Nejste přihlášen/a.
Máme plynový turbo kotel na vytápění ÚT. Zatím jsou teplé dny i noci, nevadí kotli, když jej na noc vypnu a zapnu zase ráno, abych nemusela na noc dávat hlavice na č.1? Termostat nemáme. Děkuji.
Já kotel rovněž vypínám na noc, a rovněž netopím, když jsme se synem v práci. Máme staré radiátory, které nejdou ztlumit, takže když je zatopeno, kotel vypínám, a zapnu jej, když přijdu večer z práce, a syn jej vypíná, než jde v noci spát. A děláme to tak tři roky a dost jsme ušetřili.
Rada pro Hejkaly
Topit trvale a rovnomerně radí hlavně odborníci z ČEZu a RWE, abyste dělali přesně to, co oni potřebují.
Rada pro tazatelku
a) Klidně můžete topení na noc utlumit nebo rovnou vypnout. Kotli se nestane nic.
b) Úspora není zdánlivá, ale skutečná. Utlumit topení na noc se běžně dělá a je způsob prospěšný pro vaši peněženku i pro vaše zdraví.
c) Kolísání vnitřní teploty je tak malé, že nemá žádný vliv na zařízení bytu nebo na stavební matriály domu.
d) Nějakou elektronickou a programovatelnou řídící jednotku nepotřebujete. Je to jen drahá hračka.
Ale radím vám, nějaký ten normální pokojový termostat si přece jen pořiďte.
A to se zase hejkala musím zastat, jeho názor je odborně podepřen a je v souladu s fyzikálními zákony. Na rozdíl od toho vašeho.
Clayman, máme nastavenou teplotu na +50 st. (na č.1), ale ukazuje tak do +50 st. Radiátory jsou nastaveny hlavicemi na č.3 a je všude +20 - 23 st. a je nám horko, tak na noc vypínám čudlíkem kotel, proto jsem se ptala zda to vypínání kotlíku nevadí. - pt
Já nic nevypínám ani na léto. Myslím si, že investice do termostatu je za prvé pakatel a za druhé spousta ušetřeného snažení a hlídání a s tím spojeného zapínání, vypínání. Žádný spotřebič obsahující elektroniku nemá rád zapínání a vypínání. Těžko sice prokázat, že vypínání zkracuje životnost, ale už pro osobní pohodu bych nevypínal. Ale ze svého okolí znám hodně lidí, jejichž život spočívá v neustálé regulaci topení a téměř soustavném hlídání, jestli "to" hoří nebo ne.
Dobrý den, termostat sice nemáte, ale ten kotel snad neběží stále na plný výkon a sám se vypíná, resp. zhasne hořáky. Vypínejte ho ve stavu, kdy nejede na plný výkon.
I když, pokud by byl výpadek el. proudu, tak kotel zhasne stejně (bez ohledu na jeho režim). Já jsem vždy stáhl termostat, kotel zhasl hořáky a potom jsem ho vypnul. Zdravím!
Když máte ten turbo, super kotel, tak jste si nepořídili ani programovací jednotku? Stačí jen jedno, dvě teplotní čidla a kotel vám včas zařídí tepelnou pohodu v té době a jak si přejete. V noci kotel zbytečně netopí a ráno, nebo kdykoliv si budu přát, mám tepelný komfort. Na hlavice radiátoru už ani nešáhnu, už dřív jsem je přiškrtil podle potřeby. To je celé.
Děkuji moc za odpovědi. Domeček je malý a když ráno zapnu kotel, tak je za chvíli teplo. V zimě, až budou mrazy, tak ho asi vypínat nebudu, ale zatím je v noci teplo, že by se nedalo spát. Termostat je koupený, zapojí se tedy dodatečně, až přijde technik na další záruční kontrolu, já chtěla ty hlavice. Teplota je nastavena na kotli na +50 st. (na č.1) a stačí to nad hlavu, všude je teplo. Jde mi hlavně o to, aby to vypínání čudlíkem na noc nevadilo na ten kotel. Všem moc děkuji.
Hejkale, děkuji za vysvětlení. Kotlík je Junkers a termostat je obyčejný, také Junkers, ale je v šuplíku, zatím. No, chtěla jsem hlavice a vidím, že ten termostat asi dáme, ale to musí jejich technik. Já určitě nebudu kotel vypínat přes zimu, zmrzat nechci, to ne, jen teď, když je teplo i venku a my jsme ještě zvyklí nějak na chladnější teploty v domečku. Naše místnosti jsou opravdu malé a domek není patrový, a opravdu po spuštění kotlíku je okamžitě teplo. - pt
Hejkale jo, jo, je to Ceraclas 12 kW a termostat manžel prostrčil skrze zeď trubičku na drátek od kotle k termostatu, až se bude připojovat. - pt
Jenže, když kotel na noc vypnu, tak toho ztratím méně, než kdyby běžel. (nižší teplota, nížší ztráty)
Já teď také na noc vypínám plynový kotel. Mám sice programátor-termostat, který mohu ovládat i přes internet, ale nemám důvod nechat kotel zapnutý. Je to asi stejné, jako kdybych nechal svítit na chodbě přes noc, i když spím a svítit nepotřebuji.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.