Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Drenáž okolo domu

Od: kaletat* odpovědí: 18 změna:

Dobrý den, chtěl bych odvést dešťovou vodu od domu a nevím, zda to nebude zbytečná práce. Bydlíme ve starší zástavbě, kde každý dům je podsklepený. Za domem máme pozemek, který se svažuje směrem k domu. Cca 2m před domem terén překonává výškovou úroveň (0,6m). V současné době máme ve zlomu terénu umístěné betonové žlaby, které si myslím, že neplní žádný účel. Při deštích mi nepřipadá, že by voda žlabem odtékala. V současné době budujeme za domem opěrnou zeď (z jedné poloviny) z důvodu parkování vozidla. Druhá část pozemku zůstane původní se zlomem. U opěrné stěny budu dávat drenážní trubku s tím, že jsem myslel, že v místech původních žlabu bych vykopal rýhu do úrovně podlahy sklepa a vodu bych odváděl do dešťové kanalizace, která nám vede cca 5 m od domu. Je tento nápad odvedení dešťové vody smysluplný nebo je to zbytečné plýtvání silami a penězi.

Pro lepší orientaci přikládám foto.

Děkuji za odpověďi.

Drenáž okolo domu
Drenáž okolo domu #2

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Patřím do tábora odpůrců drenáží kolem základů. Proč si dobrovolně zalévat základy vodou. Není lepší tu deštovou vodu k základům vůbec nepouštět a rovnou ji odvést pryč?

kaletat*

A jaký způsob by jste navrhoval?

hodnocení

1x

Jsem pro odkopání, řádnou hydroizolaci a extrudovaný polystyren. Drenážní trubka podle mne je psychologický trik, který reálně nefunguje.

doplněno 23.11.15 07:53:

Budete pro stání vozu jistě dělat nějakou pevnou plochu - vzal bych to tedy komplet a těch pár metrů od domu udělal chodníček - nejlépe vyhodit více hlíny, udělat betonový podklad, zámkovku a kanálek, který svede vodu do kanalizace. Budete to tam mít hezčí a praktičtější a uvidíte za pár let, jestli je nutná ta drahá verze izolace domu.

Brácha si koupil dům ve svahu - celá ulice tam má stejný problém s dešťovou vodou - cca 200 metrů kopce a oni jsou taková zarážka... Ve sklepě má vykopanou studnu a automatické spínání čerpadla - jakmile stoupne spodní voda, vyčerpává to do kanalizace.

doplněno 23.11.15 21:12:

Když si představím zámkovou dlažbu se spádem od domu cca 1-2cm na metr a žlab se spádem do kanálku - směr kanalizace, nevidím problém v realizaci. Nerozumím vaší komunikaci za poslední hodiny. Nechcete si objednat odborníka a nechat to všechno na firmě? Jistota je jistota...

doplněno 23.11.15 22:29:

ok, v tom případě si kupte za pár set agromanualshop.cz/... a jednou za čas postříkejte trávu v aktuálně posazeném betonu.

Jelikož nemáte chuť dělat cokoliv jiného, i váš dotaz je s prominutím k ničemu. Jestli jste si myslel, že si koupíte 3 metry drenážní trubky a zachráníte svět, tak to vám na poradte.cz asi nikdo neschválí...

Držím palce, abyste byl s výsledkem spokojen - dejte pak vědět, jak vše dopadlo.

Drenáž okolo domu #3
kaletat*

Rád bych základ odkopal, ale z důvodu že se jedná o dům postavený ve 30 letech minulého století a obvodové zdivo se drolí, tak jsem se odkopání vzdal. Taky bych by rád, kdybychom mohli dát na obodovou stěnu hydroizolaci, ale celá záležitost by se nám docela prodražila.

kaletat*
hodnocení

Svahový zlom je cca 1,8m od domu. Nemám v úmyslu vydláždit zámkovou dlažbou nebo něčím podobným tak velkou plochu. Chtěl bych to nechat v původním stavu kromě těch betonových žlabů, které chceme vyhodit pryč. V případě, že bych to udělal, tak jak jste mi zaslal, tak by to dávalo logiku vybudovat žlab a nemusel bych psát dotaz ohledně rady.

doplněno 23.11.15 22:45:

Nemumím si představit, že si zadláždím část pozemku. Chtěl bych jiným řešením vyřešit současné řešení. Dle fotografie je vidět, že část pozemku do svahu je zelená a ne betonová. Jen jsem se domníval, že v případě, že bych v místě betonových žlabů vykopal rýhu do které bych vložil drenážní potrubí, které bych následně vysypal štěrkem, tak případnou deštovou vodu můžu odvést do dešťové kanalizace, která vede hned vedle plotu. Řešení pomocí vydláždění v současné době nepřipadá v úvahu. Proto ztoho důvodu hledám jiné efektivní řešení. Pomocí přiložených fotografií se mi zdálo, že popis mé situace je pochopitelný.

Podle fotografie je vidět, že to potřebuje trochu udržovat... Jestli tam chcete jen zajistit odtok, postačí klidně velká pevná folie, kterou položíte na zem a dostatečně zajistíte. Pan Milan se zmínil "neviditelnou"folií - tj. nopová folie pod zeminu /vykopat, položit do spádem od domu, zahrabat a zasadit trávníček.

Domky se běžně s takovým svahovým zlomem staví a kdo nemá břeh, postaví si menší zídku jako převýšení a krásné posezení na stoleček, pár židlí a demižón s vínem si dá na řádně upravenou "rovinku".

Já vám jen chtěl napsat, že pokud chcete dělat něco "provizorního", budete to dělat zbytečně.

doplněno 24.11.15 07:32:

Njn, všichni nejsou geniální.. já bohužel "trochu smyšlející člověk"nejsem... já myslím až moc. A to pak některým dělá potíže. Tak snad se nakonec uklidníte a poradíte se bez svých zarytých představ. Pokud totiž chcete radu, ale máte svoji představu, kterou nechcete opustit, jsou rady zbytečné.

doplněno 24.11.15 08:44:

Tak to zkusím naposled, pak už to nechám na nervech p. Milana, snad se s ním spojíte a domluvíte po skype, jak vám nabídnul...

Varianta, která se vám líbila, je shrnout 30cm půdy, položit nopovou folii a tu nasadit to kanálku, ale kanálek je moc drahý (metr je za 300,-) kamody.cz/...

Místo kanálku můžete koupit plastovou trubku a rozříznout na půlky, můžete zkusit stavební bazar, můžete vzít od někoho zbytky z demolice a dát tam pozink rýnu... - nopovku položíte spádem od domu, kanálek třeba i improvizovaný vysypete hrubým kamenem a zaděláte štěrkem, pak to celé hlínou, trávou...

Svod do kanalizace závisí na způsobu vyřešení (financích) - opět improvizace nebo trativod vedle domu pod ten plánovaný vjezd...

Bez peněz se těžko řeší ...

Drenáž okolo domu #4
kaletat*
hodnocení

Pana Milana jsem pochopil jen do části, kde by případná voda odtékala. Pozemek, který máme za domem má výškové převýšení cca 1m na 12m. Z toho důvodu město vybudovalo betonové žlaby. My tyto žlaby chceme dát pryč a zároveň vyřešit případné dešťové srážky. Na začátku jsem se dotazoval, zda moje navrhované řešení je správné. Líbila se mi odpověď pana Milana, ale technicky si neumím představit jak budu odvádět deštovou vodu do kanalizace popřípadně uložené nopové folie. Možná, že zbylá část bude vysypaná kačírkem, ale NE URČITĚ vydlážděna! To by bylo efektivní případně nějakého posezení, ale určitě trochu smyšlející člověk by si nevydláždil zbytečně část pozemku, který nelze využít. Neumím si představit kolik by to stálo. Jen metr odvodňovacího žlabu stojí od 1000kč nahoru. My bychom potřebovali cca 5m a k tomu je potřeba si připočíst dlažbu a práci.

Jsem rád, že jste mne z části pochopil, ale detaily je nutno řešit individuelně. Osobne to dělám tak, že mi tazatel zašle fotky, pak se spojíme večer on line, třeba po skype, a řešíme detaily.

kaletat*

V tuto chvíli se domnívám, že mi nechcete ani pomoci. Je to od Vás alibismus vašich odpovědí, ale to je asi Váš styl komunikace. Když několikrát napíši, že betonové žlaby půjdou pryč a hledám jiné řešení, tak mi zde připadá, že se tady člověk dostává do ideových názorů. Má představa je pouze v té oblasti, že betonový žlab chceme za domem vyhodit a nahradit jej jiným řešením, ale ne řešením zadláždění celého povrchu. Na jednu stranu by to bylo efektivní řešení, ale zároveň neekonomické. Pokud bychom to tak chtěli, tak bych ani nenapsal dotaz do diskuse. V předešlé odpovědi jsem psal, že se mi líbila varianta pana Milana, ale neumím si technicky představit, jak bych případnou dešťovou vodu sváděl do dešťové kanalizace. Pokud však víte, jakým způsobem by se dala efektivně voda odvádět, tak se můžete se všemi podělit o radu.

kaletat*

Děkuji za erudovanou odpověď. V tu chvíli mě nenapdla možnost odřezání kanalizačního potrubí. Myslím si, že to bude lepší varianta než to pokládat nopovou folii do plastového kanálku.

hodnocení

0x

Takové koryto máme za domem. kde je velká zelená plocha, louka. Koryto je z dlažebních kostek. Uprostřed a na kraji je kanál. Musím vám říci, že když bylo koryto zarostlé, po větším dešti jsme měli ve sklepě vodu. Předseda družstva udělal kravál a město koryto nechalo vyčistit. Dva chlápci ve vestičkách odstranili rostliny. Město koryto udržuje. Po větších deštích voda ve sklepě už nikdy nebyla. *nevi* Moc tomu nerozumím, proč tomu tak je, ale prostě je to tak.

hodnocení

0x

Jsem proti odkopávání, a tahání vody dolů. Musíte jí na povrchu odvást co nejdále od baráku, přesněji, nepustit jí k domu!

Třeba na fotce s katrovačkou, odkrýt zeminu, vodorovně položit nopovku ve spádu od baráku ke korytu, (ten ale předělat a lépe), zakrýt nopovku štěrkem, zámkovou či další možnosti. Vždy se najde vhodné řešení, nikoliv nejlepší.

doplněno 23.11.15 19:11:

vezměte drenážní trubku, napojte jí na vodovod a zkuste přepravit vodu na druhý konec ...děravou trubkou...

doplněno 23.11.15 20:33:

Pokud nechete viditelné žlaby, udělejte veviditelné...

nopovku širokou 2-3 metry, prohnutou do žlabu, zasypanou kamínky...

doplněno 23.11.15 20:46:

i s tímto detailem chcete poradit? to snad přeháníte...to bych musel být na místě a měřit spády, množství vody, průměr odtoku..

kanalizační žlábek znáte?

kaletat*
hodnocení

Taky jsem proti odkopání. Domnívám se, že by nám to nepomohlo, spíše uškodilo! Kolem domu nemáme naplánováno dělat žádný chodník. Pouze v místě, kde jsou nyní betonové žlaby jsem přemýšlel vykopat rýhu a ji vysypat štěrkem. Do výkopu jsem myslel, že vložím drenáž a odvedu ji do dešťové kanalizace. Domníváte se, že je to vhodné řešeneí?

kaletat*
hodnocení

Tomu rozumím, ale stálě nevím jak vyřešit otázku zrušení betonových žlabů a stažení dešťové vody od baráku?

kaletat*
hodnocení

Ale jak mám dešťovou vodu odvést do dešťové kanalizace. To si neumím představit jak bych měl udělat "trychtýř" se zaústěním do KG potrubí?

kaletat*
hodnocení

Asi jste myslel, že ten betonový žlab ponecháme. Z důvodu, že máme malé dítě, tak chceme zbývající žlaby vyhodit pryč. Chtěl bych nějakým jednoduchým způsobem se zbavit případné dešťové vody. V místě betonových žlabu jsem myslel vykopat díru a to vysypat štěrkem. V případě, že bych do díry umístil nopovou fólii a vyspádoval ji, tak jak bych měl vyřešit odtok do dešťové kanalizace?

never

Nevěř všemu co píší. Hlavně cukrář. U mne na jaře teče voda z drenáže kolem domu o sto šest. A to už aspoň měsíc nepršelo. Určitě to není od pejskařů co mi pochcávaj barák.

never,

..ale to co popisuje není napršená povrchová voda. Taky jste si určitě takový proud vody nepustil k baráku. Asi to máte jako já, spodní voda, kterou mám, přesněji měl jsem, 60cm pod povrchem. Po melioraci pozemku jsem nemusel dělat tlakové hydoizolace..

Takže vím o čem píšu a nemíchám různé pojmy a dojmy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]