Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer, prosím o radu, případně zkušenost. Máme kombinovaný kotel Dakon Kompakt. Bohužel neohřívá vodu jak by měl. Když zapnu teplou vodu, tak kotel sepne na 2-3 vteřiny teče teplá voda, ale pak začne téct vlažná, spíše studená, chvíleme se zdá jako by se trošinku ohřívalo, ale je to pořád vlažná voda. Kotel pořád jede, hořák hoří, ale voda je stále vlažná. Již jsme to řešili minulou zimu. Bylo tu několik servisáku, ale nic nevyřešili. Vždycky přijedou, kouknou, skasírujou a jedou. Vše se vyřešilo samovolně, jak skončila topná sezóna. Za celou dobu nebyl problém, ale teď jsme začali topit a začalo to celé na novo. Nemáte někdo radu nebo zkušenost? Děkuji
Nejde při ohřevu užitkové vody teplá voda do radiátorů?Pokud hořáky hoří a voda neteče teplá,tak nejspíše jde do radiátorů a to by nepřepínal trojcestný ventil.
Děkuji za Vaši reakci. Jak bych to mohla poznat, že jde voda do radiátorů? Podle návodu kotel obsahuje trojcestý ventil. Mate mě jen, že prvních pár vteřin, ale opravdu jen 2-3 vteřiny teče teplá voda, ale pak jde už jen vlažná. Teď třeba už zase ohřívá, ale dnes netopíme.
Bolo by dobré uviesť presné typové označenie,lebo niektoré sú s trojcestným ventilom,niektoré nie.: dakon.cz/...
Oprava odkazu: dakon.cz/...
Prepínate na kotli na zimnú prevádzku?
Je dostatočný odber vody na prepnutie? Pozrite si str.15 a str.16 priloženého odkazu na PDF.
Dobrý den, děkuji za Vaši reakci. Jedná se o typ CT21
Omlouvám se CT 24
Kotel nepřepojujeme na letní nebo zimní provoz. Je konstantně nastavený na zimní. V podstatě, tak jak ho servisák nastavil, tak celou dobu běžel a nic jsme na něm nepřenastavovali. Vím jen, že se servisák divil, že se u nás ještě neměnila jedna součástka, která se většinou mění cca po 5 letech. Prý to poznám, až bude kotel hořet a topení nebude hřát. Mám za to, že mluvil o ventilu. Nicméně v pátek se má na kotel přijet podívat, a když jsem se ho ptala, na co to vidí, tak říkal, že neví, ale možná zarostlý výměník. Ale jestli je zarostlý, tak to prý nejde poznat, tak nevím. Když se pustí do chemického čištění, tak se taky může stát, že poteče a můžeme rovnou pořizovat nový kotel, což mi přijde šílený po 11 letech. Ale dle servisáků je to normální
můj kotel MORA netopí na vodu, když je nemocnej třícestnej ventil - pozná se to tak, že při ohřevu vody teče z kohoutu vlažná nebo studená voda a trubky do topení se postupně ohřívají. Znamená to, že kotel hřeje, ale okruh vody se nepřepl na ohřev užitkové vody a topí do topení...záleží na typu ventilu, některý /starý, mechanický s hodinovým strojkem/ se musí vyměnit za nový celý, italský ventily mají vložku, kterou lze koupit za cca 1/3 ceny celýho kusu. Pitomci, co byli u mě, chtěli měnit celej venti(Italskej) za cca 4,5 tis (vč práce) přičemž vložka se dá koupit za 12-13 stovek a po našroubování frčí jako nová. Bohužel je celý to udělátko z plastu, takže se z 99% při demontáři rozlomí. Nechal jsem si u místního zámečníka vytočit identickou náhradu z hliníku, a mám po problémech už 4-tej rok. Nic neteče, kotel topí jak má a vykpoupat se je možno v opravdu horké vodě:o)
spejsku,
1) Vždycky přijedou, kouknou, skasírujou a jedou--------------a opraví to?
2) jsou dvě možnosti, pokud hořák stále hoří. Ventil nepřepne na průtokový ohřívač a výkon jde do radiátoru. Pokud můžete, zavřete pod kotlem vývod do radiátorů, nebo zavřete všechny radiátory. Pak by měla být voda jen pro ohřev na mytí.
3) Pokud jsou radiátory zavřené, kotel běží, přesto teče voda vlahá, zřejmě máte průtokové, ohřívání, nikoliv s boilerem, pak je možnost, že výměník na ohřev vody je zarostlý a nestíhá ohřát tolik vody, kolik proteče. Pak se výměník vymění, nebo vyčistí chemií od vodního kamene.
Dobrý den,
děkuji za Vaši reakci.
Ad1) Bohužel to tak bylo.
Nicméně dnes u nás byl opravář. Vyměnil termoventil. Nejprve to vypadalo, že to bude v pořádku, ale teď se chtěly děti vykoupat a opět je to na novo. pár vteřin teplá voda a pak zase teče studená. Takže jsme zase tam, kde jsme byli.
Nakonec to skončí stejně, že budeme muset pořídit nový kotel.
Můžu případně poprosit o doporučení nějakého dobrého kombinovaného kotle?
P.S.: Opraváři, který u nás byl dnes, jsme zatím nic neplatili. Říkal ať to zkoušíme a že se za týden ozve a případně bychom pak zaplatili cca 2000 termoventil + práce.
Jestli máte tvrdou vodu také třeba v konvici, čištění by určitě po 11ti letech neuškodilo. Zanešení se na našem kotli vždy projevovalo tak, že při slabě puštěné vodě tekla vlažná a při silně puštěné studená, nebo po puštění vody šel kotel do poruchy. My čistíme z tohoto důvodu asi po čtyřech letech.
Jestli si troufnete sami, je to na vaše riziko. Nejdřív prostudujte návod, domluvte se s někým z rodiny, kupte 2 litry kyseliny solné a sadu těsnění a zkuste výměník odšroubovat a ve vaničce nalít do trubic kyselinu. Kyselina leptá a smrdí, takže rukavice, dělat venku. Když šumí, je tam ještě kámen. Občas dolijte a trochu s tím zatřeste. Za chvíli to je hotové. Nebo můžete vařit v kyselině citronové, prodávají jako rychlorozpouštěč vodního kamene, ale to jsem nedělal. Svépomocí se vejdete do stovky. Jen nesmíte zapomenout sundat všechna čidla. To samé by trochu dráž udělal i opravář. Nevím přesně kolik, ale když to čistil před pár lety poprvé on, vyšlo to bez ostatního na tisícovku.
Pak máte 2 možnosti, že se čištění povede a výměník bude fungovat, nebo bude děravý. V takovém případě musíte nechat stejně koupit nový. Proto je lepší zkusit vyplachovat sami, neplatili byste za zbytečnou práci. Jen pro jistotu raději umístění všech částí před manipulací vyfoťte.
Navíc může být vadné kterékoliv čidlo. Jenže na to už by někdo přišel. Přesto po vyčištění raději s tímto počítejte. Nám vždy po pár dnech odejde snímač teploty vody, proto čistíme před revizí.
A co se týče koupě nového kotle, mám informace jedna paní povídala, že kombinované kotle se už jen doprodávají, protože se nově budou osazovat jen dražší ekologické kondenzační. Ty prý budou stejně brzy povinné. Nevím, jestli je to pravda, ale kdyby ano, nemělo by asi smysl dávat nový kotel z doprodeje, když by šel za pár let pryč, to už hned kondenzační. To by vám ale určitě spolehlivě řekl váš opravář.
2000 za termoventil to už je skoro kompletní armatura...POKUD měnil jen termočlen občas se stane že si to vevnitř špatně "sedne" a chce to znova rozborku - sborku, pokud je to podruhé a má patřičně promazané všechny závity a červíky je to otázka 10 minut
Je hezké čistit si kotel kyselinou ale viděl jsem jednoho kutila kterého následná oprava po takovémhle čištění vyšla na 5.000,- .
Co se týká Faisu kotle 15+ let mají stejnou membránu jako první Thermy, výměna kompletní membránové sady se dá při troše štěstí zvládnout za 2 hodiny.Byly k dostání 2 membránové sady, doporučuju velkou - rozdíl ve stokorunách ale jsou tam komplet membrány těsnění hřídelky a pružinky
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.