Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
potřeboval bych pomoc s výběrem krbové vložky. zde jsou požadavky.
- teplovodní výměník
- dochlazovací smička
- účinnost min. 80%
- materiál: litina
- výkon do vody alespoň 10kw
- výkon do vzduchu max. 5kw
Další proměnné jsou libovolné.
Nemohu něco takového najít. Nejde mi tak o cenu jako o účinnost a kvalitu. Děkuji.
Je dobré ,že hledáte vložku s vysokou učinností (taky podle čeho jiného se má člověk řídit)
Ale je dobré si připomenout že je to laboratorní test a nemá nic společného s běžným užíváním. Dobrá učinnost je pro nás ta - co nejméně dřeva spálit za zimu A to musí mít dvě podmínky - dobře a čistě spálit ( dobré emise) a co nejméně tepla do komína .
Já to uvedu na dvou kamnech co mám zkušenost - první byli jotuly F 602N a druhé verze cb .Zkráceně řečeno typ N má deklarováno vyšší číslo učinnosti a lepší emise , ale spotřebu dřeva při stejné teplotě mám lepší u verze cb.A ted babo rad , podle čeho vybírat kamna,když kamna s menší učinností lépe hospodaří ve vašem dřevníku .
Dobrý pomocník je dát na kouřovod spalinový teploměr - e-teplo.cz/...
Tak dobře poznáte kolik tepla vám jde do komína .Vím že u vložky je to problém
děkuju za odpověď. Taky se rozhoduju nad krbovou vložkou kvůli životnosti. Chci jí využívat jako primární zdroj vytápění a když uvážím pořizovací cenu zhruba stejnou jako je kotel na dřevo akorát s tím, že vložku musím obestavět, tak rozhodně kotel vyjde levněji, ale vložku chceme určitě, takže bych musel koupit za 30tis. vložku a za 35tis. kotel. A hned vrzostou náklady o 100%. Takhle bych musel každých, řekněme, 8 let kupovat novou vložku a udělat novou obestavbu. Nebo myslíte, že vydrží více? Plechová vložka? Litinovou s výměníkem v parametrech, které potřebuji jsem ještě nenašel. Výhoda kotle je taky ta, že je zplynovací. Sekundární spalování, což jsem našel jen u teplovzdušných vložek.
Taky bych šel do kotle . Topeniště by mělo být dobře izolované a voda tam nepatří - vyměník by měl být až za místem kde to čistě vyhoří .Což u vložky většinou kvuli místu nejde. Ale dejte si pozor ,ted budou nastupovat emisní limity - tak abyjste nekoupil morálně zastaralý kotel
Ohledně životnosti - nevím .Krby zde nemají dlouhodobou tradici , tak málokdo vám dá reference.Pokud jde o stáložár u teplovodní vložky , tak se zkuste podívat na
Nevím jestli vyrábí vložky , ale na kamna je na diskusi dobrý psaní .Snad to vydrží dlouho hořet
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.