Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer,
předělával jsem elektroinstalaci na měď, CYKY kabely už mám uložené do drážky, ale potřeboval bych k nim ještě přihodit patch kabel pro internet. Drážky jsem si udělal velmi úzké, ideální by proto bylo, kdybych mohl patch kabel uložit rovnou pod omítku k těm ostatním kabelům. Je to možné nebo se musí dát do husího krku? Vím, že kabely CYKY se mají dávat přímo pod omítku, aby se mohly chladit, lze tedy předpokládat, že mají takovou izolaci, aby je omítka nepoškodila. Ale jak jsou na tom patch kabely nemám tušení.
U klasickych kabelu je to jedno. kabel CYKY prurezu 2.5mm^2 vyhovi domovni zasuvkove instalaci jistene 16A v kazdem pripade (omitka, husi krk, podhled,...). Spise je s UTP kabely jiny problem - mely by se davat od silnoproudu alespon 30cm, aby nedochazelo k ruseni. na doma to je jedno, pac tu rychlost beztak nevyuzijete.
Takze na vasi otazku: normalne to dejte do drazek a zaomitejte.
Dejte, zaomítejte, a pak se budete divit co dokáže vápno s vnější izolací ikdyž to nejspíš ustojí... navíc, větší drážka, krk a a možnost protažení dalšího kabelu nebo optiky budou v budoucnu k nezaplacení .) Husí krk nestojí tolik a zvětšit drážku je otázkou chvilky...
Pokud tam nebude dostatecne tlusty husi krk a dobre udelane ohyby, tak tam beztak uz nikdo nikdy nic neprotahne. Naivni predstava je, dal jsem tam husi krk, jsem v pohode.
Naivní představa to není pokud se dodrží základní poloměry apod. čili nebude se to ohábat o 90° na 5ti cm...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.