Vakuovaný česnek

Od: Datum: 20.11.15 18:57 odpovědí: 16 změna: 23.11.15 15:26

Vakuovaný česnek, jak se to dělá, čerstvý neloupaný, je to chyba nebo dobrý nápad?

Máte někdo vyzkoušeno?


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 20.11.15 19:23
avatar

Trošku jsem klikala, abych se dozvěděla, na co se ptáte. Našla jsem prodej 8 palic zavakuovaných. Ale když pytlík otevřete, pak co? Jak to vlastně myslíte? Jakože každou palici zavakuujete? A k okamžité potřebě jednu budete mít na vzduchu? Pochopila jsem to dobře?

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 20.11.15 19:36

stroužky česneku jsem dala do dózy a vysála jsem vzduch.Jen mě to napadlo.Česnek je neloupaný, nevím zda je to správné a jak dlouho bych měla česnek takto v dóze nechat, která je v chladnu.


doplněno 20.11.15 19:40:

když už se tak bavíme, jak nejlépe skladovat cca 10 kg česneku aby vydržel co nejdélé a nevyschl nebo neschnil?

Datum: 20.11.15 19:59
avatar
Skladujte ho jako cibuli. V suchu, v nízké vrstvě, dobře vetrany, v chladu a suchu. Ne v lednici. Ideální skladování je když ho zapichate stonky do vázy... Jako když se vesi cibule, tak obráceně. ale není to podmínkou.
Myslím že v jiné otázce bylo doporučeno vyloupany česnek skladovat v mrazáku. Nemám vyzkoušeno, avšak česnek se sází před mrazy tak to smysl celkem dává, že ho udrží fit.
Ohodnoceno: 1x
 
Od: cuca®
Datum: 20.11.15 21:44
avatar

Pokud mohu přispět osobní zkušeností, vyloupané celé stroužky v mrazáku mi zesklovatěly. Doporučuji namačkaný ve skleničce zmrazit. Postupně odebírat, je jako čerstvý.

Pokud máte svůj se stonky, tak opravdu postavit do vázy, vydrží do jara.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 20.11.15 19:42
avatar

Určitě Vám takto česnek vydrží déle, než kdybyste ho měla volně.

Jinak se oloupané stroužky česneku nakládají buď do soli nebo do oleje, ve kterém se na dlouho dobu zakonzervují.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 21.11.15 14:12
avatar

Limosko, to je sice pravda, ale už to má jinou chuť. Já to zkoušela, protože miluji česnek.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 20.11.15 19:54

Dovolím si tvrdit, že ve vakuované dóze česnek akorát spolehlivě vysušíte. Takhle v přiléhající fólii - to by už byla jná.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 21.11.15 10:43

děkuji všem za rady, moc mě to potěšilo, *palec* dívala jsem se na internet , ale nic jsem tam nenašla, vakuovat česnek mě jen tak napadlo, uskladnit česnek ,tak aby vydržel v pohodě až do dubna se mi zatím nepodařilo.Z mrazáku mi nechutnal, byl takový scvrklý a na topinku nebo do pomazánky nepoužitelný, v soli mi zezelenal nebo zhnědl a seschl, v oleji byl jako guma.Máme docela velkou spotřebu česneku a jíme jen český a převážně sirový, proto ho kupujeme na podzim 10-20 kg.

Vakuovat mě napadlo, že v prostoru není kyslík a proto všechny brebery(škůdci) budou zneškodněny a česnek se pak nebude kazit.Třeba by bylo dobré ho vakuovat jen na 2 dny a pak ho nechat zase volně v chladné místnosti. :) *nevi* *zed*

Datum: 21.11.15 13:09

našla jsem na internetu - Vakuové prostředí zbavuje bakterie a veškeré druhy plísní kyslíku potřebného pro jejich přežití a uchovává stejnou chuť a nutriční vlastnosti jídla! Jídlo zůstává čerstvé a zdravé až 5krát déle než v obvyklých podmínkách v chladničce.


doplněno 21.11.15 13:16:

letos jsem vyzkoušela vakuovat vyloupaná jádra vlašských ořechů a zatím dobrý.

Datum: 21.11.15 14:04
avatar

Také používám vakuování. Ale mám ty pytlíky a doporučuji vyloupat. Také jsem česnek namačkala tím mačkátkem a se solí ho rozetřela a nacpala do skleničky a zalila olivovým olejem a uchovávala v lednici. Pak jsem toho nechala, protože česnek vzal po čase jinou chuť. Ale teď nedávno jsem na You tube shlédla jedno cizí video, kde byla rada takováto: Kilo česneku oloupaného se dá s trochou soli do mixéru s noži a rozmixuje se. Na hluboký plech pečící papír a směs z česneku se na ten plech rozetře asi v 1 a půl centimetrové tloušťce. Jídelním nožem se nakrájí na kostky na tom plechu, asi 2x2 cm, jak každý chce mít tu jednotlivou porci a pak se to celé zamotá do potravinářské folie, aby nenasákl mrazák česnekem a dá se to zmrazit. Po úplném zmrazení se to vyndá a nalámou se ty kostky a uloží do pytlíků a dají do mrazáku a pak jenom vytahujete podle potřeby čerstvý už nadrcený česnek. Udělala jsem to a jsem velmi spokojená. Ale já mám pultový mrazák, tak se mi tam plech vešel, ale myslím si, že by to šlo udělat i v případě že pulťák není, ale bude to déle trvat. Za zkoušku to stojí.


doplněno 25.11.15 17:36:

Jirko, já jsem to letos dělala poprvé. dříve jsem mačkala se solí a zalévala tím olejem, jak radí babka, ale tam se chuť vytratila velice brzy a musela jsem ho dávát opravdu hodně. Tak jsem letos zkusila tuhle metodu a uvidím. Možná že budeš mít pravdu, nevím. Uvidím. V každém případě je nejlepší čerstvě namačkaný, kdybych nebyla takový lenivec...;)

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 21.11.15 19:41
avatar

Suzymon mražený česnek změní chuť i barvu osobní skušenost.To už je lepší občas si koupit v marketu 2 hlavičky ,,Činského" Jinak manželka ze zahrádky česnek zavěšený usuší a pak ustřihne stonky asi o délce15cm dá je do staré vázy ,,porcelánový nočník" paličkama nahoru.V špajzu vydrži do nového.Špajz máme v rodiném domku mimo obytné místnosti tak že je stále chladný.


doplněno 22.11.15 17:58:

Právě,že to máme vyskoušeno jak se solí,olejem i mražením. Čerstvému se to nevyrovná.Česnek pěstujem a po usušení ty horší hlavičky nám bylo líto vyhazovat.Tak jsme zkoušeli co se dalo.Nakonec jsme zjistili že se trápime s s málo hutným česnekem různě konzervovaným a v létě pak vyhodíme ten dobrý z ,,vázy"Nebo naopak spotřebujem ten z ,,vázy" a vyhodíme ten pracně konzervovaný. Na loupání česneku se dostane koupit taková rulička pomocí které se česnek loupe a to mačkátko to je brnkačka ale vesměs stroužek rozdrtím nožem na placato a pak usekám a znovu zmáčknu nožem

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 22.11.15 12:17
avatar

Jirko, škoda, že Ti nemohu dokázat opak. Právě jsem ho dala do polévky a do kuliček z mletého masa. Má chuť právě namačkaného česneku. Ale musí se udělat tak jak jsem psala, rozmixovat se solí a dát zmrazit. Já mám sklep a tam mám ještě další várku čerstvého česneku. A raději beru tento, protože se s tím nemusím patlat, je to už v porcích. Zrovna jsem si říkala, že bych ten co je ve sklepě měla také zpracovat. Schválně to zkus, za to nic nedáš. Udělej to třeba do té misky na kostky ledu. Tak toho moc nezkazíš, když Ti to nebude chutnat. Já jsem hodně česneková a dávám ho mimo buchet skoro do všeho :)

Ale tak jo dělá Tvoje manželka, je to samozřejmě také moc dobré, já jenom že mne nebaví pořád mačkat a umývat to mačkátko.


doplněno 22.11.15 20:16:

Jo já vím babko, také mám všelijaká struhátka, ale všechno to musíš nějak mýt. Ale přímo nesnáším šťourat špejlí, nebo kartáčkem to mačkátko.


doplněno 25.11.15 07:55:

Podle toho, jak jste ho zmrazil. Kdyby jste ho zmrazil jak uvádím, nemůže změnit barvu v žádném případě. Pokud ho jenom vyloupete a zamrazíte stroužky v celku, zesklovatí, tudíž opravdu změní barvu a je na vyhození. Ale tuto metodu jsem neuváděla. Ta rozhodně není správná.


doplněno 25.11.15 07:59:

Jirko a ještě Ti děkuji za radu s tím prošťuchovátkem. Ale já jsem teď udělala várku podle toho návodu co jsem viděla na videu a jsem spokojená. Já mohu jen vyfotit hotové zmrazené kostky, abys viděl, že barvu opravdu nezměnil, ale chuť Ti holt nijak nedokážu přeposlat...

Ohodnoceno: 0x
 

 

Datum: 22.11.15 17:59
avatar

Suzy, jednou ve školce, stará kuchařka strouhala česnek. Na sýrovém struhadle. Je už to mnoho let, co jsem lis na česnek vyhodila a místo rožku struhadla, jsem si koupila maličké struhadlo, s malými slzičkami. Vyzkoušejte, je to špicovní. Žádné šťorání česneku z dítek mačkátka a část ve dřezu. Pěkně čistě, úhledně! :-D


doplněno 23.11.15 06:58:

aja, kdysi jsem četla a pak několik let po sobě vyzkoušela: Oloupaný česnek do vysoké sklenice, zalít olejem 2-3 cm nad česnek a tyčovým mixerem vyrobit hladkou pastu. Do skleničky a ve dveřích lednice vydrží do příštího roku. *hej*

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 22.11.15 21:02
avatar

Tobyste musela pořád otvírat a zase vakuovat, já mám letité zkušenosti s tímto - stroužky oloupu, nahrubo rozixuji a zamíchám se solí v poměru 80% česneku a 20 soli. Vydrží mi v lednici až do příští sezony, dávám ho takhle na maso, do polévek apod. Mimoto mám oddělené, ale neloupané hlavičky dám do uzavřené sklenice a odebírám si po stoužku tam, kde je potřeba nesolený

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 22.11.15 21:11

Ono to "vakuování" je stejně zbytečné. Snižuje to tlak asi jako na trochu vyšších horách.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 23.11.15 15:26
avatar

Na tom vakuování něco bude. Dnes u našeho řezníka na pultě byl v prodeji vakuovaný loupaný česnek po půl kila.Jestli Český nebo Čínský to se asi nedovím.Ale jestli v domácích podmínkách toho podtlaku docílíme? A pro Susy je takový přípravek který se dodává s mačkátkem který naráz vyčistí všechny otvory.


doplněno 25.11.15 15:23:

Suzy věřím Ti. Čerstvě zmražený voní pěkně ale vymrazí se uvidíš tak za tři měsíce. Zrovna tak solený nebo v oleji po čase mění chuť. No někomu to nevadí.Zrovna tak nesnášim solenou zeleninu.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.