Nejste přihlášen/a.
chtel sem se zeptat jak se ma spravne zateplit fasada na desky polystyrenu nebo vaty se ma nanaset lepidlo nebo streka v bodech nebo po cele desce zubatym hladitkem?
Nemůžete dávat na body lepidlo! Je třeba postupovat podle technických listů, nebo špatně dopadnete. Zateplení nic není, ale většinou se spoustu věcí pokazí a pak se to svádí na jiné.
Plocha polyše musí být minimálně 40% povrchu lamelová vata celoplošně.
doplněno 21.07.09 20:43:a nebo mnoho dalších chyb.
dobre ale čim nanaset tedy na polystyren zubatym hladitkem? a kdyz udelam treba osm tercu na polystyren to je taky spatne? vzdyt je to vic jak 40 procent? nebo se pletu?
musíte natáhnout (vmačknout) hladkou stranou hladítka lepidlo po obvodu, pak zubovou hranou udělat drážky. Jinak se může stát že:
Jak se tady píše,je lepší lepidlo natáhnout.Já jsem to dělal po celé ploše,pak ukotvil hmoždinami(ve stavebninách Vám prodají dlouhé podle tlouštky polistyrenu),no a pak perlinka atd.
bramboro, není to ta montážní, i když v určitých případech lze použít. Doporučuji nízkoexpanzní pěnu, který již dnes každý výrobce pěn vyrábí. Někteří je mají certifikované, některé jen doporučené. Opravdu to drží na všem (mimo mastného mateálu)
Na terče NELEPIT, je to závada!
jelikož mě to tak za rok za dva taky čeká zajímal by mě postup práce s tou pěnou. Že drží na všem to mám vyzkoušený, to nastříkám pěnu na polystyren či vatu a dám na zeď? Nebude pěna během vytvrzování zateplení odtlačovat ode zdi? Dovedu si představit, že by to fungovalo kdyby se každá deska po přilepení přikotvila terčema. Ale když se do osmi metrů kotvit nemusí...
Děkuji, nač se ptát když jedno krátké video dá za tisíc slov. Co jsem chtěl vědět to jsem se dozvěděl. Ještě jednou díky. Nechám si spočítat kolik a jakou izolaci dát, jak jsem tady z různých diskuzí zjistil tak to není jen tak mlasknout na barák trochu polyše a hotovo. Ten rosný bod a bilance vodních par z toho teda jsem jelen, ale když mě to projektant spočítá a udělám to tak jak řekne tak si myslím že mě to může být šumafuk a budu z toho jelen dál.
Pepo, omlouvám se Vašemu projektantovi, ale zažil jsem i projektanta, kterého bych jako majitel nemovitosti nejraději zavrhnul (slušně řečeno)
pokud chcte sdělte materiál a tloušku stěny, a kolik cm izolace chcete dát.
pak položte otázku na MPO efekt.
Jedná se o starší dům, zdi z pálených plných červených cihel, nejsem ted doma, ale pokud si pamatuji tak v přízemí síla 45 cm a v patře 30 cm. Kolik izolace nevím nechám si poradit, stačí třeba 10 cm? A poládám otázku na MPO efekt? co si asi tak mám pod tím představit?
10 cm je hrozně málo, 15-20 cm EPS, páč stačí počítat.
45 cm zdiva je R=0,4 a EPS 70 F 10 cm je R=2,5 to je dohromady 2,9. Ale dnes se zatepluje na hodnota R= 5 a více, protože je to o penězích...
a MPO znamená
omlouvám se za profesní vyjadřování.
Pane Miane vy jste na me zapomel jeste sem se vas ptal na spravne zatepleni a uz ste mi neodepsal jak tedy spravne natahovat polystyren? kdyz vidim ty fotky od vas tak jsem myslel ze to muzu udelat na terce ted sem to videl ze to tak jedna firma delala ale koukam ze vy ste me vyvedl z miry tak tedy to mam po cele desce natahovat hladitkem o zubu 6 mm?
bramboro, omlouvám se, ale fakt zapoměl, nebo nečetl. Správné zateplení je to co nespadne a drží, je správná tlouška a...
Ale to správné bych vynechal, páč na mnoha školeních se školí jinak.
doplním za chvilku...problém poče
doplněno 29.07.09 17:40:uf, zbláznil se počítač.
koukněte na zateplenidomu.cz/... a na spoustu detailů. Ono se lehce nalepí izolant na stěnu, ale pak se práce zkazí, poničí, zdegraduje a podobně nevhodným postupem. Hmoždinky, patní lišty, lepidla na hranách
Velice rád odpovím Vaše dotazy.
ICQ 55180641, skype: milancukrar, tel.603902651
dobrá 10cm málo, až se bude dělat dá se víc, ale ted mě spíš zajímají okna, v celém domě jsou okna kastlová neboli špaletová, nejsou špatný, když se lehce opraví a znova natřou vydrží ještě hodně dlouho. plastový okna nechci vůbec a dřevěná eurookna bych možná skousnul ale proč když původní fungujou. měl jsem tady truhláře který by opravil ty největší problémy a při té celé akci by se do venkovních křídel dali ditermová skla. Mě by se líbilo aby byli venkovní skla jako jsou ty původní ve sklenářským tmelu. Na to mě truhlář řekl, že to je úplná pitomost, že diterm se nesmí takhle dělat, ale lištovat. co by udělalo nechat venku jednoduchý sklo a na vnitřní křídla dát ten diterm? Bude se to potit či nikoliv?
Pepo, jdeme na jiné téma, ale nevadí. Podle čeho hodnotíte: "nejsou špatný, když se lehce opraví a znova natřou vydrží ještě hodně dlouho." I když opravená špaletová okna s vyměněným sklem je to nejlepší u nás.
Proč ne plastová?
Pokovené dvojsklo na vnější straně by mělo být. Vnitřní křídlo parotěsně utěsněno.
okna nejsou nijak rozklížená, jdou dobře zavírat, jen barva se loupe. dvě jsem zkušebně opálil abych viděl jak je na tom dřevo a není nikde nic shnilého, i truhlář co tu byl tak říkal že je uplně škoda je vyměnit za eurookna, že není nic lepšího než dobrý špaletový okna. Plastový neee, já když přijdu k někomu domu kdo má plastový okna tak si připadám jak někde v kanceláři, plastový prostě ne a hotovo.
nechte si špaletová okna, jen vyměňte venkovní sklo za 4/16/4 pokovené a máte skvělé okna, zateplit 16-20cm a vyřešit strop, a uvidíte tu pohodu.
Díky za všechna rady a až si s něčím nebudu vědět rady tak se ozvu, mějte se a ať se daří.
dobry den koukal sem na ten odkaz od vas vypadalo to pekne mate jeste nejakou adresu kde by bylo videt jak spravne se to lepi lepidlem?diky
Když se koukám na profíky,co zateplují náš panelák,tak používají způsob nanášení lepidla na buchty.Mezi plackama rozteč asi 30 cm.Je to prý mnohem rychlejší,řekl mi mistr.A drží to stejně,pak se to kotví.Po celém paneláku.A pak odpoledne zafoukalo,to,jak padaly na liberecku stromy,a pět pater jim toho ulítalo.To byl pěkný fofr.Nestačili to zakotvit,ono vrtat panely není sranda.Takže se to druhý den opravovalo.
JABRAKA
na vatu se nanášejí po celé ploše nebo spíše se naaplikuje lepidlo na zeď pro plochu desky , páru propouští sama takže to není žádný problém.S polystyrénem je to už horší nikdo pořádně neví jak to dávat norma na to není a na obráskách dole je jednou lepidlo ve špatném aplikačním stavu o vatě se nebudeme bavit a potřetí je zeď špatně připravena pro lepení, tím to nebude. Když se polystyrén maže na terče tak vzniká za deskami komínový efekt který desky a zdivo vysušuje,ale zároveň ochlazuje tak zateplení nemá správný efekt , ještě při náhodném zapálení může být dům rychle v plamenech celý. Při mazání na rámečky komínový efekt sice nehrozí, ale zdivo se nevysušuje a můžou se začít tvořit plísně. Prostě těžko říct, za ty desky nikdo nevidí . Technologickým postupům výrobců taky nevěřím aspoň v tomhle případě protože se snaží prodat co nejvíce lepidla. Dobře problém s odvětráním ko-ce vyřešili u předsazených izolačních stěn kde pomocí přepážek v dutině mezi předsazenou stěnou a zdivem zabránili výraznému komínovému efektu, prostě větrá, ale jenom málo tak by to vysychalo a nehořelo . Možná profilované polystyrenové desky , s kterými jsem se ještě nesetkal ten problém řeší ale asi cena bude jiná .Viděl jsem desku polystyrenu která měla asi 50 dírek o průměru 1mm skrz, sice asi na tento ůčel nebyla vyrobena,ale podobnými bych to skusils a mazal celou plochu nebo rámečky podle rovinosti podkladu větrat by to mělo a shořet taky ne.
kdybych je nesehnal tak bych tam dal vatu.
tak takto vznikají fámy. Kde jste přišel na postup: ..."nebo spíše se naaplikuje lepidlo na zeď pro plochu desky"..."nebo spíše se naaplikuje lepidlo na zeď pro plochu desky"...
Víte co je to ETICS?
Mezera mezi izolací a stěnou, jednozu to vyvracíte, pak zase schvalujete...
možná že jste mě špatně pochopil ono namazat na desku vaty vrstvu která vyrovnává nerovnosti podkladu, což je běžná prakce i na panelákách nědy nejde, protože ta deska při manipulaci tu váhu neudrží a zlomí se vám v rukou a zase na druhou stranu když je vrstva minimální proč se zdržovat s každou deskou když si můžete předmazat na 2 m čtverečný a na nafrkat je tam, to my musíte dát za pravdu. Mezera mezi izolací je správně jenom tehdy když pouze odvětrává a nespůsobuje komínový efekt co se požáru týče. to je snad jasný. A myslím, že jsem to popsal jasně. vým že jsem panu cukrarovi zhanil obrázky ,ale tak vyvraťte moje tvrzení. Jsem praktik a né teoretik nebudu posílat lidem fotky z netu, ale reknu jim jakej je problém
Nevím proč se domníváte, že jsem teoretik. To že to dělá ta tak jak to děláte je jen na Vás. Lepidlo se musí nanést, to znamená natlačit na izolant. Vy ho jen přitisknete k lepidlu. Už jste viděl alespoň tři lidi, kteří to dělají tak jako vy.
Připomíná mě to situaci, kdy řidič jel špatně v protisměru a nic se nestalo. Vám se taky zatím nestalo, že se desky odlepily.
Obrázky, které jsem přikládal nejsou jen stažené někde z internetu, ale od soudních znalců a poradců, co řeší problémy na stavbě.
Zateplení se dělá různě...
taky a hned dvě patra, ale deštěm
doplněno 17.08.09 01:23:a ještě jak můžete vědět že to dělám špatně pokud na to není čsn tak to třeba dělám zrovna dobře moc by mě zajímalo jak soudní znalec řeší tenhle problé jak mazat a nemazat, protože jestli se tam ty desky kvalitně přišroubujou tak už neupadnou,ani se nevyboulí a co se zanimi děje nikdo neví sou to jen samé dohady. kdo dělá že ví tak ví ještě méně.
teda přikotví
minimalní šroubování nevím nevím přece jenom má nějakou teplotní roztažnost určitě bych na hmoždinkách nešetřil protože jenom hnoždinky zabrání vyboulení nebo se mýlím? a co se tedy dějě právě na toto téma bych rád rozpoutal nějakou debatu.
doplněno 19.08.09 16:14:jo a teké pozor na zajímání se na úrovni prodavačů stavebnin, bývají často zmasírovaní obchdnímy a školícímy pracovníky výrobců materiálů ti mají za úkol zvýšit prodej. zrovna stěma hmoždinkama mi to tento problém připomíná protože jsou v čecháh na trhu hmoždinky vyráběné v polsku za méně peněz. vyděl jste někdy originál hmoždiku saint global weber?
hakissi, prosím neberte to jako vytahování, ale já již viděl mnoho druhů hmoždiněk, od no-name až po certifikované pro ETICS
"saint global weber"-kterou máte na mysli? dejte přesné označení, páč všechny jsem určitě neměl v ruce.
Navíc jsem odpůrce hmoždinek, je to většinou zbytečné. Pokud se domníváte, že hmoždinka má bránit vyboulení, tak se pravdu mýlíte. Z jakého pramene čerpáte informace?
takhle, sice existujou ale určitě se neprodávají protože oproti těm polským budou dražší to máte jako s perlinkou vertex je sice skvělá záležitost, ale oproti polské konkurenci je cena mnohem vyšší a proto se nepoužívá na běžných stavbách samozřejmě že s lepidlem a omítkou je to něco jiného na tom se šetřit nedá, ale na těchle věcech ano, sice je s tím horší práce, ale chlapi si poradí, proto vymysleli výrobci systém mazat lepidlem jak šílenej na 40% desek a těch polskejch hmoždinek si tam vrtejte kolik chcete protože já si vydělám na lepidle za 300kč pytel.je to jistě najivní a zřejmě postkomunistický přežitek že si někdo myslí že výrobce má vždycky pravdu, výrobce nebo spíše ti obchodní giganti nás mají úplně na háku. doufám že si uvědomujete jaký obrovský kšeft zateplování tam se točí neskutečné miliardy eur. a o tom kotvení polystyrénová deska má tepelnou roztažnost na 1m 1mm při teplotním rozdílu 17stupňů celsia dejme extrémní příklad polystyrénové desky se vl étě na slnečné straně nalepí na stěnu rodinného domku o délce 10m což si myslím je standartní délka a přišroubují se minimálním způsobem nebo nějaký odpůrce je nepřišroubuje vůbec sluníčko páli na polystyrén teplota k-ce vyšplhá na 40 stupňů celsia zedníci dodělají fasádu krásně barevně jí natáhnou a příjde tuhá zima kdy teplota okolního vzduchu klesnla na -25stupňů celsia teplotní rozdíl je 65 stupňů celsia stěna se smrskne o 38cm a jedíně dostatek hmoždinek tento problém dokáže vyřešit protože se budou deformovat jen kuličky polystyrenu okolo těch hmoždinek a každá deska bude držet tam kde má.a moje čerpání vás nejspíše dost sklamu, protože je to tam o co se sám tolik opíráte združení výrobců třeba ale i fizikální tabulky střední školy. sdruzeni-zps.cz/... toto je tabulka vlastností polystyrénu kterou jste nejspíš v životě neviděl protože posloucháte nějaké kydy tohle je fyzika nepopřetelná záležitost
doplněno 19.08.09 20:57:sdruzeni-zps.cz/... zde je to ůplně polopatě
demagogie, nesmysli a lži.
omlová Vás neznalost, jako bych znal už takové vyjadřování i češtinu odtud.
Vy nevíte co jsem zač co znám. Doložte, prosím, jediné tvrzení, že třeba "stěna se smrskne o 38cm", abych nemusel napsat ...
doplněno 19.08.09 22:26: cituji Vás: "nebudu posílat lidem fotky z netu"ono tam totíž není vydět na ty tepelné mosty za perlinkou které tam vzniknou ale pošlu obrázky těch vyboulených desek toje totiž stejný problém to je snad jasné.
doplněno 19.08.09 22:02:vidíte jak jsou ty desky přikotvené jenom v rohách desek žádná v prostřed což je špatně nebo vy by jste tam snad nedal žádnou když tam nebyla žádná hmoždinka rozleze se do stran nejspíš při kotvení bylo chladněji al já vý teď se budete vymlovat že jste zateploval někde v karibiku kde je teplota konstantní
tato fotka je na každém školení, víte kdo jí fotil, kde je tento dům a jak byly přilepeny desky?
nepište co bych dělal já, když nevíte...
o jakých tepelných mostech píšete, čím jsou způsobeny KDE JE VIDÍTE?
spíš mi řekněteže to tak není víďte vy prodáváte ve stavebninách
doplněno 19.08.09 22:22:já jsem jasně uvedl kde je problén napsaný černý na modrém a potom provedl jednoduchý výpočet který zná každý zedník, ale ve stavebninách se to hold neříká protože to je výrobní tajemství tam jsou lidé jen řádně spracováni kydy, aby do lidí cpali lepidlo a kýble fasád
ve vlastním albu tento případ díky bohu nemám 38cm je opravdu nesmysl za ten překlep se omlouvám ale 3,8mm je fakt na každé desce
neberte to prosím osobně, ale já znám spoustu podavačů ve stavebninách. Není to překlep, jsou to opravdu jen podavači zboží.
taky jsem to tam moc dlouho nevydržel ale skoro lepší když radši nic neříkají, kolikrát to může stát pěkné peníze
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.