Nejste přihlášen/a.
Ahoj, může dřevorubec-zaměstnanec lesnické firmy používat neekologický olej na mazání řetězu?
Nemůže.
Dokonce chodí kontroly. Většina dřevorubců dělá na živnostenský list a zde již hrozí obrovské pokuty. (jestli si dobře pamatuji až v miliónech, ale přesně se mi hledat nechce)Pokud to dělá jako zaměstnanec, tak je pokuta menší, ale výše uvedená pokuta zase hrozí jeho zaměstnavateli.
Právnické a fyzické osoby provádějící stavební, těžební a průmyslovou činnost jsou dále povinny
...
d) používat vhodných technických prostředků, technologií a biologicky odbouratelných hydraulických kapalin a činit účinná opatření k zabránění úniku látek poškozujících les a přírodní prostředí.
(2) Orgán státní správy lesů uloží pokutu až do výše 100000 Kč tomu, kdo
c) provádí činnosti v lese zakázané
Zákon nerozlišuje, jestli jde o zaměsnance či ne. Lze dle něho postihnout i fyzickou nepodnikající osobu, která toto činí v zaměstnání. Přirovnám to k např. k řízení vozidla.
Ráno převezmu jako zaměstnanec firemní vozidlo, kde jsou sjeté pneumatiky. Pokuď mě chytne PCŘ, tak mi nějaké výmluvy nepomohou.Dostanu pokutu. Pokud jsem ale na tento stav upozornil zaměsnavatele, tak mohu pokutu vymáhat po něm. Správně bych ale měl odmítnout protiprávní jednání.
To platí i používání olejů v lese.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.