Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je to fázovka?

Od: habin® odpovědí: 22 změna:

Tipl by někdo podle této fotky jestli je to fázovka?

Je to fázovka?

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

terribor
hodnocení

2x

Nic proti tazateli, ale podle dotazu, když nevíte jak odzkoušet fázovku, tak bych se do elektriky nepouštěl...a v kuchyni už vůbec .

hodnocení

Asi sem se blbě vyjádřil. Já elektriku do přepínačú zapojovat nebudu. Ale natáhnout CYKY od jednoho vypínače ke druhýmu ...

doplněno 03.12.15 16:41:

Bydlím v RD takže "olšový ruce" mít nemůžu. Elektrice ale nerozumím. Zvlášť když sem si nebyl jist. Že jde fázovka vyzkoušet i do zásuvky jsem věděl. Nevěděl jsem ale jestli to fakt je fázovka.

misak39*
hodnocení

1x

čínská klasika - jako fázovka to funguje, ale většinou ne moc dlouho...

Může to být fázovka, ale také by to mohla být zkoušečka do auta na 12V.

Zkoušečka do auta na malé napětí 12/24 V musí mít na druhém konci (jeden konec je hrot-šroubovák) zdířku na banánek s kusem vodiče a třeba krokodýlkem, nebo přímo vložený vodič, protože stejnosměrné napětí můžeme naměřit jen mezi dvěma body.
Střídavé napětí se pomocí tužkové fázové zkoušečky dá naměřit proti zemi. (Kromě několika specifických systémů) Teda také mezi dvěma body.Ten druhý vodič nahrazuje lidské tělo a kapacitní proudy atd.

doktpr365*
hodnocení

0x

Vypadá že ano,jinak to bývá někde na boku vyznačené.Myslím napětí.

hodnocení

Na boku je napsané napětí 110 - 380 V. Navím jak jí odskoušet. Dělám elektriku v kuchyni. K jednomu světlu poitřebuju dva vypínače. CYKY kabel už je nataažený, díra pro druhou krabičku/vypínač je taky. Současná/funkční tam ještě je (zapojená). Ten drátek (asi doutnavka) ve fázovce se při dotyku má rozsvítit? Nevím zda je fázovka funkční, drátek není celý, je jakoby přetržený.

Kdyz jsem ji pouzival na zidli u stropu tak jsem byl spatne uzemnenej a moc nefungovala. Jen co jsem se pres nekoho prizemnil bylo to lepsi.

buss
hodnocení

0x

Ne moc dobré foto, je tam doutnavka? Bývaly takové ve šroubovácích. I jsme ji je dělali..

19veverka46
hodnocení

0x

Ano,je.Přes doutavku indikuje napětí ve vodičích

figurek*
hodnocení

0x

jj, taky jsem ji měl a taky mi přestala fungovat. Je to fázovka, ale svítí tak slabě, že to skoro není vidět a na slunečním světle to není vidět vůbec. Kupte si něco lepšího.

hodnocení

Podle všech odpovědí, zvlášť když je tam to napětí vyznačeno - 110 - 380 V to fázovka asi je. Je tam i ta doutnavka, jakýsi drátek. Elektrikáři prominou (nejsu tele) ale elektrice nerozumím. Tan drátek/doutnavka - to nevadí že to není v kuse? Je to jakoby přetrženo, asi 2 mm tomu chybí. Nad doutnavkou je ve fázovce jakýsi pero/pérko. Hrot je samozřejmě šroubovák, jak je vidět na fotce.Jak ji odskouším jestli je funkční? Když ji přiložím na fázi, doutnavka by měla zasvítit. Pokud je fázovka nefunkční určitě nezasvítí, nemůže mě to ale kopnout?

ju*

vraž ji hrotem do zásuvky v jedné díře bude svítit - nekope...

hodnocení

Díky :) Abych se přiznal, před vražením do zásuvky ve mě byla "malá dušička". Hned sem trefil fázi, samozřejmě svítí a nekope :)

Duotnavka je zvláštní součástka, ve které dochází k tzv. doutnavému výboji. Výboj (dotnavý nebo jakýkoli jiný) je přenos nocičů elektrického proudu (zpravidla elektronů) přes izolant - tedy zpravidla vzduch, nějaký speciální zpravidla nízkotlaký plyn (výbojky neboli zářivky a také doutnavka) nebo někdy i vacuum (elektronky blahé paměti). Eletrony proudící plynem jej ionizují a ionizovaný plyn svítí. Ten "chybějící" kousek je právě prostor pro ten plyn.

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj Habine. Nejdůležitější je, že jsi tu těžkou laboráž ve zdraví přežil. Fakt na tu elektriku bacha. Nejen že kope, ale někdy i úspěšně zabíjí. Mě skopla v asi 12ti letech ze štaflí. I blesky lítaly a kombinačky uhořely.

hodnocení

Mě před pár lety koplo čerpadlo (380 V, probilo nebo co), prostě jen při dotyku jsem dosta oněch 380. A su tu. Takže 220...

tomas11*

No už podle toho jak popisujete tuto příhodu je jasné že si nemáte s elektřinou zahrávat.

doktpr365*

Aby jsi dostal těch 380 jak píšeš musel by jsi se dotknout dvou fázových vodičů najednou. Jeden proti zemi je 230V.

tomas11*

No právě proto jsem nu napsal že nemá ponětí o čem mluví.

doplněno 05.12.15 21:42:

Tak chtělo by to trochu nastudovat , tohle jsou základy . a obor jako takový určitě není jednoduchý , a já též jsem býval jen osoba poučená , i když jsem se s tím setkával skoro deně (pracovně)

hodnocení

Podle tý rány to bylo rozhodně 380. Odletěl sem snad 2 m, nemohl sem dýchat, měl sem šok. 220 sem dostal víckrát, vždy to se mnou jen cuklo. Tohle byla úplně jiná - větší rána.

novak1*
hodnocení

0x

Fáza to musí být ,jinak by to nesvítilo s nulákem.Mám takové dve ale už je nepoužívam ,koupil jsem original skoušečku, jinak to funguje dobre ale jednu trolilinku cítit na prste elektrinu ale jinak nic moc ,. Hlavne mít suché ruky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]