Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přepad z retenční nádrže

Od: requied® odpovědí: 18 změna:

Zdravím,

začínám řešit retenční nádrže pro zachytávání dešťové vody (budou připojené na splachování WC) a zároveň musím řešit přepad z těchto nádrží.

Jedná se o 4x 1000l IBC, které zakopu do země pod terasu. Terasa bude na zemních vrutech, takže nádrže nebudou nijak jinak zatěžovány.

Potřebuju ale řešit i přepad z těchto nádrží a napadlo mě vykopat díru cca o 1m hlubší, vystlat geotextilií a zasypat štěrkem. Na to pak poskládat IBC a celé to zasypat. Takže vsakovací jáma by byla přímo pod IBC.

Výhodu to pro mě má hlavně tu, že si nezaberu další část již tak malé zahrady.

Jaký na to máte názor?

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

paw*
hodnocení

1x
Zelezi ma mistnich podminkach a propustnosti podlozi. Aby pak kontejnery nevyplavaly. Nejsou moc vhodne na obsypavani, pokud se vyprazdni, jejich steny se muzou proborit. Spise bych prepad odvedl dale od baraku.
fiser22*

Taktéž bych to viděl spíše na koleno z horní části všech tří kontejnerů přepadem do jedné širší trubky a vyvést co nejdál, tam případně nějakou větší vsakovačku. Okolo kontejnerů bych zvážil nějaké to obezdění, přecijen, váha půdy, a v případě že by se něco stalo budete mít snažší přístup

hodnocení

Kontejnery co mám jsou celé v kleci oplechované pozinkovaným plechem, takže pár let to vydrží bez problémů. To teď ale neřeším .

.

Propojení udělám jako na obrázku a na vstupu bude ještě "first flush" filtr, takže tam půjde jen čistá voda.

Projektant v projektu spočítal velikost nádrže na 4,5m3, do vsaku tedy půjde minimum.

Podloží mám "náplavové písky", takže se vsakuje bez problémů a 4m štěrku udělá cca 1,2m3 vsaku.

Takže naopak by to tím mělo být dostatečně chráněné proti vyplavání nádrží.

.

Druhá varianta je že vykopu druhou díru někde o cca 5-10m dál, vyskládám jí plastovýma přepravkama a zase to celé obalím geotextilií a zasypu. Druhá varianta je o trochu levnější.

.

Přepad z retenční nádrže
sunset*

Protože akumulace je jen sklad a může být plný v případě přívalového deště, akumulace neplní funkci zásaku a zásak se tak musí udělat v původních rozměrech (4,5 m3)!

Měl jsem to stejně nakreslené v projektu, ale změnil jsem to, úspora za vodu je vzhledem k nutnosti dalších stavebních úprav v domě naprosto směšná. Respektive - je to buď udělané blbě (nepředpisově) nebo draze a neefektivně. A je nutné brát v potaz výkyvy dešťů, vyhledal jsem si denní úhrny srážek (nátok) proti spotřebě (výtok) a vyšlo mi, že půl času to je prázdné a druhou půlku přetéká.

hodnocení

By mě zajímalo jaké "další stavební úpravy" se toho týkají...

Ať počítám jak počítám tak jsem maximálně na částce 5000,- a to se vrátí jen na splachování WC za 3 roky.

Co jsem koukal na náš roční přehled srážek, tak budu mít spíš problém nádrže vubec naplnit.

.

Vsak 4m3 přijde na nějakých 6tis, takže i to přinejhorším není tak hrozná varianta.

Celkem tedy nějakých 12000,- (zasakování 4m3, jímání 4m3, čerpání, trubky, geotextilie)

sunset*

Nesmíte míchat vodu ke splachování a vodu ze řadu. Jak tedy dostanete vodu "špinavou" z akumulace do WC bez nutnosti další samostatné trubky, resp. komplet extra rozvodu? K běžnému napuštění nádrže WC je potřeba stálý tlak a relativní čistota vody. Toho dosáhnete jak, za jakou cenu včetně údržby a kolik místa navíc to zabere?

O vámi uváděných financích si myslím své, o vaší schopnosti nevnímat náklady taky, proto je dále nekomentuju. Ale každý svého štěstí strojvůdce...

Fandím Vám.Doma toto mám zhotovené taky.Do zaslepeného septiku jímám vodu z poloviny baráku a odtut čerpadlem tlačím technickým potrubím do 2vou WC,Na čerpadlemám průtokoměr,takže mohu zaplatit i stočné a rozdíl je viditelný

sunset*

Mohu se zeptat:

Kolik zhruba finančně dělá rozdíl ročně? Jak řešíte prakticky oddělení řadu a jímané vody? Nebo to neřešíte a zálohu z řadu nemáte?

Mám tři vedení.Pitnou,teplou a technickou.

paw*
Oddeleni vody je naprosto trivialni a lze pouze s jednim rozvodem. Do sklepa dat jeste jednu mezinadrz a tu osadit 2x plovakem z WC. Nize dat plovak s vodou z radu a vyse plovak napajeny cerpadlem z retencni nadrze. No a tato mezinadrz musi byt vybavena dalsi vodarnou, ktera bude tlacit vodu do WC.
hodnocení

nevím proč nebo jak bych dokázal míchat vodu s nádrží s vodou z řádu...

k napuštění WC mi stačí do splachovací nádržky osadit druhý napouštěcí ventil/..., pořídit malou vod/..., 15m PE hadice (300,-), sací koš (100,-), filtr na vodu (50/..., roháček a nějaké fitinky (500,-) = 4100,-

jímání 4x IBC (3200,-), nějaké KG trubky, tvarovky, (1000,-) = 4200,-

vsakování plastová paleta (objem 200l = 250,- / 4m3 = 5000,-

.

Takže komplet včetně napojení na WC, filtrace to mám za 14000,-

Tak a teď hurá do mě, kde mám chyby v počtech :)

Ušetřím cca 24 kubíků ročně,U mně doma to je1200 Kč.

sunset*

Děkuji vám všem za odpovědi.

Pane paw, domnívám se, že vaše řešení oddělení dvou zdrojů je sice jednoduché, ale nelegální, neb plovák IMHO nezabrání 100% kontaminaci řadu.

Required: Budiž vám to přáno, když vám to projde. Když neprojde, přijďte se pochlubit, jakou pokutu jste za to dostal (a kolik let budete muset splachovat, abyste si na tu pokutu vydělal).

Bratrh: Díky, jste v realitě, také jsem počítal s podobnou úsporou. IMHO pořád platí, že pokud člověk nevyužije šikovně jako vy toho, co už má, tak se to nevyplatí.

jarda63*
Mé zkušenosti s IBC kontejnery. Zakopané tři na dešťovku k zalévání. Podloží jílové, kontejnery v kleci, obložené starýma deskama naplněné a zasypané. Po zimě jsem zjistil,že jsou všechny zborcené. Tak pozor.

hodnocení

Nedovedu si dost dobře představit jak se Vám za jednu zimu mohla rozpadnout pozinkovaná klec do takové míry, že se nádrž zbortila.

Náhodou nějaké fotky z realizace nemáte?

jarda63*
Fotky bohužel nemám. Já to taky nechápu proč se zbortily, ale známému se to stalo také. Není nikde ani viditelný pokles půdy.

Jardo budete tam mít spodní vodu. Stalo se mi podobné, přitom též žádný pokles zeminy na povrchu nebyl vidět.

jarda63*
Taky mě to napadlo. I když 20cm zeminy a pak 5m jílu není zrovna ideální pro spodní vodu. Ale možná se mýlím. Ono se mi vlastně v jednom místě prohlo i dno septiku.:( Hold voda je mrcha.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]