Nejste přihlášen/a.
Jsme panelový dům osmi podlažní stáří 40let. Máme litinové radiátory,potřebuji vědět ,jak vypláchnout radiátory,aby se zvýšila jejich účinnost.Jsou tam zevnitř na článcích nánosy takového černého šlemu.
Firama která se nabízela chce až 60tisíc,to se mi zdá moc.Jak to udělat,jenom třeba s nějakou topenářskou firmou,nebo kutilem?
Naprosto postačí vypustit radiátory a opět napustit. Mám je otázku, proč to děláte? V radiátorech by měl být přípravek k omezování usazenin + inhibitor koroze.
I ten černý šlem je pouze usazenina z těchto přípravků a je tepelně vodivý. Radiátor není parní kotel a kotelní kámen se tam tedy rozhodně netvoří. Je to jen blbnutí hlav firmou pro zisk. Zamyslete se nad tím a dojdete k podobnému závěru.
Děkuji za odpověď ,ale inhibitor koroze už tam asi za 40let nebude!Ctěli jsme zvýšit účinnost radiátorů.Kotelní kámen určitě né.Jsem Topič III.třídy .,23 let zaměstnán u kotelen.Když se tam napouští neupravená,změkčená voda při každé opravě,nebo výměně radiátoru,musí tam nějaké úsady,které brání přenosu tepla být.
Teď jsem měnil radáator, kteý byl v domě od r. 1965 a nic moc tam nebylo usazeno. Není to tedy tak zlé, aby usazeniny bránily přenosu tepla.
Ahoj. Tu vodu si zbytečně nevypouštějte. Hlavně jsi měl napsat, jakým způsobem je ohřívána topná voda. Jestli máte nějakou vlastní kotelnu, tak by bylo vhodnější do ní instalovat úpravnu napouštěné vody. Jestli je kotelna plynová, je možné, že to tam už máte. Nějaké informace se dají sehnat na tel. 603 337 473 p. Špelina z Jablonce nad Nisou. Provádí kontrolu, měření a úpravu otopné vody pro plynové kotelny. Tohle bude rozumnější. I když některé dodavatelské firmy nových kondenzačních kotlů tvrdí, že to není zapotřebí. Poptej se u něj, info se hodí. Důležitější je odkalovat spodní část plynového kotle. Aby nedošlo k jeho propálení.
Ahoj.
Musím se vrátit. Jendo, co se musí dít s vodou, aby z ní začal vznikat vodík!?
V chemii jsem moc nevynikal, ale vím, že by se ta voda musela secsakramentsky ohřát, aby se začala rozkládat na Kyslík O a Vodík H2. A to ohřát tak, že nějakou poruchou, nebo řízeně vlítne do rozpáleného ohně(ohniště), topeniště třeba kotle. Proto se jedna strana vnějších kotelen dělala slabší, aby při výbuchu snáze povolila vyvinutému tlaku. Aby se vyvalila.
Je pravda, že při napouštění nové vody do topného systému, po jejím předchozím vypuštění s s tou novou do trubek dostane voda tzv. okysličená. Časem se ty plynné složky z vody vyloučí a vypustí odvzdušňováky. Viděl jsem vnitřek potrubí po 35 letém používání a častém doplňování otopné vody. Klidně bych jim dal i dalších 50 let. Měnily se jen proto, že se měnily kotle na uhlí na ty na plyn. Menší průřezy potrubí a malé plynové kotle= méně vody, rychlejší náběh topného výkonu do radiátorů Radik. Proto to napouštění vody přez úpravnu vody.
Dobrý den žádné zvýšení výkonu radiátorů nečekejte.Usazeniny tam nejsou nanejvýš na spodku radiátoru trochu magnetitu v podobě kašičky která také vodí teplo.A to vám radím ze své 33leté praxe topenáře.Vyhozené peníze.
větší problém při přenosu tepla bývá více vrstev nátěrů na radiátorech než nějaká usazenina a vodu bychzbytečně nevypouštěl pač už bude za tu dobu zbavená kyslíku
To je pravda. Přes léto sbírám vodu ze střechy a použil jsem ji k napuštění do otopné soustavy. Při použití pitné vody v vodovodu se mi rozkládá voda na vodík + ještě něco dalšího a docela to smrdí.
Když jsem použil dešťovou vodu, tak je téměř vše bez problémů. Samozřejmostí je předepsaná dávka přísad proti tvorbě vodíku a inhibitor koroze na objem vody.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.