Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pricka z YTONGu nedrží?

Od: bambi* odpovědí: 9 změna:

Zdravim, potreboval bych poradit pri vystavbe pricky z Ytongu. Dnes jsem chtel zacit stavet v koupelne pricku z Ytongu a zadrhnul jsem se hned na zacatku. Na ocistenou podlahu jsem dal klasickou zdici maltu asi v hroubce 5 mm a do ni jsem vlozil prvni radu ytong, ale ani po trech hodinach mi ta rada moc stabilna neprisla protoze se porad pohybovala kdyz jsem za ni zlehka zabral ( jakoby ytong vubec v te malte nedrzel ). Navic ytong byl zespodu mokry nejspis z toho ze zacal nasavat vodu z te malty. Je to normalni nebo jsem zvolil spatny technologicky postup? Dalsi radu ytongu jsem uz samozrejme chtel zdi maltou na ytong. Mohl by mi nekdo poradit presny postup jak postavit tak "jednoduchou" vec jako je pricka z ytongu? Predem dik za jakoukoli radu.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

technikjirik*
hodnocení

3x

Vždy a za všech okolností se první řada dává buď do klasické malty či betonu. Je to proto, aby se první řada perfektně výškově srovnala.(další řady se pak lepí pomocí tenké vrstvy lepidla) Podklad totiž nemusí být vždy rovný a i třeba 2mm nerovnosti pak způsobí nepříjemný problém už třeba v třetí řadě. Malta má tu vlastnost že zatuhne dřív než lepidlo i silné vrstvě. Tvárnice posazená do silné vrstvy malty je snadno výškově upravitelná pomocí hliníkové latě a vodováhy. Toto srovnání první řady je velice důležité a vyplatí se věnovat tomu dostatek času, který pak doženete tím, že nebudete muset brousit nerovnosti a nebudete mít nervy se srovnáváním v dalších řadách. S tou pevností si nedělejte hlavu. Je důležité, aby příčka byla dokonale svislá a vodorovná a vůbec nezáleží natom zda je pevně spojená s podlahou. Prozřetelní stavaři dokonce vkládají mezi první řadu a podlahu korkový pás jako protihlukové opatření. úplné ukotvení příčky se pak provede PU pěnou u stropu tak, že se příčka ukončí cca 1cm pod stropem a tato mezera se vyplní PU pěnou která "přitlačí" celou příčku k podlaze a tím ji ukotví.

bambi*

Diky za odpoved a radu. Ja jsem se nakonec rozhodl to delat tak, ze kazdou druhou radu ytongu pro jistotu ukotvuju L profilem ke zdi, ktera uz stoji a nakonec tak jak rikate posledni radu ukoncim tak 1 cm pred stropem a cele to vypenim. Jak zvrchu tak i po stranach kde jsem nechal maly odstup od puvodni zdi. Na to vypeneni je mozne pouzit jakoukoli PU penu, nebo je potreba nejaka specialni?

Akorat bych mel strach u vaseho postupu jestli mi cela ta pricka nespadnu nez ji vyzdim az po strop a upevnim PU penou.

jabraka*

Tou pěnou nejprve zapěň příčku u stropu a až zatvrdne,tak připěň i po stran.Je jedno,pěnu jakého výrobce zvolíš.

JABRAKA

technikjirik*

Při zdění se nějak samozřejmě předpokládá svazování zdí se zdmi navazujícími a váš způsob s L profilem je který je plechový a každá jeho strana je min. 15cm, je způsob běžně a správně používaný. Podle mých zkušeností, není nutné nechávat svislou mezeru. ( pokud nejde o odhlučnění) nebo o stavění na pružném stropě. Jak píše Jabraka pěnu použijte jakoukoliv. Osobně mi není líto několika korun navíc a kupuju pro takové popužití nízkoexpanzní pěnu. To je pěna která se používá k osazování obložkových zárubní. Nabyde na objemu o dost míň, ale je o dost víc pevná.

Když budete stavět příčku 100mm a tenčí pak v jednom záběru se vyzdívá maximálně 4 řady. (bavíme se o příčkách s délkou větší než 2000mm ) Další řady se zdí až další den. Dobrým pomocníkem je Jäkel profil postavený a přesně vyvážený na obou koncích zdi. jednak se má příčka o co opřít a jednak tím odpadá vyvažování svislice. Když založíte perfektně první řadu do roviny, pak není důvod, aby příčka spadla.

bambi*
hodnocení

Na tu penu jsem se ptal proto ze chci dat prave tu nizkoexpanzni

ondrasek*
hodnocení

0x

no nevim lae na itong se používá lepidlo a ne malta... a 5mm si myslím že je docela dost... ja tam měl max 2mm

bambi*
hodnocení

No to vim, ze na ytong se pouziva malta na ytong ( kdyz uz lepis ytong na ytong ), ale prvni rada, kdy zakladas prvni radu na beton by se mela davat do klasicke malty alespon jsem to nekde cetl, ale nevim jestli je to pravda

jabraka*
hodnocení

0x

Při zdění z přesných tvárnic je nejlépe použít klasické lepidlo na keramické hmoty.Lze lepit podobně jako dlažbu.Použít lze i nízkoexpanzní pěny PUR.

JABRAKA

hodnocení

0x

doplním jen upřesněním, první řádek se vždy dává do malty, ostatní do lepidla i toho nejobyčenjnějšího. Vždy podle návodu, který je na na obalu lepidla. Vyjímku u prvního řádku použití na lepidlo je přesná rovinnost do 2 mm na 2 metry.

Jak píše Jabraka a Jiřík , použijte lepící pěnu, je to rychlejší.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]