Nejste přihlášen/a.
Zdravím. U nás ve firmě jsem si všiml jednoho elektrikáře že zapojuje nové zásuvky 220V takovým stylem že dělá očka na drátech pod šroubkami v zásuvce. Chci se jen zeptat ze zvědavosti jestli to není už dneska zbytečný když je všecko v mědi? Dík.
Naprosto zbytečné a pracné. Při běžných proudech to nemá žádné opodstatnění, byť vám tady dědkové budou tvrdit cosi o kvalitě a výdrži 200 let. Korunováno expertem co šroubek vyhodí a pomocí kyseliny to sletuje cínem. Takového pracanta bych chtěl tedy platit od hodiny. Zbytečná práce alibisticky zdůvodněná.
"...vodiče se pěkně rovnoběžně uložené skroutily spolu a dotáhly kombinačkami ".
Jo, tak zvaná UI svorka (uzel - izolace ). Ale zas tak dokonalé nebyly. Na druhém obrázku je takový spoj po cca 70 letech provozu, který byl zazděný v dřevěném stropě. Mráz běhá po zádech. Ovšem na tom první obrázku je spojka drátu 16mm2 hlavního přívodu pro 6 patrový činžák (zatažená společně s dalšími dráty v trubce kousek za HDS) a tahle spojka to těch 70 let vydržela bez problémů
.
Ahoj. Jak tu Magdon popisuje tu Ui svorku, tak u nás na severu se tomu říká Krutisvorka. Jsou i tací, co tohle i dneska dělají. Je to k nevíře, ale je. Když jsme drátovali můj ,,Temelínský rozvaděč,, ,(je v něm rozfázováno asi 40 jističů), tak jsme kroužkovali všechny natahané Cu dráty. Nějak mi ten dobrý zvyk zůstal a dělám to pořád. Nikdy se mi žádný, takhle utažený spoj nepovolil.
Je to zbytečné, dělalo se to kvůli hliníku, že se časem uvolní tak aby vodič nevyklouznul. Dnes se naopak na mědi doporučuje očka nedělat, protože je šroubek rovnoměrně osově zatíženej a má větší sklon k samovolnému povolení vlivem tepelné rozažnosti.
V praxi to bylo přesně obráceně. Kdo udělal očka na hliníku, tak díky tečení hliníku je nestačil dotahovat. Rovně dotažený šroubek totiž nebyl předpružený. Na rozdíl od hliníku chyceného pod jednou stranou hlavy. Šroub se v závitu zkřížil, předpružil, a dýl udržoval Al drát utaženej.
Podotazka: jak ta ocka efektivne delate?
Zajimaji me hezka pravidelna ocka - ne neco naohybaneho kombinackama.
Nekoho jsem videl pouzivat špičaté kleště s /... (normální čelisti jsou půlkulaté).
Já dělám u drátů 1,5 mm (vypínače) jakási "poloočka". Drát má větší styčnou plochu a nemá snahu při utahování šroubku vylézat z pod hlavičky, při tom ale nemusím šroubek zcela vyndavat (někdy bývá jaho návrat problematický). U průřezu 2,5 mm tato poloočka nedělám, jen jeho konec lehce ohnu ve směru utahování když drát nechce pod hlavičkou držet.
Na vhodnost oček mají elektrikáři rozdílné názory. Jeden revizák mi říkal, že když očko není, hlava šroubku se opře o drát jen na jedné straně, čímž dojde k napružení šroubku a on je tak odolnější proti samovolnému povolení.
ctenar - když někdo řekne "očko"myslí tím to vpravo na obrázku. Když řekne "poloočko"(ten název asi oficiální nebude), je to to vlevo.
Těm kleštím jsme odjakživali říkali "očkové"(snad je to i oficiální název) a patří k běžnému vybavení elektrikářů.
Pro zasuvky/vypinace se mi "poloocka" zdaji rozumnejsi (jednodussi nasazeni + neni potreba pomerne presne trefit prumer sroubku).
Muj odkaz na kleste byl nahodny e-shop z guglu.
Mimochodem - o smyslu, normach a nutnosti/vhodnosti pouzivani ocek se pohadali i profesionalni elektrikari v diskuzi na webu elektrika.cz (ted tu konkretni diskuzi nemuzu dohledat).
Šroubky odstraním, vodič a dírku pocínuji (za pomoci kyselého roztoku ZnCl) a spájím k sobě. Přechodový odpor nula, spolehlivost spoje stoprocentní.
Už jste to zkoušel? Jak se Vám podařilo ohřát spoj na teplotu tání pájky, aniž by se Vám roztekl plast okolo?
"...spolehlivost spoje stoprocentní."
Jo, ale jen do doby, než Vám zbytky kyselého roztoku spoj sežerou. Je to jen otázka času. Pak už je to ovšem neopravitelné.
Pájené spoje jsou v silové elektrotechnice zakázány. Je to nesmysl. A kroucené spoje se dnes opět používají, legálně, jsou na to svorky. Např v usa se používají téměř výhradně, a mají proudy dvojnásobné
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.