Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výkon radiátoru

Od: didas* odpovědí: 20 změna:

Lze nějak vyjádřit, jaký je rozdíl výkonu radiátoru při samotíži a použitím oběhového čerpadla? O kolik procent se výkon zvedne? Očekávám že topení mi bude více topit a kotel samozřejmě bude muset dodávat více tepla. Záležet bude i na seřízeni výkonu čerpadla. Jsem laik a rád bych měl jasno.

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
Rozdíl mezi výkonem stejného topného tělesa v samotížném systému a systému s nuceným oběhem je přesně "0"W.
Výkon tělesa nemá se samotížkou nebo nuceným oběhem vůbec nic společného.
Mluvím o správně spočítaném systému (v obou případech).
didas*
hodnocení

Takže s čerpadlem nebudu mít tepleji?

Nebudete..
Tepleji budete mít pouze v případě, že místo stávajícího radiátoru namontujete jiný, který bude mít větší teplosměnnou plochu..a tím pádem i výkon.

figurek*
hodnocení

2x

Nemáte náhodou i vy onen klasický problém se samotížkou, kdy některé radiátory topí jen tak nějak napůl? Jestli máte, pak radím k opatrnosti. Čerpadlo může pomoci, ale taky to může dopadnout právě naopak. Může se stát, že zapojíte čerpadlo a některé radiátory vám budou topit ještě hůř než teď.

pepa*
hodnocení

1x

Výkon radiátoru je dán teplotním spádem. Bývá 55/45 °C, 45/35 °C, 35/25 °C.

U samotížného způsobu oběhu teplé vody může mít vliv výška výstupu z kotle a výška vstupu do radiátorů. Měla by být min. 1/2 radiátoru ale viděl jsem méně a podle toho radiátor také topil. Pak má připojení teplovodního čerpadla svůj díl na účinnosti.

Změřte si teplotu vody na výstupu z kotle, pak na vstupu do radiátoru ( horní část ), pak výstup z radiátoru ( spodní část ). Teplotní spád je rozdíl teplot radiátoru. Podmínkou je, aby byl radiátor teplý po po celé výšce s daným teplotním spádem. Při malém rozdílu výšek je teplý jen vrch radiátoru a zbytek netopí ! Pak tam musí být to čerpadlo.

roman68*
hodnocení

1x

Zdravím,

jde také o prostup tepla z teplého média přes trubku (radiátor) do okolí-přesněji o jeho účinnost.

u výměníků je např. třeba dělat dlouhé a štíhlé trubky, aby se dosáhlo vysoké rychlosti proudění a u stěn trubek vzniklo turbulentní proudění kapaliny (Reynoldsovo podobnostní číslo-závislé na rychlosti a viskozitě..) při kterém dochází k nejúčinnějšímu přestupu tepla...

na druhou stranu-samotížný systém je nezávislý na čerpadle-tedy na přívodu el. proudu-tedy v místech kde dochází k častým výpadkům el. eproudu je lepší.

R

luha*
hodnocení

0x

Vyzařovaný výkon můžete celkem efektivně zvýšit nátěrem černou matovou barvou.

didas*
hodnocení

Takže budu muset vyměnit radiátory za větší když zrychlením průtoku vody to nevyřeším.

hubas*

Luha: Můžete Vaši myšlenku trochu rozvést? Připadá mi totiž nesmyslná, ale rád se nechám vyvést z omylu... Děkuji.

luha*

Černý povrch vyzařuje, nebo akumuluje mnohem více tepelného výkonu, než bílý nebo kovově stříbrný. Příkladů z technické praxe je dostatek. Radiátory jsou bílé nejen z důvodů estetických ale také, aby zpátečka nebyla moc chladná, což nedělá kotlům dobře.

doplněno 24.11.15 19:43:

V systému s čerpadlem by se tento nedostatek asi neprojevil (rychlejší cirkulace).

Doporučuji otestovat rozdíl mezi originál radiátorovou slonovou kostí a matnou černí. Schválně, jestli bude větší, než dvě procenta.

hubas*

Vaše mylná doměnka mě velice překvapila. Hledám souvislost mezi kilem peří a kilem železa...Tepelná vodivost materiálu nemá s barvou povrchu nic společného, absolutně nic. V to případě doporučuji obarvit kapalinu v radiátorech na černo, ale opatrně...pokud to přeženete, zamrzne Vám kotel! Snazším řešením by bylo v místnosti během topení zhasnout, nemusíte nic natírat a výsledek bude stejný. Kolektory jou matné a tmavé, aby se snížila jejich odrazivost...ok. Čím méně energie se odrazí, tím více se pohltí. Ale zde se energie od ničeho neodráží, pouze přechází z jednoho prostředí do druhého (voda přes kov do vzduchu). Vsadím se, že přenos energie se dalším nátěrem naopak zhorší, protože barva má horší tepelnou vodivost než kov a zde radíte opatřit těleso další vrstvou nátěru... Nenapadlo by mě, že někdo přijde s takovou teorií!

luha*

Můžeš navrhnout bílé sluneční kolektory na ohřev vody.:) Doporučuji otestovat.

Že by sluneční kolektory byly černé proto, že by měly pohlcovat i jiné, než infračervené záření? Jsou černé ve viditelném spektru. Stejně jako radiátory jsou "černé" v infračerveném.

hodnocení

0x

Rozdíl určitě bude, ale asi zanedbatelný. Samotíž je založena na tom, že nejteplejší část náplně topného systému vystupuje do nejvyšší polohy a tou jsou zpravidla radiátory. Naproti tomu nucený oběh (čerpadlem ) způsobuje proudění náplně v topném systému bez ohledu na její teplotu. Tudíž v radiátorech nemusí být vždy nejteplejší topná kapalina. Nehledě na to, že intenzivní proudění kapaliny v potrubí, má také vliv na její intenzivnější ochlazování. Jsem příznivec gravitačního systému i když je náročnější na jeho provedení.

Zdravím -miro

hodnocení

0x

Stručná odpověď : Pokud Vám odtéká z radiátoru poměrně chladná voda, tak radiátor nemá projektovaný tepelný výkon. Oběhové čerpadlo situaci na 100% zlepší !

didas*
hodnocení

To je můj případ. Radiátory na konci nejdelší větve jsou nahoře horké a dole jen vlažné

paw*
Pokid to mate takto, potom ano. Asi mate rozvazenou soustavu, treba by jenom sla poladit skrcenim. Jinak tepelny vykon predany do mistnosti navysite treba zvysenim konvekcni slozky. Treba tak, ze budete radiator ofukovat ventilatorem. Druhy efekt je, ze se teplota v mistnosti vice vyrovna. Ale ne kazdemu toto muze vyhovovat.

Pokud jsem se trefil, tak můžete dát bodík*palec*

roman68*
hodnocení

0x

ještě zajímavá zkušenost...v paneláku mně nešlo ústřední topení...bylo odvzdušněné v tom problém nebyl..a vyřešili to odborníci z tepelného hospodářství a poladily telotní profil systému (u výměníku) - tedy předpokládám , že změnily hodnoty průtoku...

tak jsem si říkal k čemu mi jsou nějaké termostatické ventily :)

R.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]