Nejste přihlášen/a.
Dobrý den všem,
koupili jsme chalupu, na které možná časem budeme bydlet. Zatím je nedodělaná a já potřebuji vyřešit zimní vytápění. Nebudeme tam v zimě nijak pravidelně jezdit( nejsou hotové nutné věci k bydlení). Ale jsou tam radiátory- napuštěné od elektrického kotle. Máme je( a jak?) napustit nemrznoucí směsí?, nebo jiný tip k tomu, aby tam voda nezamrzla- v topení? Vypustit úplně? Původně jsme si mysleli, že zřídíme noční proud a budeme vytápět na cca 5 stupnů, ale zdá se mi to luxus, vzhledem k tomu, že tam nebudeme jezdit pravidelně(zatím). Jsem absolutní laik, prosím, poraďte mi. děkuji všem za rady.
Já mám na chatě také napuštěno nemrznoucí směsí, je to určeno přímo do radiátorů, kupuje se to v kanystrech po cca 25 litrů, mám to naředěno na -20. Chata je v horách a nikdy to nezmrzlo. Někdy se s tím nesnese čerpadlo, ale pokud je to na samotižku, nebude problém. Vypuštěné bych je nenechávala pokud je v plánu je v budoucnu použít. Mám něco takového:
Není to už v těch radiátorech napuštěno směsí? Když to do teď nezmrzlo, tak možná je , změř to.
Tak já jestli bych věděl že tam celou zimu nepojedu (nebudu topit) tak bych to vypustil,ale co když přeci jen.Tak bych to raději naplnil nemrzkou třeba tady mechanol.cz/... .Nevím v jaké oblasti to máte ale normálně stačí naředit cca do -10° -nezamrzne přinejhorším zrosolovatí
.Naplnění: jestli máte expánzku tak vypustit a nalít to do ní,ale asi bude expanzomat,na to jsou přímo plnící stanice,pumpy ale ta cena
cistenitopeni.info/... tak já bych to tam nalil přes po demontáži odvzdušnovacího šroubu radiátoru(asi největší díra
)
Já bych instaloval vytápění na 5°C, dát na střední teplotní místo, aby nezamrzla voda na mytí, a WC. Páč tam budte jezdit nepravidelně, tak nebudete přeci pracně (vy)napouštět vodovod..
Klidně může být teplá zima, pojedete častěji, v mrazech se budete těšit na příští měsíc na teplejší období...
Máte v domě rozvody vody, sifony, záchody potrubí s vodou?
Jasně- potrubí s vodou tam je,bojler, záchod taky- mysleli jsme vypustit a pokud bychom tam přes mrazy jeli, tak si přivezu vodu na kafe s sebou. Temperovat na 5 stupňů by v nezatepleném domě stálo asi ranec..
Vůbec Vám to nepřeji, ale věřte zkušeným, jednou Vám záchod praskne, páč jste na něco zapomněli, nebo najednou bude zeď mokrá, páč to v zimě rozrhlo trubku, a přišlo se na to až v za půl roku, kdy byl flek..
Teď ten ranec. Jak velký to bude? Neznám žádné podrobnosti o Vašem domě, okolí, nadmořskou výšku a další.
Pokud v domě není žádný zdroj tepla, bude přísun jen z podloží baráku, pasivním teplem přes den okny, ale to bude stále málo. Na další časové období bude teplotu držet topení nad 5°C. Teď mi, prosím, sdělte. kolik dní v roce byla teplota venku u stavby pod 0°C.
Ale pokud věříte, že ten ranec bude větší, nežli odstranění škod, vypouštějte, netopte.
Mě jde jen o to, abyste věděla, že ten ranec může být jen raneček..
Přeji krásný předvánoční čas.
Díky za radu, nejspíš tam za zimu pojedeme jen prkrát- na otočku, expanzní nádoba tam je...tak snad to můj"protikus" dokáže nalít. díky moc.
Díky za odpověď. Není to zbytečně drahé, temperovat na 5 stupňů, když vím, že tam pojedu tak 5x za zimu? Ptám se, protože tomu fakt nerozumím.
Já bych doporučil rozhodně naplnit systém nemrznoucí směsí a naředit jí v poměru 1 díl směsi a 2 díly vody tak, aby odolala teplotě - 20o C.
To temperování na 5o C, když tam nebudete, by vás vyšlo pěkně draho, nehledě na to, že při opravdu silných mrazech by mohlo dojít k poruše cirkulace a některý radiátor při systému plněným čistou vodou by mohl zmrznout a popraskat.
Já mám na chalupě v topném systému FRIDEX naředěný na teplotu tuhnutí -20o C a zatím mi to nikde nazamrzlo, i když byl venku mráz k - 30o C.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.