Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak podřezávat stěnu?

Od: hancamamca odpovědí: 5 změna:

Při opravě staršího domu se nám vyskytl problém. Potom, co jsem natahli "fajnové" omítky, se nám některých zdech domu začali tvořit vlhké mapy. Stalo se tak poprvé pár dní po deštivém období v době, kdy se naopak zase hodně oteplilo. Po pár dnech mapy vyschly, ale včera se objevili znovu, přesto že už 14dní nepršelo, ale je zase vedro. V domě nebydlíme, jsme ve fázi, kdy chceme obkládat koupelnu a dávat dlažbu na podlahu. Ale takhle?! Nejspíš bude potřeba zasažené stěny podřezat a vložit co nejníž k podlaze izolaci (ipu), aby vlhkost nemohla vzlínat. Pod podlahama izolace je, ale stěny byli zřejmě jistě bez izolace. Poraďte jak tento problém vyřešit a jakým způsobem se samotné podřezávání dělá. Chceme si to dělat sami..

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

furtnic*
hodnocení

1x

Měli jsme doma stejný problém.Obvodové zdi máme kamenné o síle1metr.Stále se vyskytovala plíseň.Když jsem začal z opravami,tak jsem vykopal podlahy,asi tak 50cm,potom navozil štěrk,na něj 5cm betonu,pak poliš5cm a nakonec 8cm beton.Po obvodu zdí,jsem zavedl separační hadici průměr 80mm a oba konce vyvedl na chodbu ve zdi ukončil a dal přes ně větrací mřížku.Pak nivelák a lino.Ale to znáte.Problém je ten,že ve zdech máte vlhko,jestli Vám do domu nezatéká,tak Vám jde vlhko ze spoda.Smíšená zeď je tak trochu prevít,protože kámen drží víc vlhko jak cihla.Tím,že máte izolaci pod podlahou,pouštíte si vlhko jen do zdí,a proto se dělají mapy.Způsob,který jsem Vám napsal se mě vyplatil a mám pokoj a suchoučko.Jestli se rozhodnete podřezávat,tak se musíte napojit na izolaci pod podlahou.Vysekat tak metr zdi ,položit izolaci,zazdít a zase vysekat a pořád dokola,až do konce.Po metru je to ideál,zeď nepraská.

ferda60*
hodnocení

0x

Příčina vlhnutí zdí se podle Vašeho popisu zdá být trochu jiná, než jakou chcete odstraňovat. Podle toho, že mapy dovedou poměrně rychle vyschnout (zejména když je chladněji a sucho) a objeví se i bez deště se dá usuzovat že se tvoří srážením vzdušné vlhkosti na místech která jsou chladnější (než rosný bod). Stává se to tedy spíš na zdech odvrácených od slunce. Může to být způsobeno tím, že stará zeď má poměrně velkou tepelnou setrvačnost a nestačí se prohřát, nebo je ochlazována od země. Za obojí může použitý stavební materiál - občas se v dřívějších dobách používaly místo cihel i kameny (hlavně v krajích, kde jich byl dostatek).

Zkuste ještě prověřit, zda je vlhkost na zdech i uvnitř. V případě větrání za teplého a vlhkého počasí se ale může stejný jev objevit i uvnitř. Je-li jinak dům uvnitř suchý stačilo by možná použít vhodný fasádní nátěr a časem třeba provést zateplení, odstranila by se tím i kondenzace vody na zdech uvnitř v době velkých mrazů - "promrzání" zdi.

Samotné podřezávání je dost pracné, obětuje se velká pila a dům se musí "odříznout" od základů, do vzniklé (vodorovné) stěrbiny se vkládá izolace, zbytek štěrbiny se musí vyplnit maltou. Samozřejmě se to musí dělat po malých částech. Takový byl postup před lety,dnes se možná trochu změnil.

hodnocení

0x

Na rozdíl od Ferdy si myslím, že se jedna o zemní vlhkost. Jak správně podřezat Vám poradí každý, jak opravit špatné podřezání už jen odborníci.

Mám podřezáno asi 150bm smíšeného zdiva od tloušek 55-90cm. Před chvilkou jsem po telefonu vysvětloval, že tak jak si to představoval onen stavebník, tak to nelze provést, páč...

ICQ 55180641

skype. milancukrar

hancamamca

Vlhkost se objevila na vnitřních zdech.dům je obdelníkový a z delsi strany prostředkem prochází chodba která ma z obou stran steny a na tech se vytvari mapy.ve vsech zdech je i zazdena drenáz kterou daval predchozí majitel protoze mapy byli skoro na vsech stenach asi do 1,5m vysky.po drenazi pak barak uplne vyschl.

Takhle na dálku je to jen spekulace a hádání. Jestliže je okolo domu drenáž, je to dobré, ale neodstraní to vlhkost ve zdi. Zeď oschne jen na povrchu, ale nikoliv uvnitř zdi. Viz:

jirikovovideni.eu/...

a mnoho debat zde i na jiných odborných stránkách.

Je tam zemní vlhkost! Proto se dělají fleky.

doplněno 23.07.09 21:18:

dodejte několik fotek a pudorys domu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]