Nejste přihlášen/a.
Zdravím!
Potřebuji přivařit ocelovou fitinku k hrdlu hasičáku. Bohužel jsem dnes zjistil, že se u práškových hasičáků nepoužívá trubkový závit, ale metrický M30x1,5. Půjde, prosím Vás, přivařit klasická ocelová fitinka k tělu hasičáku? Mám tu bazické elektrody OK 48. Samozřejmě zinek bych před vařením odbrousil. Nebo máte jiný nápad jak vytvořit v hrdle hasičáku trubkový závit?
Pokud by to nešlo, nechám si vytočit z kulatiny redukci.
Díky moc za Vaše rady.
Samozřejmě, že to jde, ale protože se bude jednat zřejmě o tlakovou nádobu, nesmí to být zavařeno od svářeče - lepiče!
Jen dodám,jestli to budete vařit těma bazilkama tak je pořádně vysušte,osobně bych doporučil rutilky-lépe zapalují,lepší struska,nemusí být dokonale vysušené ale najednou to asi nezavaříte (já osobně asi na 3x a to si myslím že jsu dobrý svářeč) takže provařit,natlakovat zkusit mýdlovou vodou obrousit a nanovo dokud nebude ucházet.Ať se daří
Ale já nemyslel trafem rutilkou sá dá vařit i inventorem.Zkuste uvidíte.Jinak svár jakštak akorát ty póry pořádně vybruste(bude pod něma struska)a znovu provařit
Máte pravdu samozřejmě, invertor zvládne i rutilky, jen se přehodí póly. Tož ale dostal jsem plný balík vyřazených bazik různých tlouštěk, které mi vydrží snad do konce života!
Póry tedy vybrousím a zavařím znovu. Děkuji.
Ještě si ověř, jestli je ta fitinka opravdu z oceli. Já si myslím, že tyto se vyrábí z litiny a pak jsou pozinkované. Ale jistě to nevím.
V hydraulice se závit M30x1,5 nepoužívá. Na šroubení jsou závity M26x1,5 nebo M27x2 (atyp) nebo M30x2.
Já bych rozhodně než to svařovat, raději použil soustruženou redukci.
Tak jsem se jal svařovati. No myslím si, že to nedopadlo tak zle. Myslím si, že z cca 90% se housenka povedla. Fotky jsou po výbrusu. Vyfotil jsem schválně i kazy - špatně se mi občas zapalovala elektroda-nevím proč. Tahle místa vybrousím a zavařím znova nebo vybrousím rovnou drážku dokola a udělám novou housenku. Chybí mi automatické otáčení pro echt kontinuální housenku. Co vy na to lidičky? Ať vím, co a jak zlepšit. Vařil jsem na 90A; OK 48; 2,5. Děkuji.
To není přivaření ale zalepení. Tato fitinka je ze šedé litiny a ta je téměř nevařitelná. Jsou na to niklové elektrody. Litina pod svarem s běžnou elektrodou praská.
To jste nemohl použít varnou fitinku?
Plácáš nesmysly, jedná se o ocelolitinu, kterou lze vařit bazickou elektodou.
Šedá litina by ti námahou při utahování závitu praskla, protože je křehká.
Tak plácám nesmysly? A odkdy se na fitinky používá ocelolitina? No pane, máte v tom pořádný zmatek. Je to pouze temperovaná litina. Kam jste chodil do školy? Do kravína?
To je odkaz na postup svařování ocelolitiny. Složité jak blázen. Vůbec tomu nerozumíte, mudrlante.
Milý pane, ano, jedná se o temperovanou litinu a ne jak jste psal o šedé. Vařit fitinku k ocelovému plášti nádoby niklovou elektrodou je ale totální blbost. Už jsem se jich bazickou elkrodou navařil a zcela bez problémů.
Temperovaná litina je obdoba šedé litiny, je však tvrdší díky tepelnému zpracování. Proto ten název: TEMPEROVANÁ.
Je mi líto že sem přispívají lidé, kteří nic nevědí a šíří bludy. Není to moje vina.
Co se týká oprav, tak jedině niklovou elektrodou. Ta se bez problémů spojí s ocelovým materiálem a litina se díky niklu tepelným smršťování nedeformuje a nepraskne.
To jsou základy tuším 2. ročníku učňáku a netušil jsem, že pořád někdo objevuje dávno objevené.
To že to neznáte neznamená, že to je podle vás správně. Není. Ale když jsou pro vás mé letité zkušenosti blábol, tak to je jen váš problém. Můj ne a co ve fabrice svařím, drží roky. Můžete to tvrdit i vy?
Samozřejmě, že mohu. Proto to doporučení z praxe. Rozdíl mezi šedou litinou a temperovanou je obrovský. Vařit šedou litinu je problém i pro odborníka. Na temperovanou bohatě stačí bazcká elktroda, která je běžně pži ruce.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.