Nejste přihlášen/a.
Milí spoludiskutující,chci poprosit o lasakavý nezávazný náhled na situaci.Naše maminka,důchodkyně,má půlku stařičkého domečku s dvorkem,2.půlku má strýc,též důchodce,je svobodný,děcka nemá.Domek je jen 2plus1.je však v havarijnínm stavu,statické obtíže,bez topení,teplé vody,vypadávají okna atd.Mamku jsem nastěhovala k nám,strýc tam zůstal.Situace s domkem je však neudržitelné.Na opravu ani jeden nemají,ani my děti,oba s bráchou splácíme své bydlení.Navrhla jsem jim prodat a koupit za to malý byt,kde by opět každý měl půl,ovšem fyzicky by to obýval strýc.Mamka to odmítla,že by se dostala z bláta do louže,že se strýcem už napůl nic nechce,je skutečně problematický,poměrně obtížně se a ním vychází.Stržené peníze nevydají na 2 malé bytečky.Strýce k sobě ani jeden s bratrem nechceme,nechápejte to zle,rádi pomůžeme,má minimální důchod,přispíváme,nosíme jídlo,ale nechceme ho k sobě stěhovat.Navrhla jsem strýci zjistit,zda by měl šanci na obecní byt,neboť domek je neobyvatelný.Co myslíte?Nebo domov důchodců,ale na to je relativně mladý a soběstačný,asi by mu to nevyhovovalo.Obecně mamce ani strejdovi se do prodeje nechce,domek postavili jejich rodiče,kterým slíbili,že se o domek postarají.jenže realita je taková,že strýc,ve svém věku,je navíc po operaci,musí přece jen pomýšlet co dál a i mamka to řeší.Oprava by stála jako stavět nový.Mamka je vdova,vychovala poctivě 2 děti,platila nám university,pečovala o invalidní rodiče,neměla prostě na opravu,strejda nespořil,peníze holt nějak utratil,je zbytečné ho todnotit,prostě se stalo, a nemá. Řešil někdo něco takového prosím?Nějaký dobrý nápad? Děkuji.
To je dotaz jak ušitý přímo na mně... Tedy Rodiče měli rodinný dům v atraktivní oblasti poblíž Prahy. Maminka zemřela a tatínek nás se sestrou pořád nutí ať ten dům jednou neprodáváme až tady nebude. Hodně jsem se tam s ním na domku nadřel. Ale: odhadní cena bude cca 6 mega a bude třeba udělat nová střecha, já na vyplacení sestry nemám, ona na mém vyplacení taky ne, tedy nezbývá než dům prodat. Jednou mi to utrhne srdce, ale takový je život.
Na domov důchodců jsou mladí? Tak se podívejte po domě s pečovatelskou službou. Tam si lidé vaří sami, pokud nechtějí, tak si oběd objednají - je to jiné jak DD. Jsou to lidé skoro soběstační, jen nějakou službu si musí objednat, třeba praní ložního prádla.
Nepíši o domově důchodců, ale o domu s pečovatelskou službou, kde není žádná věková hranice.
Dobrý nápad nebude mít nikdo, páč neznáme podrobnosti jako vy.
Moje tchýně s manželem se svojí sestrou vlastnili barák na půlku. Sestra zemřela, její půlku zdědila její dcera. Tchýni zemřel manžel, podědila část a děti další.
To je najednou vlastníků...nikdo tam nebydlí.
NIKDO nechce do domu dát nic, jen se koukám, jak za 30-35 let dům chátrá. Dohoda o prodeji je nereálná, každý by chtěl toho druhého oškubat, nebo se bojí, že bude on oškubán. Již jsme nechal odpojit plyn, páč netěsné potrubí dělá smrádek. Voda je odpojená v chodníku, páč zmrzla a roztrhala trubky.
Vy to máte ještě horší, že tam bydlí bratr maminky. Moje tchýně, který tam již 3 roky nebydlí je v domově důchodců, dům chátrá a ...
Když není možnost, že tam někdo bude do toho investovat, protože platíte svoje bydlení, bude stav bude horší a horší a domek může i vyhořet. Toho bych se bála.
Pokud se v domku nedělá průběžná údržba, tak dát ho do kupy nebude levné, to vidíte sami.
Strýc je sice ještě věkově mladý, ale píšete, že má nějaké zdravotní problémy a i vyjít s ním není lehké.
Já to vidím také na prodej, i když asi s těžkým srdcem.
Koupit malý byt a strýce tam přestěhovat, samozřejmě musí chtít.
Ten dům s pečovatelskou službou není v každém městě a dekret se přiděluje na pořadník. Přijímá se hlavně z důvodu horšího zdravotního stavu, ale kdy je člověk schopen stále se o sebe postarat. U nás se člověk stěhuje se svým nábytkem. A má volnost, může si, kam chce.
Vaše řešení, které uvádíte je nejrozumější a nejlepší. Oříšek bude domluva a přesvědčení strýce. Pokud budete na něj hodně tlačit, může se zaseknout, nic s ním neuděláte a ještě ve Vás bude vidět nepřítele.
Tady asi dobré řešení nenajdeme. Vpodstatě jsou řešení 2: buď domek zůstane, nebo se prodá. Do prodeje se ale nikomu nechce a navíc je otázka, kde by strejda dál bydlel; mamka s ním byt napůl nechce a varianty, že by byl byt napsán jen na strejdu, případně jen na mamku, ty asi taky neprojdou, protože jeden z nich by se tím vlastně vzdal svého podílu z domku (přestože nakonec asi vše zůstane vám mladým). Předpokládám, že ani na prodej + bydlení v podnájmu strejda nepřistoupí (a tak nějak ho i chápu).
Tak zbývá, že domek zůstane a strejda v něm bude dál bydlet, dokud se situace výrazně nezmění. Že domek bude chátrat, to asi bude. Ale jestli do něj neteče a stále tam bude někdo bydlet, tak by nemusel chátrat až tak rychle. Nevím, co přesně znamená, že vypadávají okna, ale občas i provizorní levná oprava vydrží dlouhá léta. Takže jestli se strejda sám nerozhodne odejít, asi bych domek nějak provizorně zajistil, aby zůstal obyvatelný a dál zatím nic.
Pečovatelský dům je dobrý nápad. Ale to by musel strýc teď podat žádanku s poplatkem ( nějakých 500 ,- ), aby na něho vyšlo pořadí. Když nebude chtít, hrozí vynucená oprava domu pro spolumajitelku.
Havarijní stav střechy, výskyt plísně nad stanovenou normu atd. Statik nařídí z úřední povinnosti opravu nebo demolici. Podle stavu nemovitosti.
Kdysi to tak měl můj dědeček. Žil v domě společně s rozvedenou manželkou. Každý vlastnil polovinu domu. Pak se stalo, že střecha se málem propadala a on musel zaplatit i opravu i její poloviny. Nenadělal nic. Ona celý důchod prochlastala a ještě se mu smála. Nebyla to moje babička ale druhá manželka, ta skutečná zemřela dlouho před tím.
To jen bylo odbočení od tématu. V každém případě vlastnictví majetku zavazuje. Ať maminka prodá svou polovinu, nejlépe Romům a ti se postarají o zbytek. To funguje docela dobře.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.