Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer přeji,
vypršela nám smlouva u dodavatele plynu a elektřiny a rádi bychom si vybrali nějak levně a výhodně nového. Už dva měsíce se nám dveře netrhnou s lidma co nabízí své služby (a jejich společnosti) že se stanou našim novým dodavatelem. No a jelikož se v tom až zas tolik nevyznám, rád bych si nechal poradit nejlépe od těch co si tím už prošli.
Otázka tedy zní, jak se nenechat napálit a na co si dát pozor při výběru dodavatele?
Zatím jsem si projel na Internetu v porovnávačích různé dodavatele a nechal si vyjet ty nejvýhodnější. Ale na co ještě dávat bacha? Doba na kterou se upíšu, to je mi jasné, nejlépe žádná. Co ještě?
Ceny dodavatelů energií bych porovnávala u TZB info ( plyn | elektřina ) a/nebo ERÚ ( elektřina ),
vybrala bych si dodavatele, který umožňuje bez podmínek zvýhodněnou sazbu D35d a který uzavírá
smlouvu na dobu neurčitou (bez smluvních pokut za předčasné ukončení).
Smlouvy na dobu určitou (dva nebo tři roky), které musíte hlídat a včas (několik týdnů až měsíců před uplynutím sjednané doby) vypovědět, aby se automaticky neobnovily, jsou podle mne nevýhodné zejména kvůli několikatisícovým pokutám v případě předčasného ukončení.
[Dva/Tři roky jsou dost dlouhá doba. Pokud se v průběhu té doby změní okolnosti a z nějakého důvodu budete muset změnit dodavatele, vyjde Vás pokuta dráž, než kolik byste zménou dodavatele ušetřili.]
Já bych dala přednost dodavateli bez smluvních pokut – i za cenu, že nebude úplně nejlevnější.
Dodavatele si vyberte v internetu nejen podle ceny, ale i podle jeho obchodních podmínek (najdete na webech jednotlivých dodavatelů) a oslovte jej prostřednictvím jeho webu (většina nabízí kontaktní formulář nebo alespoň uvádí e-mail) a smlouvu bych buď uzavřela přes internet, nebo osobně v jeho kanceláři (úspora "nákladů spojených s uzavřením smlouvy"= poplatku prodejci).
Určitě bych neuzavřela smlouvu/y s "podomními prodejci", kteří u sebe mívají jenom jeden typ smlouvy, většinou člověka nenechají smlouvu a připojené obchodní podmínky v klidu pročíst (mluví do čtení, odvádějí pozornost).
Některým lidem vyhovuje uzavřít smlouvy na dodávky elektřiny i plynu s jedním dodavatelem, ale já dávám přednost oddělení. Většinou má dodavatel s výhodnou elektřinou o něco dražší plyn a naopak. Od věci není ani dvojí vyúčtování s určitým odstupem (vyhovuje mi hradit nedoplatky v dvou různých termínech)...
_____
Jinak souhlasím s Nikým – i podle mne jsou větší dodavatelé spolehlivější.
Za mně plyn od EONu. Je jeden z nejlevnějších. Elektriku nevím. Obecně bych si vybral některého z velkých dodavatelů. Nehrozí od nich podrazy a jsou stabilní, na rozdíl od různých malých obchodníků. Berte to jen jako můj názor.
Je možné, že EON se vyplatí jen někdy. To má stireček možná pravdu. Já mám spotřebu přes 6300m3 ročně a pro tuhle spotřebu mi vyšel nejlevnější.
rovna toto jsem chtel navrhnout. Takze jsem se zucastnil aukce energii a s vysledkem jsem spokojeny. Snizeni ceny cca o 30%, tak uvidime pri vyuctovani. Zavazek na 2 roky, potom to bude treba dukladne ohlidat.
To není jednoduché. Ve svém podniku jsem to řešil aukcí (mile překvapen snížením cen). Doma spotřeba není tak velká. Ale moje rada - když se obrátíte na svého stávajícího dodavatele, tak Vám obyčejně sleví. Moje vlastní zkušenost. Jsem u EPET. Byl jsem osloven dalšími dodavateli, napsal jsem stávajícímu, jak to je po pravdě, a nakonec jsem získal ještě lepší cenu. Nevím jestli znáte tu starou poučku - Voják se stará, voják má. možná se mě budete smát.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.