . Ale u krbové vložky nechceme aby teplo vylétlo z komína , tak tam dáme klapku (před topeniště) . Tím nám ale vzniká nespálený dřevoplyn (modrý kouř z komína) . Aby nám tam shořel , je potřeba dát ještě sekundární vzduch . Ten nám spálí dřevoplyn co se zapaluje až při teplotách 600°c . Dobře to mají vyřešené třeba jotuly f 602n . Ty mají nízké topeniště , a i když přivřete vzduch , tak i při nízkých plamenech se stále spaliny tlačí dopředu do jednoho místa (deflektor je do obloučku) . Tak i na přivřený vzduch se stále spaluje čistě a kamna jedou dost na vysoké teploty , ale pomalu a dlouho hoří (hluboké topeniště)

Klapka na kouřovod se dává proto , aby jste snížil vysoký tah komína. To znamená , že pokud by tam nebyla, tak komín by strhl vzduch a ten by se špatně promíchával s palivem v topeništi

S venkovním vzduchem to není tak jednoznačné . Ohen chce spíše předehřátý vzduch. Toho se využívá třeba u cb spalování. Tam se hodně předehřeje vzduch pod deflektorem v nerez trubkách a tedy i když přivřete primár , tak hodně hoří dřevoplyny a vložka pomalu hoří a hodně to topí. Pokud nemáte rekuperaci ,tak pokud berete vzduch zevnitř , tak vám vyměnuje zadýchaný vzduch . Samozřejmě u teplovodních vložek chceme vysoké vykony do vody a tak by docházelo k velkému vyvětrání :) . Dnes jsou i hodně zatěsněné domy, tam je pak opravdu potřeba ten venkovní vzduch.

Já ovládám kamna takto (podobné jotulum f 602 ,ale větší). Zapálím , nechám dvířka přiotevřená cca 5cm. Klapka do komína je otevřená. Po minutě co už dřevo hoří , zavírám dvířka a mám otevřeno otočné kolo na cca 1/2 . Po pár minutách až se mě na spalinovém teploměru co je na kouřovodu ve vyšce 0,5m hne ručička na 50až 60°c (mužete sáhnout i rukou zda je kouřovod teplý ) , tak zavírám klapku do komína- komín už má tah. Přivírám i otočné kolo na cca 1cm. Když se podívám na komín , tak už žádný kouř. Takto to nechám až se spálí palivo co jsem dal při zapálení . Na plotně mám další teploměr a zde teplota běžně vyleze na 200°c.Až začne teplota klesat, tak přikládám. Při přikládce samozřejmě otvírám klapku na kouřovodu, pak ji zase přivřu. Po pár minutách ještě přivírám otočné kolo (současná regulace sekundáru i primáru) na cca 5 až 8mm a kamna ještě více žhaví a na teploměru to leze až k 250°c. Další přikládka je až po 2 až 5 hodinách . Není problém i ráno vyhrnout žhavé uhlíky zezadu a znovu naložit a jedete dál.Upozornuji , nečekejte žádné velké vykony - jsou to málá kamna na cca 40 až 60m2

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]