Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výměník tepla - gajo

Od: galapetr® odpovědí: 6 změna:

Ahoj, chci si napokit do vedlejší místnosti gajo - výměník ale když má komín tah nahoru, nevím jestli pouhé vložení gaja do zdi (komínu) bude fungovat? Jetli tedy by neměl kouřovod vést do gaja jakoby smyčkou?

doplněno 25.11.15 18:05:

oprava - napojit

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hubas*
hodnocení

0x

Zkušenosti s těmito výměníky mám několikaletou, ale nerozumím nač se ptáte... dejte např.obrázek nebo to lépe popište...

hodnocení

Kamna jsou ve spodní místnosti - v horní místnosti chci udělat ve zdi (komínu) udělat dvě díry a napojit gájo...jde mi o to jestli gájo stačí do děr pouze zasunout - mám obavu, že kouř půjde pouze nahoru a ne do gája.

janm*

Zdravím

To nedoporučuji, kýžený efekt se nedostaví, to by jste musel mezi horní a spodní dírou v komínu propojených venkem přez gájo udělat v komínu předěl, jednak by se tím mohl narušit dobrý tah, bylo by to pracné a i rizikové na bezpečnost, nehledě k tomu že oficiálně to není přípustné

Chcete-li ale teplo dostat i nahoru uvažujte raději o "průduchu" ve stropu, lze-li to, stačí aby otvor byl v místnosti s kamny, nemusí být přímo nad kamny, teplo přirozeně stoupá nahoru, bude-li průduch (nebo více průduchů) otevřených teplo se nahoru krásně dostane i bez ventilátoru, navíc se využije i teplo které jde přímo od pláště kamen (stáložárná fáze kdy jsou spaliny téměř "studené")

luha*
hodnocení

0x

Tato verze se ohřeje vířením spalin (vstupy musí být proti sobě), ale pro normální výkon musí být systém pro spaliny průchozí.

hodnocení

díky za rady použil jsem ten průduch přes strop

janm*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]