Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
rozhodl jsem se zpříjemňovat si večery před spaním svícením petrolejkou. Protože to bude pochopitelně v interiéru, záleží mi na tom, aby to co nejméně zapáchalo a znečišťovalo vzduch. Na druhé straně jsem si vědom toho, že do petrolejky patří pouze petrolej a že svíticí oleje jsou příliš husté a špatně nasakují do knotu.
Do petrolejky tedy hodlám dávat výhradně petrolej. Dočetl jsem se nicméně, že není petrolej jako petrolej a že některé jeho typy mají výrazně snížený zápach a čadivost. Proto bych Vás chtěl poprosit o radu, který petrolej je podle Vašich zkušeností na interiérové svícení nejvhodnější.
Moc děkuju.
Vladimír
Zdravím.!
Kupujte běžný Petrolej a nedělejte si s tím velkou hlavu.
Hlavní je, nemít při hoření vysoký knot, jelikož to pak čoudí.
Používat dnes oblíbené "voňavé olejíčky"se fakt do klasické petrolejky nedá.
Důvod je ten o kterém už jste se zmínil. Jiná viskozita.
Já kupuji Petrolej v plechovce severochema.cz/...
Navíc před každým zapálením knotu by se měla na lampě odstřihnout ta vrchní, zuhelnatělá část.
Tak jsem po několika týdnech pátrání a usilovného zkoušení různých produktů včetně olejů dospěl k uspokojivé odpovědi. Nejlépe se mi osvědčil takzvaný "Lampový olej FIRE" označený výrobním kódem 40020. Je prostě perfektní. Jde o palivo složením velmi podobné petroleji, avšak bez čadivých a páchnoucích složek. Perfektně vzlíná knotem, dává velký a jasný plamen a výborně svítí. Při správném použití petrolejky (knot během svícení nesmí přečnívat více než 1 milimetr) se dokonale spaluje, vůbec nesmrdí a cylindr zůstává perfektně čistý.
Dnes jsou na trhu lampové oleje,vysoká svítivost,minimální čadivost a k tomu výběr mnoha vůní.
JB
Jak už jsem řekl v úvodní zprávě, olej používat nechci, protože je příliš hustý, špatně nasahuje do knotu a petrolejkám způsobuje problémy.
Již v úvodní zprávě jsem vysvětlit, že používat chci pouze petrolej.
Právě proto se ptám, který petrolej je nejkvalitnější.
U benzánu chápu že někdo tvrdí že ten je lepší nebo horší -např N95 či Verva 100-,liší se oktany a tím že jedno auto jedelíp na 100 aněkteré na N95.Ale u petroleje že ten nejkvalitnější?Běžte natankovat na Ruzyň až se bude tankovat nějaké éro.třeba airbus tak ať Vám ukápnou pár kapek!Možná bude jen čistější než z drogerie!
Jde o to, že některé petroleje mají sníženou čadivost i zápach.
A mně jde o to zjistit, které.
Stačí si pořádně přečíst úvodní otázku, vše jsem v ní už vysvětlil.
zdarec,musim napsat protoze odpoved je uplne jednoducha.ja pouzivam petrolej na sviceni.hotovo dvacet.kupuji v drogerii. asi to bude ten co ti poslal kedar akorat na tom mojim je to napsano-na sviceni.zrejme to kupuji od severochemy a prebaluji.
Lampové oleje mají stejnou hustotu jako petrolej.Byly vyvinuty právě pro petrolejky,aby se zkvaliznilo toto osvětlení.Používal jsem je na chalupě několik let,než nám připojili elektřinu,.Petrolej je totiž také olej,vyrobená destilační frakce ropy.Jde totiž o čistotu této frakce,obsah uhlovodíků a tím celkové složení.
JABRAKA
Přišel jsem z práce, trochu jsem rozmýšlel, zda se Vladimírovi dostalo rady o petroleji, který dnes již asi není to, co to bývalo, ono těch rad se pár sešlo, ale ta potřebná pro Vláďu, zatím ne. Tož jsem se před chvíli trochu poohlédnul a snad jediné, co mohu z internetu nabídnout, je možná toto, výrobek ale neznám.. Ale ta cena, podle níž bych tipoval, že je to spíš nějaký elixír..
Děkuju Vám všem moc za odpovědi. Včera jsem vyzkoušel petrolejku v bytě s normálním petrolejem na svícení, ale ten smrad se fakt nedal vydržet. Protože se zdá, že trh žádné opravdové řešení nenabízí, pokusím se pomoct si sám. Zkusím smíchat líh s olejem a trochou soli... Škoda, že nejsem chemik, určitě bych si poradil lépe
Petrolejka má své kouzlo protože nepotřebuje žádné dráty, žádnou elektřinu. Je to modernější způsob svícení než louče a svíčky, které se používaly i ve scénickém osvětlení divadel v době před plynovým osvětlením.
Petrolejky se osvědčily jako lucerny na konci vozu povozníků, na konci vlaku, v semaforech u železničních tratí, kdy na dobu, kdy se mají rozsvěcet světla byl přímo vydaný určitý drážní předpis i s termíny čištění lamp, dolévání petroleje, výměny knotu, atd., který snad platil ještě v 70. letech minulého století. Petrolejkami se svítilo na chatách nebo na záchodech v mrazech, aby nezamrzla voda v míse a nepraskla. Petrolejové lampy byly ve své době skutečně moderní osvětlení. Bylo.
Dnes jsou ještě někde petrolejky připravené jako nouzové osvětlení při dlouhodobém výpadku proudu, například při vichru před asi čtyřmi, pěti lety v různých veřejných budovách, hospodách, hotelech apod., nebo v petrolejových lampičkách na hřibitovech, nebo jako výstražné osvětlení zábran u výkopů (dokud je nějaký sběratel nebo poberta neukradne). Petrolejky dodnes fungují.
Pamětníci znají kouzlo zapálení cigarety, dýmky nebo doutníku tak, že se přiložila nad skleněný cylindr petrolejky a tím horkem se zapálila. Také si všichni pamatují typický zápach nebo chcete-li vůni spáleného petroleje a mile blikající světýlko v tmách. Nelze nevzpomenout na očazené kolo na stropě nebo stěnu nad petrolejkou.
Závěrem: petrolej je cítit, svítící petrolejka také, hodí se tak na verandu chaty, ale ne do interiéru. Petrolejka čadí, očadí strop i stěnu u které je postavená. Petrolej je hořlavina, která způsobila mnoho požárů, například když si sedlák při dojení ve chlévě svítil petrolejkou a lampa se mu převrhla do slámy. Chce to bezpečné používání a skladování petroleje.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.