Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,můj bývalý partner se pro neshody mezi námi odstěhoval k matce,je to už půl roku,ale dělá mi naschvály a nechce se odhlásit z trvalého pobytu z mého bytu,který je mým vlastnictvím a já tak musím zaněho platit vodné stočné a společnou elektřinu,poradí mi prosím někdo,jak se v takovém případě postupuje,děkuji.
bezplatnaprav/...n-poradna.cz/online-zdarma/najem-a-najemnici/1274-jak-zrusit-trvale-bydliste-osobe-ktera-v-byte-nebydli.html
Překopírujte to do adresního řádku a před odkliknutím entrem změňte pomlčku mezi n a p //n-p// na i. Systém tady spojení ...nipporad.. nepropustí. Nevím proč, je to přece rada jak na řešení dotazovaného problému. Ach jo!
Dejte na google: odhlášení z trvalého
To stačí...a klik...a naskočí vám víc odkazů. Vy jste majitelkou bytu = nemovitosti, takže vy rozhodujete, kdo tam = u vás, bude bydlet, kdo tam bude přihlášen. Na obci vám určitě poradí. Je pravda, že kde nejsou vodoměry, tam se platí paušál za každou přihlášenou osobu, ať tam bydlí nebo ne. Pokud neexistuje jiná úprava např. smlouvou nebo vyhláškou. To co jste za něho zaplatila na něm pak můžete žádat zpět příp. i soudně, nemůžete to prohrát. Musíte ovšem doložit, od kdy tam nebydlí a že jste platila //např. i svědecky//. Tak ať se vám daří!
Nechápu vás, vy nic nemusíte platit, nepíšete, co to je za byt, prostě ho odhlašte jako osobu SVJ, družstvo...
Jinak zajděte ohledně pobytu na matrïku obce. Tam se to dělá.
Prosimvás, to je úžasná věta. Vy se neorientujete. Vemte si do ruky vyúčtování nebo počkejte na vyúčtování za tento rok a uvidite co vše hradíte na osoby a co je společné. Tam není teplá voda?
Ale vám jde především o něco jiného. O jaký byt vlastně jde? Píšete o vlastním, o družstvu a pak že jste byt odkoupila.
Pak skutečně je to váš problém a družstva se netýká. Půjdete na matriku, či jak se to u vás nazývá. Neuvádíte, zda byla nájemní smlouva, pak tento vztah ukončete. Další je že to bylo na per huba, to je horší, pak dáte prohlášení o zániku užívacího práva nebo na čestné prohlášení, či neužívání (odešel). Jak jsem uvedl výše, jednejte na obci, uvedou vám postup! Jak to dělají jinde neřešte. Na vyřízení žádosti mají 30 dnů.
Vodné/stočné se srovná v ročním vyúčtování
(na vodoměrech budete mít nižší spotřebu),
elektřina ve společných prostorách se u nás platí podle velikosti bytu, ...
Ohledně záloh se obraťte na SVJ, k odhlášení z bytu zajděte
s výpisem z katastru na ohlašovnu obecního úřadu a tam jej odhlašte.
Prosimvás,mi vodoměry nemáme,platím paušál měsíčně 250kč za vodné a stočné 15kč za spol.elektrinu za jednoho v bytě,volala jsem na naše bytové družstvo ohledně toho,že se nechce odhlásit a řekli mi,že s tím mi oni nemohou pomoci,já měla za to,že on musí dojít na ůřad a odhlásit se,jestliže to mohu udělat já,tak tam v pondělí frčím,ale já jsem právě v televizi viděla jednou stejný problém a pro tu paní to byl stejný problém jako pro mě,že to nakonec musela řešit soudně a to ji ani starosta nepomohl,protože to byla malá obec a on se za ni zaručil,že tam chlap už nebydlí, můj byt byl městský a ten jsem odkoupila ,bydlím ve velkém městě.
Váš bývalý partner se nemůže z trvalého pobytu u Vás odhlásit sám. Mohl by se jenom přihlásit k trvalému
pobytu v místě, kde právě bydlí, ale pokud tam nemá nájemní smlouvu na své jméno (nebo pokud tam nemá
nemovitost), nemá jak prokázat, že v novém bytě/domě bydlí oprávněně.
_____
Proto musíte jeho trvalý pobyt jako vlastním bytu zrušit Vy. Postupujte podle zákona o evidenci/... (akorát nevyplníte novou adresu bývalého partnera, tu ani nemusíte znát). Obec mu pak zřídí trvalý pobyt na adresu ohlašovny a bývalý partner si bude muset vyměnit občanku.
_____
K vyúčtování vody:
Nechce-li Vám pomoci SVJ, zajděte na firmu, která Vám provádí správu + účetnictví, a bývalého partnera odhlašte.
Obávám se, se ale, že zpětně to nepůjde... Pak byste zaplacené zálohy musela vymáhat po bývalém partnerovi.
_____
Pokus o opravu odkazu z odpovědi Jak123:
Opět jsem se pro některé rádce nevyjádřila dost fundovaně,tak tedy před 14lety jsem Ho poznala,na hubu jsem mu nabídla bydlení,to přijal,tehdy to byl ještě městský byt posléze nabídka k odkoupení a odkoupeno mnou na moje jméno,tudíž moje vlastnictví,uděláno sdružení vlastníků,pro BUSSE,topení plynem,proto žádné vyůčtování na teplou vodu to DRUŽSTVO,není,tojsem myslela jak říká Ivzez ,firma,co nám dělá ůcetnictví a správu ,tam jsem se právě informovala,co a jak a ti mi řekli,že mi v tomto nemohou pomoci.Bvalý partner se nastěhoval do rodinného domu ke své matce,kdy jsem zjistila,že jim ho matka na půl připsala s jeho sestrou,takže je majitelem půlky domku a jelikož jsem ho de facto vyhodila,tak na to konto dělá naschváli aletrvalý pobyt má stále u mě ,nejhorší je,že jsem zjistila,že si vzal půjčku od nějaké firmy a já mám ted strach,aby mi nebouchali exekutoři na dveře,takže se vypravím na městský ůřad což jsem měla udělat hned.
asi to tak jednoduchý nebude, moje dcery jsou u mě trvale hlášený na pobyt, ale obě jsou už delší dobu v Anglii. Po dotazu na ob. úřadě, kde mi vyjmenovali co všechno musím, jsem se na odhlašování radši vykašlal... Nemám tolik času ani peněz na krmení zbytečnejch "úředních" šimlíků
Přiznávám, že jsem vše nečetla ale odhlásit osobu z obecního bytu bylo u nás snadné. Pozor, nejedná se o odhlášení trvalého pobytu, jen se nahlásila správci bytu změna v počtu osob a platí se o osobu méně na společnou el, výtah, úklid. Vyřízeno za 10 mnut. Trvale hlášená tu dcera byla dalších 5 let co bydlela v podnájmu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.