Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vlhko v kuchyňské lince

Od: jiriolomouc* odpovědí: 10 změna:

Zdravím a mám prosbu. V rodinném domku, v rohové místnosti nad nevytápěným sklepem, mám kuchyň s kuchyňskou linkou ve tvaru "L". Vrohu místnosti,ve spodní kuchyňské skřínce, je pravidelně již v tomto počasí a následně vždy po celou zimu tolik vysrážené vlhkosti, že papírová krabice s uloženým ruchyňským strojkem se rozmočila, hrnce a ostatní nádobí je mokré a plesnivé. Obvodové zdivo je z plných cihel min 40 cm silné, nejeví se vlhké, kuchyň je po celém obvodě vykachlíkována do výše 1,6m (bývalá budova obecní mlékárny). Na kachlíkách je v tomto rohu vysrážená vlhkost vidět.

Když vezmu v úvahu sílu zdiva, má smysl ještě za účelem odstranění vlhkosti zateplovat (uvažoval jsem zvenku 10cm polystyren)? A je li to vlhkost vysrážená na chladné zdi, jak se mi dostane do skřínky, která je ode zdi ještě cca 2 cm?

Díky za radu.

Jiří

doplněno 07.12.15 19:18:

Měřil jsem teplotu vlhkého místa bezkontaktním teploměrem - 13 st.C. Oddělal jsem sokl pod linkou, voda z kachliček stéká na zem, je tam už loužička - na podlaze mám rovněž kachlíky. Vodorovná izolace obvodového zdiva asi žádná, v základech smíšené zdivo cihla + kámen + beton, podlaha kuchyně je ale cca 3m nad terénem tak že vlhkost zdiva snad nebude přílišná.

Zatím jak koukám tak Vaše doporučení je zateplit. Po pravdě řečeno, mněl jsem za to že u 40 cm silné cihlové zdi to nebude potřeba ...

Jiří

,

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Musíte si uvědomit a zjistit, proč je tam mokro. V místnosti je nějaká vlhkost, teplota povrchu skříňky a krabice je pod hodnotou rosného bodu, proto se tam sráží vlhkost.

Obvodová stěna nemá žádnou (skoro) izolační schopúnost, přesněji velmi mizernou. Plná cihla, určitě ne 40 cm, to je špatně změřeno. Kde je hydroizolace, pokud tam vůbec je?

Určitě nelepit polyš na vnitřní zeď.

Dejte teploměr na vlhké místo, abyste zjistil teplotu.

doplněno 07.12.15 19:35:

Jiří, po doplnění, Váš dům, stěna potřebuje sanaci a řešení problému. Zatím je třeba nějak zvýšit teplotu za linkou.

doplněno 09.12.15 16:13:

Pane Jiří, mnoho lidí klade podobný dotaz, přes léte snad 5 lidí denně. Ale to je jak když se zeptám, kolik musím sníst knedlíků, abych nemel hlad.

Na Váš dotaz lze jen obecně odpovědět: 15-20 cm, dle ostatních izolací na baráku, Vašemu způsobu života, počtů lidí v domásntosti, věk investora, druh vytápení, a další desítky informací..

jiriolomouc*
hodnocení

Zdravím ještě jednou. Váš komentář "stěna potřebuje sanaci a řešení problému" znamená zateplení? Zdivo cca 40 cm je málo? Kolik cm polystyrenu bych cca mněl dát? Nejsem stavař, proto se ptám, nevím.Každopádně všem zůčastněným díky za rady, zájem a ochotu. Pomohlo mi, zdá se že problém je řešitelný bez větších boulí a podlitin ... Jiří Olomouc.

luha*
hodnocení

2x

Takovouto lokální záležitost můžete vyřešit vložením polystyrénu mezi skříňku a zeď (síla 2 - 3 cm). Na vyzkoušení volně nebo přilepit neutrál silikonem na zeď.

dusger*
hodnocení

2x

Tyhle místa jsou problematické ve spoustě kuchyní, vlhko a málo větrání. Za nábytkem se vzduch nemění skoro vůbec. Oddělej soklovou desku a do zadní stěny skříněk navrtej větrací otvory, případně tam někde dej i malý ventilátor. Nemusí běžet pořád, stačí jen zapínat v pravidelných intervalech.

bruno*
hodnocení

0x

Vzhledem k tomu, že nemáte vytápěný sklep a že vlhkost na svislých kachlíkách se nesráží a vykytuje se jenom dole, tipoval bych ochlazování od studeného sklepa. Venkovní zdivo má určitě lepší izolační schopnost, než podlaha, resp. strop.

Pane kolego Bruno, venku je -10°C, dole pod barákem je standardně +7°C. Kde je tedy tepleji?

Nebo jsem neporozuměl odpovedi?

bruno*

Nezáleží na tom kde je tepleji, jestli venku, nebo ve sklepě. Záleží na tom, jaká je teplota na povrchu vnitřku obvodové zdi a na podlaze v daném místě, tedy kde dochází k dosažení rosného bodu. Ještě nikdy jsem neviděl, že by kondenzovala voda na vnitřku obvodové zdi (zvláště 40 cm) ve vytápěné místnosti. Studený vzduch se drží při podlaze a ta je ještě navíc zdrojem toho chladu.

Jistěže máme oba pravdu. Páč je důležité, jaká je povrchová teplota a vlhkost v předmětném místěm, tedy uvnitř. Ta teplota se bude určitě odvíjet od teploty na druhé straně zdi, podlahy. To že jste neviděl na vnitřní stěně kondenzaci je dobře, páč jinak se jedná o vadu stavby. Ale že tam kondenzuje je jisté, zvláště ve spoustě dotazů zde na poradně.

Stačí několik kontrolních měření a klidně se zjistí, že teplota podlahy klidně může být vyšší, jak teplota obvodové stěny.

Záleží kdo, jak a čím měří.

40 cm plné cihly (ale to je pšatné číslo) je opravdu mizerná stěna.

doplněno 09.12.15 19:47:

Jsem rád, pane kolego, že spolu můžeme vést akademicko debatu.

Určitě máte pravdu, že 40cm (ale tazatel to špatně změřil, páč plná cihla nemá 40cm), je lepší nežli beton o síle 10cm. Ale velice důležité je, co se děje za tím materiálem. Příkladně, za tou 40 cm cihlou může být chlad dle venkovní teploty, třeba až -15°C. Kdežto pod podlahou (opět ne pod 100% celou podlahou) je teplota vždy nad nulou, statisticky okolo +8°C.

Tepelný most je místo s odlišnou teplotou, nežli je okolí místa. Příklad stěna z jakékoliv cihla abetonový překlad. To je typický tepelný most, o kterém píšete. Jak opět právně píšete, bez znalosti místa, nelze dávat přesné rady.

Hezký večer.

bruno*

Já si zkrátka myslím, že 40 cm plné cihly má několikanásobně lepší izolační schopnost, než např. 10 cm betonu podlahy. Mizerná stěna to opravdu není, daleko horší je panel a někdy i zateplený panel. Nicméně bez znalosti místa je to akademická debata. Nevím, jestli je posklepené celé podlaží, niméně kondenzuje to jen na jednom místě bytu. Tak mě napadlo, zda se nejedná o tepelný můstek - tedy vadu stavby v místě problému. To mě napadlo až teď, přivedl jste mě na to vy a už jsem si skoro jistý, že to je ono! *palec*

jiriolomouc*
hodnocení

Ještě jednou díky všem. Hezké svátky.

Jiří.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]