Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Radiátory přestaly topit

Od: ladosh odpovědí: 6 změna:

Dobrý den

Bydlím ve dvoupodlažním rod. domě který je vytápěn 1 plynovým a 1 kotlem na tuhá paliva. Plynový kotel má samozřejmě oběhové čerpadlo, kotel na Tuh. paliva funguje samotížně. Před cca 1 měsícem jsme nechali oba kotle vyměnit koupil se nový klasický plynový turbokotel a nový litinový kotel na tp viadrus. Bohužel po výměně plynového kotle mi přestala topit jedna větev která vytápí 3 radiátory v přízemí a odstupuje z hlavní trubky dříve než odstupuje stupačka do 1 podlaží. Kotel na tuhá paliva tuto větev bez problémů vytopí. Tuto problémovou větev lze zahřát pouze uškrcením všech radiátorů v domě. Stále se bavíme jen o problému s vytápěním pomocí plyn. kotle. Potíže de facto začaly v okamžiku kdy prorezivěl starý ocelový kotel na tu. paliva a bylo nutno vypustit celý topný systém. Jakmile se opět napustil začaly právě potíže s vytápěním zmíněné větve i starým plynovým kotlem který až do vypuštění a napuštění fungoval bez problémů a vytopil celý dům takřka rovnoměrně. Co se týče rad. ventilů v přízemí jsou Myjavy v patře Myjava + 4 termostatické Heimeiery.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

bruno*
hodnocení

0x

Zkoušel jste odvzdušňovat všechny radiátory ve vyšším podlaží?

hodnocení

0x

Rozumím tomu dobře, že pevná paliva vytopí vše bez problému, ale plynový kotel nevytopí všechny radiátory? Víte, já radím hledat závadu ošaháváním. Co na to firma, která měnila kotle?

doplněno 07.12.15 10:20:

Ošaháváním a uzavíráním ventilů je třeba vyvážit soustavu. Pokus omyl, nebo odborník za prachy na míste spočítá, a navrhne výměny ventilů..

Začněte sám tím, že trošku přivřete ventily, tam kde to proudí dobře.

ladosh
hodnocení

Radiátory jsem opakovaně odvzdušňoval. Zkoušel jsem i pustit veškerou topnou vodu pouze do této větve zavřením všch ostatních radiátorů v domě a topit v ní několik desítek minut za občasného pokusu o odvzdušnění (co kdyby byl někde vzduchový pytel) , radiátory topily ( zavdušněné nebyly) ale jakmile se povolily ostatní radiátory tak opět zchladly. Firma která montovala plyn. kotel mě odkázala na nějakého topenáře s tím že oni provádí pouze montáže kotlů. Plynový kotel byl vyměněn kus za kus bez větších zásahů do topného systému , defacto jen připojením na stávající trubky starého kotle. Výkon kotle je stejný.

Je mi prostě záhadou že samotížný systém protlačí teplou vodu do větve kde ji neprotlačí čerpadlo. Na diskuzích jsem četl něco o regulaci průtoku na radiátorových ventilech pomocí toho malého šroubku. nevím zda to vůbec někdy bylo nastavováno. Větev která netopí odstupuje z trubek jako 3.tí v pořadí (po dvou radiátorech) pak jde voda až do stupačky do patra.

bruno*

Oběžné čerpadlo mívá minimální tlak, který pouze překonává tlakové ztráty v uzavřeném systému, takže by nemělo mít výraznější vliv. Výstup z kotle jde vždy preferuje cestu nejmenšího odporu, každá větev má odpor jiný. Takže je nutné celý systém zaregulovat na hlavicích radiátorů, někde přiškrtit, někde otevřít... Jestli s tím nemáte zkušenosti, tak to opravdu svěřte topenářovi. Mně se to už dvakrát povedlo metodou zkoušek a omylů, jednou to bylo jednoduché - stačilo přiškrtit ventil na nejbližším radiátoru dobře topící větve, podruhé to bylo složitější, páč větví bylo víc.

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj . Je to asi tak ňák, jak to popisuje Bruno. Bych se zeptal. To fungování obou systémů je otevřené najednou oba, nebo se to nějak střídá? Neuzavírá se ten druhý, co se v něm netopí? Nehoní se tím čerpadlem topná voda nějakou kratší cestou a ta potom nedojde tam, kam až má? Jak tu psal i Milan, asi by to šlo trochu zjistit osaháním při zátopu. Kam to v jakém režimu nejdřív jde a jak se to kam a odkud zase vrací. Porovnej si nastavení po staru a po novu. Neliší se to v něčem?

ladosh

Tak už jsem problém vyřešil. Stačilo poštelovat regulační šroub na radiátorových ventilech. Na netopící větvi jsem ventily nastavil na co možná nejvyšší průtok a ejhle radiátory začaly topit. Pak jsem průtok opět snižoval aby nepřestal topit nějaký jiný radiátor v domě ale tak aby byl odpor ventilů nebrzdil průtok větví. Prostě selský rozum a hrát si s tím. Voda si najde cestu co nejměnšího odporu. Co mne zaráží je ale fakt že 1 plynař (co montoval nový plynový kotel) 1 topenář co montoval nový kotel na tuhá p. a 1 topenář od nás z vesnice nebyli schopni mi proadit a problém vyřešit. Všichni říkali odvzdušnit, odvzdušnit, rozkopat a natáhnout nové trubky, dodat další čerpadlo atd. ale o regulaci na ventilech se nezmíní ani jeden. Tímto děkuji všem zůčastněným odpovídajícím.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]