Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, rád bych znal Vaše zkušenosti ze "spolupráce" plynového kotle a krbových kamen s teplovodním výměníkem. Tyto dva tepelné zdroje mám napojeny na systém teplovodního topení. Plynový kotel má vlastní čerpadlo, ovládané automaticky. Zapíná se po dosažení nastavené teploty při chodu kotle, řízeného prostorovým termostatem (regulátorem) v obytné části. Vypíná se buď při vypnutí kotle při dosažení nastavené teploty v domě a nebo tehdy, vrací-li se z topného systému příliš teplá voda. Tak je to v pořádku. Nyní jsem k tomuto systému připojil krbová kamna s teplovodním výměníkem, jehož čerpadlo je řízeno příložným termostatem. Musím při topení v krbových kamnech vypínat plynový kotel? Myslím si, že je to zbytečné, měl by se vypnout sám v okamžiku, kdy je v domě buď dost teplo podle nastavení regulátoru a nebo tehdy, je-li v topení dostatečně teplá voda. Znamená to tedy, že by krbová vložka topila stále a plynový kotel by se automaticky přidal tehdy, když by její výkon nestačil. Vlastně by jen tak vypomáhal a plně by topil, jen když by se v kamnech netopilo. Tak si to ideálně představuji. Je to tak správně? Nebude se systém při současném chodu dvou čerpadel "cukat"?. Za Vaše zkušenosti děkuji. Jiří235
Mám to doma uděláno skoro stejně. Topenář a i servisák od plynu mě nezávisle na sobě vymluvili myšlenku současného (i když vyjímečného) provozu obou zařízení. Nakonec mám u krbu termostat s přepínacím kontaktem, kterej při dosažení potřebný teploty v krbu sepne čerpadlo krbu a tím pádem vypne plynový kotel.
To bych rád věděl, proč vždy " odborníci " musí mít nějaké pindy. Kamarádovi jsem k plynovému kotli připojil krb s teplovodní vložkou a pokojový termostat zapl plynový kotel až tehdy, když jsme po požití slivovice zapoměli přiložit. Není vůbec žádný důvod složitě něco přepínat. Plyn jede normálně, když se majiteli chce, zatopí a vůbec se o nic nestará. Na to tam má termostat. A že je v baráku teploučko, je fakt. Ještě tam má vychytávku: nad teplovodním výměníkem má dvířka a ten krb má domácí udírnu ! Pohoda na druhou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.