Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak povolit krytku žárovky v troubě

Od: 1jana® odpovědí: 24 změna:

Dobré ráno všem,

spálila se mi žárovka v troubě sporáku. Náhradní žárovku mám, ale nemohu otočit skleněnou krytkou, abych žárovku vyměnila.Je docela vzadu, celkem špatně přístupná. Asi bude řádně zapečená, natřela jsem čističem, povolit nechce... nějaký fígl jak na ni? Díky.

doplněno 17.11.15 12:10:

Teplo nepomohlo, čistič trouby také ne, ze zadu se nevyměňuje. V návodu je otočte krytem vlevo, podle diskuse na stránkách Mory také doporučují otočit proti směru hodinových ručiček, s poznámkou, že to většinou jde ztuha. Mně nejde vůbec*plac*

doplněno 17.11.15 16:02:

Hurá, jsem dobrá - WD40, sika kleště a dost vzteku, krytka i žárovka jsou venku... díky Vám všem za snahu, pěkný zbytek svátečního dne.

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sonyboj*
hodnocení

2x

Dobrý den, mněnil jsem jí v Moře asi před měsícem a byl to porod. Nakonec se mi to povedlo sika kleštěmi. Musí se ale hodně opatrně...

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, já bych to zkusil po ohřátí trouby. Ovšem, chtělo by to opatrně a v pracovních rukavicích (hlavně se nespálit). Zdravím!

doplněno 17.11.15 12:24:

1jana - nechte ten čistič působit déle, aby zatekl za hranu krytky a potom to bude chtít přiměřené násilí. Možná i přes hadr opatrně poklepat hrany té krytky. Jinak si budete už doživotně svítit do trouby baterkou .

alileta*
hodnocení

0x

Zkusila bych sprej na čištění trouby. Nastříkat a nechat chvíli působit – podle návodu na obalu. Možná i celé opakovat. To by mělo odstranit zapečené nečistoty a snad i uvolnit ten kryt.

spagi

Sprej na čištění trouby bez odezvy. Použit WD40 a šlo to.:)

tomas11*
hodnocení

0x

Možná - je to světlo v zadní stěně? pokud ano mrknul bych zezadu jak to vypadá - jen nápad .

hodnocení

0x
Já mám taky takový pocit, že se mění zezadu.

doktpr365*
hodnocení

0x

nikdo*
hodnocení

0x

To sklo je na závit. Takže otáčet proti směru hod. ručiček. Nejlépe vzít do hadru. To pro případ, že by sklo prasklo. Zezadu to sice jde, ale musí se toho dost rozebrat. Takže je lepší přiměřené násilí s rizikem rozbití krytky.

hodnocení

0x

Jo,jo je tam stuhlá mastnota,zkuste troubu zapnout-vyhřát a za tepla povolit i těma kleštama

ladastistko
hodnocení

0x
kvalitní, dobrá, zakoupit ji je dobrý první krokna výměnu opraváře nepotřebujetevýměna může trvat pár minut nebo několik dnůVyměnit žárovku není nic těžkého! Povolíte krytku žárovky proti smyslu otáčení hodinových ruček, pokud není zapečená. pokud je, tak máte smůlu - musíte odmašťovat , nahřívat, opatrně kleštěmi povolovat a hlavně doufat, že se tam dostanete, že se dostanete ven, že nic nepraskne...Když se to náhodou po několika pokusech podaří, nemáte vyhráno. Většinou je zapečená žárovka v objímce.Žárovka z krytky "vykukuje" asi 7 mm. Mnohdy se objímka při povolování začne protáčet v uchycení. U sporáku Mora je objímka upevněna zasunutím do úchytky z tenkých plíšků, které nemají šanci objímku udržet.Pak nezbývá nic jiného než se dostat do sporáku zezadu. Povolit 8 šroubků , odejmout kryt, v izolaci najít místo, kde se objímka schovává, uvolnit objímku z úchytky a vyměnit žárovku.Potom vše nainstalovat zpět...Jestliže máte sporák zabudován v kuchyňské lince jako já, nejlépe někde uprostřed, žárovku nekupujte a raději si pořiďte kvalitní baterku...Příště udělám totéž a linku již znovu demontovat nebudu...Hodně štěstí ve vašem rozhodování

hodnocení

0x

Zápasil jsem také s tímto problémem. Po různých pokusech se mi to nakonec podařilo.

Kryt žárovky jsem uvolnil starou novodurovou trubkou z bývalého splachovače k WC, kterou jsem prozíravě nevyhodil. Má délku asi 1m,
její konec jsem po nahřátí nad plynem rozšířil na průměr cca 45 mm pomocí trychtýře, takže vzniklo jakési kuželové roztemování. To jsem nasadil na kryt a vkleče před troubou pohodlně vyšrouboval. Poloha pro mne vyhovující vzhledem
k mému stáří (80), předtím při uvolňování krytu žárovky jsem se musel do trouby soukat jakýmsi plížením - plazením. Nechápu, proč žárovka není v troubě umístněná na boku u dvířek. Byla by přístupnější a lépe by osvětlovala vnitřek
trouby. Teď, co je vzadu, spíš oslňuje.
Další problém byl se žárovkou, ta vyčnívala jen pár milimetrů a také nešla povolit. Nakonec pomohla plastová spirála s vnitřním průměrem 20 mm, která je určena k vytváření - vyvazování svazků elektrických vodičů. Je samosvorná a po nasazení šla žárovka parádně vyšroubovat.

Vše je dobře patrné z přiložených obrázků

Zapoměl jsem napsat, že jsem použil tkaninu, kterou jsem vložil do roztemované novodurové trubky. Bez ní docházelo částečně k prokluzování trubky na krytu žárovky. Je to tkanina s úpravou TPE (termoplastický elestomer), používá se např. na protiskluzové podložky. Na omak se podobá pogumované tkanině. Do roztemování jsem vložil proužek této látky široký cca 10 cm.

vlad*
hodnocení

0x

Trouba Amica a samozřejmě zaseklý kryt žárovky. Troubu jsem vyhřál na cca 100C nechal pár minut stát, ať se vše vevnitř pěkně prohřeje. Pak Sikovky bez hadru (jistější je to asi z hadrem), moc je nemačkat a sílu použít spíše do otáčení. Nebylo ani třeba WD40 nebo čistič trouby. Šlo to na první pokus. Žarovka opět zakousnutá, ale šla vytočit rukou (s trochou síly). Na žárovku určitě použít rukavice, kdyby baňka rupla. Kdyby nešla pak Sika by asi nepomohli ale WD40 do objímky téměř jistě.

spagi
hodnocení

0x

Je pravda že kryt po stříknutí WD40 jde povolit. Použil jsem sikovky. Žárovku jsem musel taky trochu obstříknout ale šla po chvilce už vytočit rukou v pohodě. kryt povolovat proti směru ručiček.

kkarel
hodnocení

0x
Použil jsem novodurovou trubku ht. průměr 40mm asi 60-70 cm dlouhou stojí 25 korun přez užší hrdlo dál škrtí gumu ze staré lékárny zatlačit otočit jde to skvěle doporučuji

martinzakos
hodnocení

0x
Podělím se svůj nápad, který zafungoval- polepit skleněnou baňku (omytou od mastnoty) oboustrannou lepící páskou- kobercovkou- sejmout krycí fólii, tak aby se vám páska lepidla na prsty, potom stačí i mnohem méně síly a je to.. Protože hlavní problém je, že se při povolování baňka protáčí v prstech a tomu lepící páska zabrání.

Jak potom jde ta kobercovka dolů ze skla?

code
hodnocení

0x

Skleněnou krytku jsem nastříkal párkrát isopropylem a rukou to za boha nešlo povolit, pak jsem to vzal sikovkama přes hadru a šlo to hned :)

drda52
hodnocení

0x

Také jsem to málem vzdal. Pak jsempřečetl radu od toho 80-ti letého pána a použil jsem novodurovou trubku od splachování záchodu. Kousek jsem odřízl a po nahřátí té delší trubka jsem ji rozšířil na tom odříznutém kousku. Po vychladnutí jsem tu rozšířenou část znovu na kousku nahřál a nasadil na krytku žárovky. chvíli jsem počkal až zchladla a pak bez problému šla vytočit proti směru hodinových ručiček. Žárovka šla také ztuha, ale po pár pokusech se ji podařilo vytočit. Nová žárovka je o pár milimetrů kratší, tak nevím, jak to půjde příště. Přeji hodně úspěchu.

liborpce
hodnocení

0x

Sporák MORA K 865 BW má v troubě světlo vlevo nahoře, také poměrně špatně přístupné. Kryt žárovky je na bajonet, otevírá se otočením doleva. Jde to trochu ztuha. S WD-40 to šlo rozhýbat. Další věc - žárovka. Nešla vyšroubovat, protože je to halogenová žárovka typ G9, která se pouze zasunuje. Překvapení. Bylo nutno ji vytáhnout směrem k sobě.

pavel2
hodnocení

0x

Po půl hodině trápení jsem začal uvažovat. Vytvořil jsem dva malé válečky z kartonu papíru (můžete použít i železné matky) a oblepil je ducktapem. Potom jsem je přilepil na obvod krytky, tak aby se proti směru hodinových ručiček(směr vytáčení) napínali. Tedy okolo krytky jsou symetricky dva malé objekty pevně spojené s krytkou, které slouží jako opěrné body pro otáčení. Takto oblepená krytka jde sikovkama povolit naprosto lehce. Navíc sikovkama taháte za objekty nalepené ducktapem, tedy nejste v kontaktu se sklem. Na žárovečku jsem nalepil použitou pásku z krytky a šla rovněž lehce vymontovat.

chrastitk0
hodnocení

0x

Trouba Mora krytka také nešla vyšroubovat. Zabrala novodurová odpadná trubka D40 na krytku jsem položil posilovaci plochou gumu (Teraband) a šlo to hned. Měl jsem zbytky trubek ze stavby a jen malý kousek 30 cm a stačilo to.

hodnocení

0x
Pasuje dobře i IKEA BASTIS - váleček s lepítky na sbírání chlupů. Dovnitř kartonoveho válce, který je pevný a přitom celkem pružný jsem vložil jeden lepicí útržek přeložený lepením ven. Nasadit, krytka pak povolila nečekaně snadno. Sikovkami se tam dostat nedalo...

roman*
hodnocení

0x

Podla rady som obalil krytku obojstrannou kobercovou paskou a pouzil sika klieste. A na podiv to slo celkom v pohode odtiahnut, nakolko sa klieste na paske nepretacali. Bez toho viacero pokusov o vyskrutkovanie krytky zlyhalo. Ziarovka samotna sla lahko vytocit, i ked bola trochu utopena. nova Philipska je trochu vyssia, ale pasuje v pohode.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]