Nejste přihlášen/a.
Jaký je tlak v expance v uzavřeném okruhu topení? Děkuji.
Jaký tam u Vás je, to nevím. Vím ale, že tam má být tlak podle výšky vodního sloupce konkrétního topného systému. Na každý 1 m převýšení = 0,1 bar.+ celkově cca 0,3 bar.
-miro
Na 4 radiátoroch + boiler , mám nastavených 1,2 Pa. doplňuje automaticky. Byt 2+1.
Robil som kuriča v činžiaku, 2 poschodia, 9 bytov. Mal som nastavené expanzomaty na 150 Pa, Keď bolo minimum 100 kotol prestal kúriť, automatika to vybavila. Keď bolo viac ako 150 Pa, pretlakový ventil to vypustil.
Tlak v expanzce se měří při vypuštěném kotli (bez tlaku), u mého foukám na 0,5bar. Poté dopustím vodu na požadovaný pracovní tlak.
U kotle mám předepsaný tlak 0,5baru a vodu dopouštím na 1,2 - 1,3baru, dolní hranice pracovního tlaku.
Já tlakuju expanzomat u vypuštěného kotle na 1 bar (100 kPa). Vodu v topení potom napustím na 1,3 - 1,5 bar (130 - 150 kPa). Přetlak vody by měl totiž podle odborné literatury být o 0,3 až 0,5 bar vyšší, než je tlak vzduchu v expanzomatu. Mám totiž chytrý kotel a tomu tlak vody menší než 1 bar vadí a vypíná. Takhle vysoko se to tlakuje mj. i kvůli čerpadlům, která při nízkých tlacích mohou trpět kavitací.
Ale jestli foukáte na 0,5 baru a vodu potom dáte na 0,8 - 1 bar, tak to při malé statické výšce systému bude stačit.
Prosím co to je ta kavitace a jak ji ovlivňuje tlak?
Jaký vliv má na čerpadlo?
dík za poučení -miro
Omlouvám se .
Vysvětlení jsem našel na Wikipedii.
Přesto mi neni jasné, jaký marginální problém s kavitací by mohl být u oběhového čerpadla topení? -miro
Při kavitaci se vlivem lokálního snížení tlaku (zvýšení rychlosti) proudící kapaliny vytvoří "bublinky", které způsobují erozi kovových povrchů a poškozují lopatku čerpadla. Správným natlakováním soustavy a snížením otáček čerpadla jev omezíte. Kavitaci mj. provázejí i zvukové vjemy - voda proudí jakoby neklidně, hlučně.
Na vznik kavitace májí vliv lokální změny tlaku proudící kapaliny, jak uvádíte, v místech rozdílných tlaků na straně nižšího tlaku při nasávání a vyššího tlaku na straně výtlaku čerpadla. Nikoliv tlak kakaliny - tlak prostředí ve kterém čerpadlo pracuje - nikoliv tlak v topné soustavě.
zdravím -miro
Moc díky za poučení. Máte pravdu - instalační příručku k čerpadlu jsem už četl dávno, kavitace je skutečně nezávislá na statickém tlaku kapaliny. Spletl jsem si to s tlakem v závislosti na teplotě kapaliny. Je jasné, že 110 stupňů málokdy dosáhnete. Vyšší tlak slouží jako určitá ochrana čerpadla při přetopení kotle. Tabulku přikládám, je z návodu na montáž čerpadla Grundfos Alpha 2.
Edit: Aha, nemůžu vkládat pdf. Chviličku.
Jak je z tabulky parno, při stoupající teplotě nasávané vody čerpadlem musí být na straně sání čerpadla vyšší hydrostatický tlak. Je to proto, že bod varu vody v topné soustavě je závislý na tomto tlaku. Se snižujícím - se tlakem na straně sání, počíná voda vařit při nižší teplotě. Docházelo by tedy jen k nasávání vodních par a oběh vody by tím ustal. Např. při tlaku 0,9 baru, začne voda vařit cca při 96,5 °C. V tom případě by čerpání bylo neúčinné.
-miro
Při 0,5 baru je teplota varu vody cca 80°C. Tato teplota je provozována v topných systémech a to jej již kritické pro činnost oběhového čerpadla. Takže při uzavřeném systému s oběhovým čerpadle by hydrostatický tlak (tlak v expanzní nádobě) neměl poklesnout pod 1 bar, bez ohledu na výšku vodního sloupce v topení.
Uf. Tlakoměr měří rozdíl tlaků uvnitř a venku.
Proto 0,5 baru na ukazateli měřáku znamená, že v systému je tlak 1,5 baru. Buďte si jistý, že tlak ani v otevřeném, ani v uzavřeném systému tlak nikdy neklesne pod jeden bar. To tak snad leda že byste ho tam udělal vývěvou anebo bydlel na vršku Himalájí. No a teplota 80 st se používá hlavně proto, že při této výstupní teplotě mívají kotle největší účinnost a bývají na ni napočítané.
já už nevím co říct. Uvnitř topného systému nemůžete mít menší tlak, než je ten atmosférický okolní.
Manometr na kotli vám měří rozdíl tlaku uvnitř systému a tlaku vzduchu venku. A onomu tlaku venkovního vzduchu se říkalo 1 atmosféra, vědecky 1 bar. Tato jednotka sice vypadla ze soustavy SI, ale používá se dodnes, protože ma rozdíl od paskalů a hektopaskalů je to jednotka snadno pochopitelná.
jasná věc. Když řeknete tlak půl baru, tak každý ví že jde o tlak půlkilo na čtvreteční centimetr. Když řeknete tlak 500 hektopaskalů, pak každý zírá a neví o čem mluvíte.
Cituju: "Tlakoměr měří rozdíl tlaků uvnitř a venku." Můžete to rozvést? Jak tlakoměr pozná, jaký tlak je "venku"? Zespodu na něj tlačí kapalina a jinde přece senzor není. Tlakoměr měří tlak a ne rozdíl tlaků, je to v kterékoli učebnici fyziky. I elektronika mého kotle "brečí", když displej ukazuje tlak menší, než 1 bar.
Problematiku je poměrně složitější si představit.
Jednodušeji:
Bod varu kapaliny je závislý na tlaku při kterém kapalinu zahříváme. Ve volném prostoru je bod varu závislý na atmosférickém tlaku. V uzavřených soustavách na tlaku uvnitř uzavřené soustavy. V každém případě při tlaku 0,5 bar , je stejný bod varu ( cca 80°C) v otevřeném prostoru i v uzavřeném systému. Matoucí je asi to, že atmosférický tlak není běžně používaným tlakoměrem indikován, kdežto v uzavřeném systému se musí tlak tlakoměrem naměřit - zjistit.
Jen ještě připomínám, že potřebný minimální tlak ( cca 1 bar ) v uzavřeném systému, musí být naměřen v úrovní oběhového čerpadla, aby nedocháízelo k jevu ( snížení funkčnosti oběhového čerpadla), jak popisuji výše..
Hezký den -miro
hm, kavitace.
Možná víte nebo nevíte, že otáčky vrtule u letadla nelze zvyšovat donekonečna. Mají svoji horní mez, protože nad touto mezí se proud vzduchu začne trhat a před vrtulí vzniká vakuum. Totéž platí pro vodní čerpadlo. Když ho moc roztočíte, vznikají v něm bublinky vakua, do kterého prudce expanduje okolní voda. Čerpadlo začne rachotit a vy ho musíte rychle vypnout nebo máte po něm. Je ale fakt, že u oběhového čerpadla ke kavitaci těžko dojde, protože se obvykle dodává v sestavě i s motorem.
No, já to mám již x let takto. odpojím expanzku, natlakuji na 1,2 bar, připojím na soustavu,kotel natlakuji na 1 bar, odvzdušním a topím.
Proč takto? No možná špatně, ale stále si myslím, že by v expanzomatu měl být o něco vyšší tlak nežli v soustavě. Při ohřevu tlak vody stoupá, voda se rozpíná a stlačí balón s tlakem 1,2 baru. Při poklesu teploty tlak vody klesá a balón tlačí vodu z5 do soustavy. Tím se tlaky vyrovnávají.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.