Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Topení nehřeje - trojcestný ventil?

Od: karel2010* odpovědí: 14 změna:

Dobrý den, mám problém s protopením všech radiátorů, hřejí tak do 1/3, zkoušel jsem odvzdzšňovat, regulovat na zpátečce, výkon na čerpadle, ale neúspěšně. Před čerpadlem mám osazený termostatický trojcestný ventil Regulus 65°C. Asi je problém v něm, pouští nejspíše málo otopné vody ze zpátečky od radiátorů a největší průtok bude mít v malém okruhu. Domnívám se, že je tomu tak, jelikož uzavřu-li malý okruh a otevřu obtok, který vlastně trojcestný ventil vyřadí, radiátory hřejou kompletně. Instalovanou mám krbovou vložku s výměmíkem. V přízemí 4 radiátory a v patře 1. Rozvod tažen v nerezu.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

1. Systém je udělán dle projektu?

2. Neřešte jestli hřeje celý radiátor nebo jen půlka...to se s TV stát může..V místnostech je teplo, nebo není?

3. Trojcestným ventilem to být nemusí..., stačí pokud nemáte soustavu řádně spočítanou, resp.nemáte nastavenu dobře hydrauliku systému.

karel2010*
hodnocení

není dle projektu, ale od meloucháře :( hřeje opravdu jen vrchni část a to tak že neudržíte ruku, když topím (fajruju) dostanu se na cca 23°C a to jsou všechny radiátory otevřené naplno, kvůli dostatečnému ochlazování, aby nedošlo k přetopení. Nevím co to udělá až příjdou mrazy.Výstupní teplota z kotle se mi drží mezi 70-80°C

Tak zavolejte to "pako" co to bez PD dělalo...

A ať si seřídí druhou regulaci na ventilech...

Nebo to holt budete muset udělat Vy..je to malinko "pokus omyl", ale u takto malé soustavy to jde.

Dejte sem fotografii ventilů co máte na radiátorech..(nebo napište typ ventilů).

karel2010*
hodnocení

To pako už neseženu bohužel je to před rokem a půl dělané a teď jsem se teprve nastěhoval - první zima. V životě jsem to nedělal tak přesný postup nevím. Na všech radiátoerch je topenářské šroubení na imbus (zpátečka) na vstupech je jednoregulační ventil, krom dvou radiátorů, které mají spodní napojení. Na těch je z boku osazen termostatický ventil s narážecí termohlavicí. (patro - vlastně první odbočka na větvi a jediný radiátor v patře) a poté na chodbě (nejdele položený radiátor v objektu)

Topení nehřeje - trojcestný ventil?
Topení nehřeje - trojcestný ventil? #2
Topení nehřeje - trojcestný ventil? #3
karel2010*
hodnocení

hlavní větev 4m ve 3/4 zbytek 1/2 v rozvodech jsem filtry a uzavírací kohouty nezakresloval

Topení nehřeje - trojcestný ventil? #4

No, tak prostě zatopte...

Choďte po trubkách kolem těles...a u tělesa které hřeje nejlépe...(celé) zkuste trochu armatury "škrtit"...a u těles co nehřejí naopak trochu "povolte"..Imbusem se to dělá krásně..a u ventilů s "vytahovací" korunkou také..

"N" znamená plně otevřený ventil (maximální průtok resp.minimální hydraulický odpor) a potom následují čísla..čím nižší číslo, tím větší hydraulický odpor (menší průtok).

topic

Řešíte jiný problém než má ;)

topic
hodnocení

0x

1. Pokud všechny radiátory topí stejně tak není co vyvažovat. 2. Pokud topenář nedá vydělat projektantovi tak to neznamená že to je pako. 3. Trojcestný ventil podle mne funguje správně, aby topily celé radiátory a ne jen horní třetina, tak by jste musel mít větší výkon zdroje, nebo menší počet radiátorů. Nebo by jste musel snížit teplotu zpátečky, ale to by zase dělalo problémy ve výměníku (studená zpátečka = dehtování). Ale šlo by vyzkoušet jak nízká teplota zpátečky je u vás ještě OK - snižovat na 60, 55, možná i na 50° - tím se sníží i výstupní teplota a zvětší se průtok přes radiátory. Samozřejmě pokud 3c. ventil jde štelovat.

Lepší by byl 4 cestný ventil (nebo dva trojcestné) a okruhy rozdělené na kotlový a radiátorový. Pak by šel nastavit větší průtok v radiátorech a topily by celou plochou (a nižší teplotou). Zároveň by byla vysoká teplota v kotlovém okruhu (zpátečka 65°, výstup 70 - 80 = to teď máte ideální) Takhle s 3c. ventilem máte menší průtok/ vysokou teplotu, proto topí jen horní třetina radiátorů.

Pokud to teď "rozfajrujete" na 23°, tak ve velkých mrazech budete rád za 18 = snížit tepelné ztráty, (izolace, některé místnosti vytápět na nižší teplotu) nebo zvýšit výkon zdroje tepla (přitápět elektřinou, plynem)

hodnocení

0x

Trojcesták regulus 65°C je plně otevřen při 75°C takže bud topte na 80 nebo zkuste vyměnit vnitřek trojcestáku "termočlen" za 60°C ...ale to už vlastně psal topic .

karel2010*
hodnocení

Vnitřek ventilu vyměněn, na 55°C, Regulus jiný nemá, po 65 nižší pouze 55, výsledkem je výstup z kotle cca 65 zpátečka 55-60°C a radiátory opět netopí celé. Pouze pokud otevřu zase obtok třícestného ventilu :(

Třeba máte starší typ trojcestáku u kterého nebyl vestavěný vyvažovací prvek bypassu .U nich se musel na vstup "A" montovat vyvažovací ventil a ten přivřít natolik aby se optimálně rozdělil průtok v malém a velkém okruhu . Máte nějaké přesné označení toho trojcestáku? Ty s vestavěným prvkem jsou označeny písmenem "B" Takže třeba Regulus TSV3 B

doplněno 10.12.15 22:02: Tak se jen opravim v druhe větě to "A" mělo byt "B" ...ale hlavne ze uz to funguje :)
karel2010*
Ano je to tak, předchozí (teď už předchozí) byl to ten bez B a na přívodu B byl bez bypassu, takže jsem ještě dnes koupil tuto novou verzi z bypassem a už to fakáá, takže by možná pracoval i původní, kdybych osadil ventil k regulaci. No hlavně že už topím je tu k nevydržení. DĚKUJI

jirkaespace
hodnocení

0x

Dobrý den, řeším podobný problém (akorát s podlahovým vytápěním) a když se tady rozebírají třícestné ventily - neporadil byste mi prosím někdo, co znamená značení "M", "+" a "-" na ventilu? (na přiložené fotce jsem červeně zakroužkoval)

Správně se má asi používat A, B, AB (A - regulovaný průtok, B - doplňovací průtok, AB - plný průtok)... Děkuji, Jirka

Topení nehřeje - trojcestný ventil? #5

peta*
hodnocení

0x
Dobry den nevim zda jste vyresil uz vas problem s topenim ale vas problem je uplne jednoduchy pokud je teojcestny ventyl pouze za kotlem tak vam budou radiatory topit vzdy nahore trojcestny ventyl cirkuluje vodu kotlovou nybrz domovni takze musite udelat druhy trojcestny ventyl kousek dal na kterym si nastavite teplotu do domu tak aby vam cirkuloval domovni vodu tim padem vam budou hrat radiatory po cele delce pripadne mi napiste mejl a ja vam to jeste vysvetlim a pokud bydlite poblis muzu se na to podivat

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]