Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čím natlakovat topný systém

Od: alesak* odpovědí: 2 změna:

Dobrý den, na toto téma je tu toho dost, pročítám již 3hodiny a pochytil pár zásad, třeba to, že expanzní nádobu (EN, 35l) mám natlakovat o 0,2 než je výška hydrostatického sloupce. Dům přízemí plus patro. V přízemí krb s výměníkem a jako záloha elektrický kotel Porotherm. V patře EN na podlaze, kombinovaný bojler a nejvyšší bod topné žebříky a odvzdušňovák. Nejnižší bod podlahové topení v přízemí. Rozdíl mezi EN a nejvyšším bodem je pouze 2metry (je v patře na podlaze), tudíž hydrostatický tlak je 0,2 a podle pravidel bych měl natlakovat EN o 0,2 více, což je 0,4 a topný systém natlakovat vodou o 0,3 více, což je 0,7. Pro krb v pořádku. Elektrický záložní kotel v přízemí ale vyžaduje 0,9 min pro to aby vůbec pracoval. Má otázka tedy, čím to dohonit alespoň na tu 1 Atm? Mám to dotlakovat pouze vodou a EN nechat na 0,4? A nebo to přiměřeně rodzdělit a přidat tlak i v EN a i vodou při dopouštění? A nebo pouze přetlakováním EN na třeba 0,8 a vodu o 0,3 více a budu mít 1,1 Atm. Jedno z těch pravidel a zásad musím každopádně porušit a já nevím které. A nebo jsem né zcela vše pochopil a tak se omlouvám a prosím o popostrčení k správnému postupu. Předem děkuji znalým za odpovědi... Aleš

Pozn,: Výška celého systému bude tak 6m, jeden manometr mám hnedle za krbem, druhý ukazuje el. kotel. EN nelze odpojit a tak zvolím postup: otevřít odvzdušňovák, odpustit tlak v topení, vytlačim vodu z EN vzduchem přes ventilek, jak přestane voda vytékat zavřu odvzdušňovák, natlakuji EN na hodnotu co poradíte a poté dopustim vodu do systému a budu tlakovat vodou. To jsem tu snad vyčetl správně. Díky

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

bruno*
hodnocení

0x

Bohužel neznám použitou expanzní nádobu, zda je u ní možnost kontroly hladiny vody. Dále jen musím jen předpokládat, že střídavě, nebo i současně provozujete jak krb, tak elektrokotel. Takže lze pouze obecně soudit, že soustavu je nutno natlakovat tak, aby byla splněna podmínka provozu elektrokotle. Natlakovat lze i vodou, pokud v expanzce zůstane dostatek vzduchového prostoru, který by byl schopen eliminovat roztažnost vody v topné soustavě. To zase závisí především na objemu soustavy. Postup uvedený v poznámce by měl být správný.

alesak*
hodnocení

EN je obyč. červená kulatá 35-ti litrová bandaska, nadpis v otázce mám špatně, protože chápu že vodou natlakovat systém to ano, mělo tam být "na jaké hodnoty tlakovat EN". Takže vodou na alespoň 1 bar , ale nevím kolik dát do EN vzduchu, zda se držet pravidla o 0,2 bar víc než je výška hydrostat. sloupce což by bylo poze 0,4 bar a nebo pravidla mít tam o cca 0,3 méně než je požadovaný tlak v systému...aha...teď mi to dáva smysl, ta druhá varianta nejspíš bude logičtější a bude to lépe eliminovat tlaky...díky

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]