Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jeden radiátor netopí

Od: jirkamatapat* odpovědí: 12 změna:

Topenáři poraďte.Z ničeho nic mi přestal topit jeden radiátor,tedy nejprve topil jen do horní půlky a nyní netopí už vůbec.Při odvzdušňování vytéká voda bez bublinek.Vyměnil jsem oběhové čerpadlo,změna nenastala.Když zavřu ostatní radiátory,tak začne topit normálně.Topení v domku je provedeno ve dvou větvích.První větev ložnice a obývák je bez problémů.Ve druhé větvi je jídelna a koupelna. Koupelna je OK.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sanyo*
hodnocení

0x

Předpokládám, že jídelna je na větvi až za koupelnou, máte možnost zvýšit otáčky na čerpadle?

doplněno 23.11.15 19:36:

já myslím, že tazatel vyměnil čerpadlo až poté, co mu to netopilo, počkáme si na odpověď, jak jsem se ptal, zda je radiátor poslední nebo předposlední na větvi.., myslím že pro další posouzení to bude rozhodující..

doplněno 24.11.15 16:24:

hambáči, málo platné, ale jiřík se k věci moc tak moc bavit asi nechce, bůhví jak to vůbec je.., to je právě ono, že mnozí tazatelé se ptají na důležité věci, rádcové chtěji radou pomoci, tazatelé však k té své nenapíší vůbec, nebo téměř, nic.. a rádci se pak mají přetrhnout, pak to dopadá tak, že diskutují jen rádcové mezi sebou, vymýšlí zbytečně různé verze, možnosti a předpoklady a mnohdy marně čekají, že dostanou nějaké info.. ach jo..

jirkamatapat*
hodnocení

Radiátor v jídelně je koncový v dané větvi.Oběhové čerpadlo jsem koupil nové,ale problém nevyřešilo.Přiškrtil jsem radiátor v koupelně a teplota radiátoru v jídelně trochu stoupla,tak to nechám trochu déle a uvidím.

hodnocení

0x

Jiří, je třeba vyvářit soustavu. Nevím, jaké máš ventily či kohouty, ale začal bych tím, že první větev malinko přivřu. Pokus - omyl, tak dlouho, až najdeš nejlepší pohodu. Doufám, že uvedený radiátor je otevřen naplno!

doplněno 23.11.15 19:30:

Kolego Humbuckere, já to chápu takto:

radiátor topí málo, jen polovina, pak netopí vůbec , přijde výměna čerpadla a netopí stále.

Je pravda, že minulé čerpadlo mohlo mít výkon, že to dotlačilo až do problematického radiátoru, časem se opotřebovávalo, a nové to již nedotlačí tam kam je třeba..

třeba to je i jinak...

doplněno 23.11.15 19:58:

Kolego Humbuckere,

z vlastní zkušenosti, na čerpadle vyšší výkon, ale skutek utekl. Nesmí se věřit přesně štítkům.

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj Jirko.

Z ničeho nic to nezačalo dělat. Píšeš, že jsi měnil čerpadlo. Pokud jeho nastavení je jiné, než toho původního, tak se nejdřív, než si něco přeštelováváním systému rozházíš to jeho původní nastavení, nastav nejdřív to nové čerpadlo. Tím bych začal. Do tý doby to přece fungovalo. Ne?

doplněno 23.11.15 19:40:

Jasně Milane. Pak se ale to čerpadlo musí něčím lišit. Asi může mít nějaké nižší výkonové hodnoty. A pak se musí nastavit vyšší otáčky, aby tu vodu dostalo tam, kam má.

Jirko, porovnej sy ty hodnoty na obou čerpadlech. Funguje to ,,nové ,, pořádně? Je vůbec nové? Není jen jiné?

humbucker*
hodnocení

0x

Hoši, takhle na dálku to moc nejde. Nevíme, jak se to Jirkovi to čerpadlo točí? Jestli na něm něco dělal s těma otáčkama? Jaká voda, jak moc teplá se do systému dostává? Čím topí? Rychlým plynem? Pomalým pevným? Viděl jsem i čerpadlo nasazený opačně. I když na něm byla šipka jako kráva. Vše je možné.

jirkamatapat*
hodnocení

Humbuckere,celé topení jsem si dělal sám,čerpadlo nasazené obráceně nepřipadá do úvahy.Uzavřel jsem větev do patra,kde nebyl radiátor ale pouze odvzdušňovák a problém zmizel.Jen jsem vyhodil skoro dva litry za nové čerpadlo.

Všem děkuji za dobře míněné rady,Jirka.

humbucker*

Ahoj Jirko. Tak vidíš, dobrá věc se nakonec podařila. To čerpadlo chleba nežere a třeba se ti bude za nějaký ten čas hodit a potom ho jako najdeš. Jak je vidět, stačí málo a systém se rozváží a hned nedělá co má. Někdy se projde dřív krokama, které stojí nějakou investici a pak až stačí jen nějaká úprava. Ahoj a topení zdar.

PS: Kvituji, že jsi se tu ještě ozval a doplnil svou informaci.

Jiří, "Uzavřel jsem větev do patra,kde nebyl radiátorrozumím tomu dobře, že jsi měl připravenpu větev do patra, bez radiátou, osazenou do smyčky a opatřenou jen ozvdušněním? Bez možnosti uzavřít obíhání vody?

Nebo jsme nepochopil?

jirkamatapat*
hodnocení

Je to tak Milane,větev do patra byla prakticky jen smyčka s odvzdušňovákem.Po vsazení ventilu na uzavření oběhu se problém vyřešil.Jen mi nejde do hlavy,proč radiátor začal blbnout po tolika letech,protože ta smyčka tam je od doby ,kdy jsem v patře radiátor odpojil a to už je asi 5 let. Ale tím ventilem se to vyřešilo,takže považul otázku za vyřešenou.Díky všem za rady,Jirka.

hodnocení

0x

Pokusím se poradit. V topném okruhu kde je zapojen radiátor, který netopí, přivřete ostatní radiátory tak, by i pro netopící radiátor zbyl tlak, který uvádí topnou kapalinu do pohybu. Je totiž známo, že pohyb kapaliny v potrubí se děje hlavně průtokem nejmenšího odporu a tím jsou zřejmě topící radiátory, otevřené naplno.

Zdravím -miro

jirkamatapat*
hodnocení

Miro,i tu možnost jsem vyzkoušel,ale jak píši humbuckerovi,problém je již vyřešený.

humbucker*

Ahoj chlapi.

Tak mě ještě napadlo, že v tý bezventilový smyčce mohl být nějaký vzduch a ten bránil cirkulaci vody. Jak nějaký aktivista ten odvzdušňovák povolil a odfoukl tu smyčku, voda začala protékat lehčeji a pak tlak nestačil jinde.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]