Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Doma často vykrajujeme jablka a v poslední době se nám při vykrajování kolem nádob s jablky a průběžného odpadu začínají čím dál více slétávat takové malé mušky. Když vše doděláme a umyjeme a uklidíme, tak se mušky pak usazují po skříňkách v kuchyni a i jinde po bytě. A měl bych dotaz, jak se nejlépe těch mušek zbavit. Zda by stačila mucholapka - dříve na větší mouchy, ale nevím zda se vůbec ještě prodává. Nebo dát po bytě nějakou návnadu - nějaký třeba roztok s něčím (? ) a mušky by se v něm utopili. Děkuji za případné rady a nápady.
Existuje mnoho rad a návodů, jak se jich zbavit. Jedni tvrdí, že jsou stoprocentně účinné, jiní jsou k těmto "babským radám"skeptičtí. Vyzkoušejte je a uvidíte, která vám pomůže se nezvaných návštěvníků zbavit:
1. Hřebíček – prý nemají octomilky jeho vůni rády. Pokud jej dáte na různá místa vaší kuchyně, octomilky by to mělo vypudit.
2. Utopte je – dejte na stůl sklenici s červeným vínem či octem, octomilky to přiláká a za chvíli se jich tam bude "koupat"pěkné hejno.
3. Spray – aplikujte spray proti létajícímu hmyzu do místnosti, kde se octomilky vyskytují, a nechte půl hodiny působit bez větrání. Pak pečlivě vyvětrejte. Tento postup nelze použít, pokud máte v místnosti potraviny.
4. Nástrahy – dejte do uřezané plastové láhve přezrálé ovoce a zalijte trochou vody. To neprodyšně překryjte papírem či potravinovou fólií. Do ní udělejte vidličkou či nožem malinké dírky. Mušky tam vletí a nedostanou se ven. Pokud pak s nádobou zatočíte, mušky se ve vodě utopí. Pro zvýšení efektu přilepte na misku samolepicí pásek (berušky) na hubení octomilek.
5. Vyčistěte odpady – neuvěříte, kolik jich bydlí v odpadu. Použijte klasického "krtka".
6. Vysavač – ač může znít tato metoda legračně, je účinná. Zapněte vysavač v místě s největším výskytem octomilek a prostě nevysajte. Nezbavíte se jich najednou všech, ale jejich počet se takto dá výrazně zredukovat.
Více zde: svet-bydleni.cz/...
domácí návnady jsem zkoušela loni a nijak extra mi nepomohly, octomilky zmizely až se zimou. tedy mušky se v návnadách sice topily, ale ne v dostatečném množství. letos jsem koupila návnadu z DM drogerie a musím si pochválit, byla dobrá, octomilek mě zbavila během pár dní. ale tedy bylo potřeba hlídat, aby se doma už zase nenamnožily (tedy odřezky či šlupky od ovoce jsem nenechávala "uležet"v koši, ale co nejdřív jsem je vynášela... prý se usazují i v odpadech u dřezu, ten jsem tedy nečistila, ale prý se to doporučuje, projet ho nějakým čističem na odpady). příště jdu do téhle návnady zase, octomilky na ni evidentně letěly
Nedavno jsme to doma zazivali taky a pak jsem si jednou vecer vsimla, ze je velmi pritahuje muj strik vina s vodou a do te sklenicky mi ty mrsky litaly jak vosy na med a pachaly sebevrazdu jedna po druhe az bylo ve slenicce i 20 topicich se potvor, ktere jsem pak vylila do zachodu a sklenicku do mycky. Opravdu mi to hodne pomohlo, takze jsem na ne kladla tyto pasti denne, sem tam jch par vyvrazdila rucne a ted uz je klid. Doted nechapu co jsou zac a hlavne odkud se k nam ty potvurky dostaly. Barak uklizim troufam si rict porad, odpady ve smyslu slupky od bananu, jablek atd. velmi brzy likviduju do popelnic, takze pro me je to zahada odkud tak nahle a pak zase zmizi.. To same jsem s nima zazivala presne v tomto case i minulej rok.. Pro me zahada, kterou nchapu..-) Jo a jak mi ty potvurky litaly kolem te sklenicky se strikem, tak nektere se jiz utopily, nektere tepre topily a nektere a bylo jich treba 10 najednou, tak litali pomalu dovnitr, alenenachytaly se, takze jsem rychle priklopila a sla je vyhodit ven..
Zkusil bych to také, ale u nás nikdo alkohol nepijeme. Jak bych měl namíchat ten střik? Co koupit a smíchat? V jakém poměru? Děkuji.
Tak to my si s manzelem zase vecer dame radi.-)Deti jsou v posteli, konec prace,pohoda a sklenicku si dame na pohodu hezkeho vecera.. Ja si davam 50 na 50 vodu a cervene vino a ty mrsky se na to krasne chytaly, takze jsem to zacala pouzivat jako past na ne.-)Az tady jsem se dozvedela, ze jsou to octomilky..
Vino uplne obycejne z obchodu.. Znacku uz nevim, ale nic draheho, ale neco jako klasicka Frankovka atp.-)
staci i citron, nemusite kupovat zrovna vino, udelejte nejake lakadlo z neceho kyseleho, i ty jabka, dejte to na nejake misto v rohu nebo to je fuk, ony se tam zacnou shlukovat, vysavac celou dobu v kuchyni zapojeny a co hodku je okolo misky vysat, s lapacem to je na dlouho, s vysavacem uz druhy den bude jen semtam 1 muska
Dobrý den, ta mucholapka se stále prodává, ale tyto mušky ji většinou ignorují.
Jsou to octomilky, tak bych zkusil nádobku s octem (nebo džusem), zakrýt víčkem z papíru a do něho malou dírku - muška najde cestu k návnadě, ale ven už ne.
Zdravím!
doplněno 20.11.15 09:58:opicak - v květináči nežijí octomilky, ale smutnice. Ovšem, "šupák"to je doma skoro stejný.
Na tyto mušky nám zabraly takové ty žluté šipky, co se zapíchnou do květináčů. Další účinná metoda, za stmívání, kdy mušky byly hromadně na oknech, jsem je vysál . Také pravidelně a častěji dávat nové sáčky do koše.
Zkoušel jsem i nádobu s octem, vínem apod., ale spíš to bylo horší. Spoustu jich naopak nalítalo z venku dovnitř při otevřeném okně a pak polétávaly kolem té nádoby, zkrátka méně jich tam padlo, než kolik jich přiletělo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.