Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Drtička suti

Od: dominikkk odpovědí: 10 změna:

Zdravím, mněl bych dotaz ohledne drtirky suti. Mněl bych tu spostu starých, promočených, zmrzlých cihel které už nepujdou použít a taky několik tun betonu s kamenem a potřeboval bych to vše podrtit - jenže problém je, že to nebude na den ale třeba na týden v kuse ( je třeba to nadrtit - odvézt po 500kg ) a co jsem se díval, tak by mně drtička z půjčovny vyšla na nějakých 8 tisíc. A tak mně napadla taková věc, že bych si tu drtičku mohl postavit - železo,ložiska na stavbu mám dost, jenže nejsem si jist motorem,hřídelí a zátěží z druhé strany hřídele. Našel jsem tu nějaký motor na 380v s 350W z mandlu.

Byla by za pokus něco doma vytvořit podle rad nebo jít teda do té půjčvny? jak píšu, nejsem si jist, jak bych mněl udělat tu hřídel se závažím aby to fungovalo.

Moje představa je něco jako

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

repkin*
hodnocení

0x

Autor videa tam k tomu nic nemá? Možná se pletu, ale zdá se mi to, jako když tam háže ytong nebo tu jeho levnější šedou variantu. Nevím, jak by se ta drtička tvářila na beton.

fiser22*

Nezdá, vypadá to na nějaký porobeton, přecijen s betonem by si asi s tímhle neporadil... 350W motor bude ale nejspíš slabý

dusger*
hodnocení

0x

Motor ve videu bude od pohledu mít asi tak dva a půl kilowatu a mačká jen měkké cihelky. S červenou cihlou už by asi strojek měl velké problémy.

hodnocení

0x

350 W na pohon drtiče je směšně málo. Jen tak od boku tipuji, že bavíme li se o drcení několika tun, tak to nemůže být úplně papundeklový a se slušným motorem - řekněme min 5kW za předpokladu slušného setrváku.

Až někdy uvidíte profi drtič, tak zjistíte, že je to docela slušné monstrum se skutečně velkým motorem

dominikkk
hodnocení

0x

Děkuji za odpovědi - tak to v tom případě si ji teda půjčím - jinak na obrázku vypadá celkem jako prcek : zlinprofi.cz/... a to to má zvládnout eton do 100MPa což já rozhodně nemám ( jako stavař bych to vyděl tak na 15Mpa max. )

dominikk

+ už vypršel čas na editaci tak :

Ale musíte brát v potaz, že ten beton mám rozbitý tak na 10-20cm kusy a ještě by ty šlo kangem na menší ( ted jak to zmokne a zmrzne by to mnělo jít lehce rozbíjet ). A to jsem si dával samé inzeráty a poptávky o odvozu. No když si vzpomenu na rumpol* ,kdy mi jednou odvážely střešní tašky kde to mohol být max. 2 tuny tak si řekli o 9 tisíc ( i když bylo předem dohodnuté 800kč/tuna )

hodnocení

0x

Podle mého názoru je na tom drtiči z videa moc velký excentr na té hřídeli (u tvrdšího materiálu se to kousne) a má moc vysoké otáčky.

Vámi nalezený motor 300w, můžete použít tak na odsávání prachu pod drtičem, jinak na drtič bych míň jak 2kw nepoužil.

Nicméně osobně bych tedy tu suť nechal odvézt... nebo co sní chcete pak dělat?

doplněno 29.11.15 20:52:

tady na tom videu je hezky vidět konstrukce i princip...

hodnocení

0x

Za mě špatný nápad. Je zbytečné vymýšlet nové postupy tam, kde existují.

Drtička této velikosti bude po obsluze vyžadovat velkou trpělivost, velké množství času a vyložené energie = peněz. Na legálních skládkách lze uložit suť kolem 150Kč/tuna. Pokud byste měl třeba 20m3, tak převoz 2x15t kontejnerů max. 40Kč/km.

dominikk

Za mně mohu pouze říci, že musíte být z levného kraje.Dejme tomu tak cca 10 tun betonu + 5 tun starých, popraskaných cihel + cca 15 tun zeminy co zbyly po vybagrování základů. Objížděl jsem tyhle skládky v okruhu do 100km a nedostal bych se pod 20 tisíc za uložení ( nemáme tady žádné doly, pískovny nebo tak kde se to jednoduše zaveze ) + doprava. Moje představa byla tu zeminu ( neznečištěná, podle mně hodně úrodná ) navozit na kraje polí ( takto jsem tam už vykolečkoval cca 200 koleček za světla před lidma a nikdo nic neřekl, potom dojel bagrista a bez žádného slova to roztahal ) a ty nadrcené cihly použít na polnačku ( taková sratá komunistická cestička kde bylo děr a děr tak tam město navezlo tyhle drcené cihly,tak pár tun se tam ještě vejde ) a ten beton by se ještě musel vymyslet

Opravdu se skládkování stavební suti spřehledem vejde do 200kč/t. U Vás bude spíš problém že to není čisté, ale jsou v tom namíchané různé věci. Tím cena rapidně roste.

Jinak stavbu drtičky neodsuzuju, jen je potřeba vymyslet kam legálně s drtí.

Aby ste to nenavozil na tu cestu, někomu se náhodou znelíbíte a bude po Vás chtít odstranění a uvedení cesty do půvdoního stavu...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]