Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Posouzení kvality příklepových vrtaček

Od: kolisov* odpovědí: 14 změna:

Potřeboval bych poradit ve výběru příkl.vrtaček mezi zn. Bosch a zn. Patriot(pro používání jako hobby, středně často)

Kromě parametrů a vybavení také osobní zkušenosti s těmito značkami. Děkuji!

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

albatros498022*
hodnocení

2x

A co Narex, klasika je klasika a kvalita především. Osobně používám Narex a maximálmě Metabo.

novak1*

Narex založili nemci ,to radeji Makita to je slovensko česká firma.

paw*
Coze? Ja mel vzdy zato, ze Makita jsou Japonci uz od roku 1915.
Pro tazatele. Radeji Bosch. Idealne modry, ale to neni hobby rada.
novak1*

Makita Púchov ,ne

paw*
To je ale MakYta a dela obleceni. Ale pro praci s Makitou se lze ohodit u Makyty

ronyx*
hodnocení

2x

Zdravím, nevím, čemu říkáte "středně často".
Pokud třeba hodinu týdně, pak klidně něco drazšího, pak možná ta Makita, modrý Narex. Vyhnul bych se značce Bosch (zelený) - v případě poruchy je drahý servis. O čemkoli nad cca 3.000Kč nemá smysl přemýšlet, nevyužijete to (kvalita třeba dobrá, ale je to jako si koupit Mercedes za 2 miliony na jízdu jednou týdně 2km na nákup).
Pokud hodinu měsíčně, pak s klidem můžete jít do nářadí Parkside (z LIDLu), případně Skill a podobných značek, protože to jsou většinou výrobky "značek" v nižší cenové hladině (třeba Skill je levnější zelený Bosch, který ho také zastupuje a servisuje).
Pokud vrtačku využijete na cca hodinu ročně, pak nic neřešte a s klidem si kupte jakoukoli levnou vrtačku v nějakém stavebním marketu, protože když nebudete mít hodně extrémní smůlu, tak i tak vás přežije. Pokud se na těchto vrtačkách náhodou ale závada vyskytne, stavební markety většinou řeší reklamaci výměnou vadný kus za nový kus.
Osobně bych se pokud možno vyhnul značkám jako je Asist, Ferm a podobně, ale pro poslední skupinu (využití hodinu ročně) lze i tyto.
Celkově samozřejmě počítejte s tím, že čím levnější vrtačka, tím horší komfort práce (vrtačka za 5.000 vrtá nesrovnatelně pohodlněji než vrtačka za 1.000Kč), práce možná trvá o něco déle, ale rozdíl poznáte na výsledném čase jen pokud vrtáte třeba 10 děr za sebou každý den, jinak je rozdíl v minutách. Hodně totiž záleží na vrtáku - s perfektně naostřeným vrtákem vyvrtáte díru rychle i s tou nejlevnější vrtačkou, s tupým kopytem se nadřete i s profi vrtačkou (vím o čem mluvím, i tvrdokovové vrtáky si umím nabrousit a brousím sám a měl jsem možnost si to porovnávat).
Proč doporučuji, co doporučuji
- příklepovou vrtačku mám jako tehdy horkou novinku od roku 1986 značky Narex, ještě ten úplně původní typ bez regulace otáček a bez zpětného chodu. Tenkrát super vrtačka (o vrtacích kladivech se ještě nevědělo, že někdy budou), cena vysoká (stále mne tehdy 2.350Kčs, což byl můj měsíční plat), dříč je to neskutečný (používal jsem ji nejen k vrtání, ale také jako pohon adaptérů - kotoučová pila, přímočarka, mnoho různách brusných a řezných nástavců mé vlastní konstrukce), dodnes maká bez jediné závady. Využití jsem pro ni měl do zakoupení vrtacího kladiva v roce 2004. Dnes ji používám tak jednou do roka, když se mi nechce jít pro vrtací kladivo nebo když vrtám do cihel. Takže dnes už bych si žádnou drazší (tedy ani Narex) příklepovou vrtačku nekoupil - využití jen na vrtání je minimální a to kutím poměrně hodně
- proč zmiňuji Parkside z LIDLu - mám od nich hodně elektronářadí (snad většinu, co kdy prodávali), kupuju ho od roku cca 2005 a zatím nebyl jediný problém a to některé věci používám hodně intezivně, ale taky musím říct, že se k tomu nářadí chovám slušně (nepřetěžuju ho apod.), některým lidem ale Parkside hoří pod rukama, protože když je někdo schopný zničit i profi vrtačku za 10.000, tak v jeho rukách nemůže přežít ani ten Parkside
Musím ale také zdůraznit, že to, co píšu o cenových kategoriích v souvislosti s využitím platí ale pouze a jen právě pro normální a příklepové vrtačky, pro nářadí např. typu úhlová bruska a vibrační bruska platí pravidla úplně jiná!

kolisov*
hodnocení

Někdy začátkem r.2014 dělal dTest testy příklep.vrtaček a Bosch BSP 650 RE skončila z 11 přístrojů 7.Vyčítali Bosch BSP slabý příklep,chybějící 2.rychlost a nízký kroutící moment na utahování šroubů.
A máte nějaké zkušenosti s vrtačkami Patriot? A četnost použití vrtačky počítám mezi 1 hod.týdně až měsíčně.
ronyx*

Ne, s vrtačkami Patriot nemám žádnou zkušenost a nevím ani o nikom, z mých známých, kdo by takovou vrtačku měl. Takže v tomhle bohužel neporadím, protože nevím. Ale vrtačky Patriot prodává Moutfield, a přestože jsem u nich nikdy nic nekoupil, po zkušenostech několika mých známích, kteří u tohoto obchodníka v minulosti něco koupili a měli v případě reklamací nebo oprav s obchodem spor (neuznané reklamace, drahý servis a díly), bych si nákup tam neriskl.
Ale abych Mountfield jen nehaněl - maminka má elektrickou rotační sekačku od nich už asi 15 let, stále bez problémů slouží a už několikrát se stalo, že se při sekání podařilo urazit unašeč či ohnout nůž tak, že jsme měl velký problém ho pak vůbec kladivem vyklepat do původního tvaru. Kupodivu sekačka tohle vše přežila. Další známý od nich má bazén, motorovou rotační sekačku (už několikátou) a další věci a je spokojený. Jak ale sám říkal, má u nich zaměstnaného známého, takže nevím jestli to třeba nemá vliv na ceny nákupů, servisu a pod.
Jinak osobně já považuji za velice seriozního prodejce nářadí Hornbach - široký sortiment od základního hobby až po profi techniku, velký výběr a hlavně (a toho já si hodně cením, protože i když je nářadí mým hobby a jsem původně strojař, taky nevím vše) znalý a dovolím si říct, že i odborně vzdělaný personál (myslím v oddělení nářadí, ostaní oddělení nevím). Beru to nejen podle odpovědí na případné mé dotazy, ale třeba i podle toho, že v prodejně, kterou občas navštěvuji (většinou na pokoukání a pokochání se, přiznávám) pracuje jako prodavač člověk, kterého pamatuji z bývalé práce, kde pracoval jako nástrojař než fabrika krachla.
Jinak já chodím už hodně let nakupovat nářadí docela pradoxně do LIDLu (psal jsem to už výše). Na vámi uváděné použití bych se nářadí Parkside nebál.
Jak už tady ale také někdo zmínil, hodně limitující jsou vrtáky. Ty nejlevnější stojí sice pár korun, ale s málo výkonnou vrtačkou je to spíš takové trápení, výkonnější vrtačka si snimi poradí, ale zas ty vrtáky nic moc nevydrží. Kombinovat se to v případě, že si někdo umí (a má možnost - jsou na to potřeba jiné a ne zrovna levné - brusné kotouče naž na normální vrtáky) ty trvdokovové vrtáky nabrousit podle potřeby jako to dělám třeba já (pozor, tvrdokovové vrtáky se brousí na zcela jinou geometrii břitů než normální vrtáky do kovů). Takže pro relativně pohodové vrtání doporučuji kvalitu vrtáků cca střední třídy (tj i co do ceny). byl jsem velmi překvapený, když sem viděl vrtat do betonu příklepovou aku vrtačkou kamaráda v vrtáky značky Bosch (říkal, že ta sada stála cca 500,-Kč) - beton to vrtalo jako dřevo, v pohodě a bez nějaké velké dřiny. Docela jsem na ty vrtáky koukal, protože něco podobného jsem ještě u tvrdokovových vrtáků neviděl (je to už cca 8let zpět) - na špičce vrtáku byl kousek ještě jakoby menšího vrtáku - zjednodušeně řečeno byl to stupňovitý vrták, nejdřív vrtal malý průměr a pak teprve větší. Přiznám se, že kdybych už v té době neměl v dílně tvrdokovových vrtáků poměně velké množství a doma také vrtací kladivo, okamžitě bych si to tenkrát koupil.
Jen maličký doplněk ještě k vrtačce - doporučil bych vám při nákupu zvážit také možnost zakoupení vrtačky, která nemá jen plynulou regulaci otáček a pravý/levý chod, ale má i 2 rychlostní převodovku, protože občas je potřeba vrtat něco na malé otáčky (větší vrták třeba do dřeva nebo do kovu) a jednorychlostní vrtačky sníží otáčky elektronicky, ale mají pak malou sílu (malý kroutící moment), takže se místo vrtání zastavují. Ale je potřeba říct, že cena 2. rychlostních vrtaček je trochu vyšší (Narex tuším cca 3.500,-Kč), zase ale takový Narex vás při slušném zacházení a vašem využití nejspíš přežije.
Na utahování šroubů (vrutů) mě osobně vrtačka (otec si kdysi koupil Black Decker) moc nevyhovovala, mám akuvrtačku Narex 9V už 15let (stále ještě s původním akumulátorem) a to je jiná práce - do vrutů průměr 8mm pohoda, pak už to neutáhne a dělám to ručně (ale takových vrutů je tak max 10 do roka, takže to neřeším).

tomaslad*
hodnocení

0x

Bosch - kvalita modré profi řady je dnes tatam. Lepší je Makita a ještě o něco výhodnější cena/kvalita/ceny ND je značka Hitachi. Samozřejmě Hilty absolutně nebrat (čipy ve statoru, neservisovatelné v šedé zóně, nekoupíte rozumně ND)

hodnocení

0x

Hobby označení je sice jakousi známkou kvality, ale záleží jen a jen na frekvenci využití. Já mám nějaký vercajk profi zn. METABO (aku vrtačky a utahováky) a jiný mi úplně postačuje FERM. Nářadí Black&Decker se mi vždycky porouchalo. U vrtačky to byly plastový kolečka u bouracího kladiva se zase rozpadla upínací hlava. A právě toto bourací kladivo používám jen tak 2x do roka pro svoje účely a přesto se rozpadlo. Úhlový hobby brusky jsou tak levný, že ani jiný nekupuju. Doslouží - zahodím, za necelý pětikilo zase po dvou, třech letech nová.. Každý si pro sebe jistě časem vytvoří nějakou stupnici kvality nářadí. Vrtačky (na 22OV) existují pro mě jen jediné - NAREX.

hodnocení

0x
Do betonu ideál pneu přířaz. Mám tu vrtačku z lidlu a je naprosto super. Do dřeva/plechu mám obyč tesco shit.

roman68*
hodnocení

0x

S akumulátotem nebo na 230 V?

dam®
hodnocení

0x

Ony to dají, jen měj větší důraz na kvalitu vrtáků které budeš používat, taky se může stát, že vrták bude dražší než tvoje hobby vrtačka. ale taky z tebe udělá kouzelníka jenž umí udělat díru do betonu jako kdybys krájel máslo.

joudic*
hodnocení

0x

mam obycejnou z tesca bezejmena za 1500 uz tak 6-7 let, tech lepidel a stavebnich hmot, co uz namichala, tech vrutu a der, nedavno jsem ji dokonce pouzil na vyrezani otvoru pro okno v cihle, cca hodinu vrtani a nekolik znicenych vrtaku, ta knucela :) uz trochu smrdi, kdyz se zahreje, ale kdo by ji to pri takovem stari a cene vycital :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]