Dobrý den, musí být těleso kovové vany spojeno s uzeměním? Pokud ano, jaký je důvod. Nebylo by bezpečnější, kdyby byla vana izolovaná od země? V případě, že by došlo k přivedení fáze na koupajícího se člověka ( například ze sousedního bytu přes vodovod) neměl by kudy proud téct do země a nedišlo by k úrazu... Co myslíte?
Keď som si pri rekonštrukcii kúpelne dal požiadavku namontovať zásuvku dovnútra kúpelne, vedľa dverí, pre práčku, elektrikári automaticky uzemnili vaňu, boliler a aj radiátor. Údajne je na to vyhláška.
Infražiarič som si inštaloval sám, cez vodič 3x1,5, hoci je vo výške 1,9 cm pod stropom
Jedná se o dvě věci 1) Ochranné pospojení tj. vodivé pospojování skoro všech kovových částí je nezbytné, srovnají se potenciály 2) spojení Ochranného pospojení se Zemí je také nezbytné, aby vše mělo potenciál Země, protože se na ní stojí.
Přiznávám se, že v tomto oboru jsem naprostý laik, ale ještě nikdy mi žádný odborník nevysvětlil, proč jsem jako malé dítě přežil 220 V prostřednictví hřebíku ve fázi (izolovaný od země). A proč se troleje opravují z vozidla důsledně izolovaného. Taky nechápu požadavek uzemnění. Aby nás to mohlo spolehlivěji zabít? Asi jsem v tom oboru opravdu ignorant, ale je tady někdo, kdo mi to vysvětlí?
Vysvětlit ti to nedokážu. Ber to tak, žes měl štěstí.
A jestli se chceš přiučit něco o elektrice, tak si kup pryžovou elektoizolační rohož a dej si ji pod nohy s pracovní obuví při práci na elektrickém zařízení.
Pak se můžeš dotknout fáze a nic se ti nestane. Tvoje tělo bude mít napětí jaké je ve fázi, ale obvod se zamí se neuzavře právě přes tu pryžovou rohož. To ale neznamená, že nemusíš být opatrný. Jakýkoliv dotek na uzemněnou část a nebo když se někdo dotkne tebe, tak dostanete ránu oba.
U té sprchy nejde ani tak o "tvoje tělo", ale o to, aby elektrický proud měl co nejkratší cestu na zemní potenciál a šel cestou nejmenšího odporu. To že si vezmeš elektrický přístroj v ruce do vany je tvoje blbost a příspěvek do řady kandidátů na Darwinovu cenu.
takjan*
Pospojovat se nemusí předměty, na které se nemůže dostat cizí napětí, tj jsou uloženy izolovaně. Dřív se bazírovalo na pospojení zárubní. Dnes-nesmysl. Stejně vana. 701.413.1.6.1 Musí být provedeno místní doplňující pospojování, které musí spojovat ochranné vodiče spojené s neživými částmi zařízení v zónách 1, 2 a 3 včetně ochranných vodičů zásuvek a tyto cizí vodivé části v zónách 0,1, 2 a 3: - kovové trubky napájející zařizovací předměty a kovové trubky odpadů (např. vody. plynu): - kovové trubky systému ústředního vytápění a úpravy vzduchu - přístupné kovové stavební prvky:POZNÁMKA - Kovové dveřní zárubně, okenní rámy a podobné prvky se nepovažuji za stavební prvky budovy. - ostatní vodivé předměty, které jsou náchylné k přivedení potenciálu.POZNÁMKA - Spojeni mezi ochrannými vodiči a cizími vodivými předměty má být provedeno v těsné blízkosti prostoru, například v příslušenství, v rozváděči nebo v jiném zařízeni.Tento požadavek se netýká zóny 3 tam, kde je prefabrikovaná sprchová kabina s vlastni sprchou a systémem odvodnění instalována v jiné místnosti než v koupelně nebo ve sprše, například v ložnici.Kovové koupací vany a kovové sprchové vany se nepovažuji za předměty náchylné k přivedeni potenciálu za předpokladu, že jsou izolované uložené od stavebních a jiných vodivých předmětů, které by samy mohly přivést potenciál.Kde toto není zaručeno, musí se kovové koupací vany a kovové sprchové vany začlenit do doplňujícího pospojováni.
wnt
To je vlice jednoduché.
Ochranné pospojení se provádí proto, že kdyby se dostalo na kovovu kostru spotřebiče, vany atd. fázové napětí, tak jistič okamžitě vypne. Konkrétně tedy u vany to nemá sloužit k tomu, aby Vás to zachránilo když už v ní jste, ale abyste například nevlezl do vany, která by byla pod proudem - což by se snadno mohlo stát, pokud by nebyla uzemněná.
Když už byste byl ve vaně a došlo k zásahu proudem, pravděpodobně Vás nezachrání vůbec nic.
Co se týče oprava trolejového vedení, tak tam je plošina důsledně odizolována od země - silnými gumovýmy podložkami atd., aby se mohlo pracovat i na trolejích pod napětím. Nicméně takové míry izolace od země nejste schopen doma za normálních okolností dosáhnout.
bruno*
No, já myslím, že sebelepší jistič je pomalejší, než vana pod proudem. Jen se jí dotknete a může být po vás. Ale zkoušet horší izolace rozhodně nemíním zkoušet. Jako dítě mě možná zachránila dřevěná štokrle, na které jsem stál. Dodnes si pamatuju to horké brnění o 50 Hz.
Ono pokud by se proud dostal na zem, měl by vypnout jistič či pojistka. Podle nové vyhlášky by se již měli používat chrániče, ve starých bytech sice ještě nejsou, ale není na škodu si ho koupit a zapojit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.