Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat na to když bude nízkoenerg. dům/novostavba postavena z VPC např. KM beta sendvix š.24cm, okna pak budou trojskla/6komor..
Musí se instalovat kotvy na předsazení oken do venkovního zateplení? Jedná se o to, že by okna nepředsazená na kotvy byla zapuštěná víc dovnitř a vznikla by malá š. ostění okna a tedy úzký parapet, kolik by byla šířka parapetu/ostění v případě osazení okna do síly zdiva 24cm? Nevím přesnou šířku rámu plast.6-ti komor.okna..
Ps: raději bych se ale smířil klidně i s užším parapetem, na kotvy se mi to moc dávat nechce, i když by to bylo asi lepší na tepelný most, ale přeci jen?
Musí se instalovat kotvy na předsazení oken do venkovního zateplení...odpověď, Nemusí, okna dáte na venkovní úrověň, kotvení se dělá z venku na stěnu.
Okna by se měla dávat co nejvíce ven, aby se co nejméně ochlazovala špaleta oken. Dávat okna na vnitřní stranu stěny je špatné řešení.
A první věta..."na to když bude nízkoenerg. dům/novostavba" Dnes se již horší stvba, jak nízkoenergetický dům, nestaví!
Jen doplním doplnění diesla. Lepit pěnou lze i nebroušené cihly! (jen pozor na výšku řádku)
Pane Mrákoto, " sice nevím proč, ale bylo to asi pěnou" Tyto slova značí neznalost lepení cihel. Cihla lehne na sebe a lepí se k sobě v těch dírkách. Nikoliv tak, že mezi cihlou a cihlou vznikne mezera, která se vypění pěnou. Tak to určitě není!
Klidně můžete dát okna i na vnitřní stranu stěny, je to jen na vás. Zateplením pak stejně schováte většinu okenního rámu, takže izolačně to bude +- nastejno.
Nicméně parapetu se tak jako tak nezbavíte, stále bude na jedné straně větší než na druhé.
Takže predsazená montáž oken je lepší v tom, že získáte větší vnitřní parapet a uvnitř bude o trochu více světla. (venkovní špaleta je izolovaná - menší, než vnitřní)
.
Že má okno 6komor nic neznamená, důležitá je stavební hloubka (pod 80mm bych nešel), jak jsou řešené těsnění a kvalita trojskla.
Stavěli jsme celé sídliště (cca80? RD z tohoto systému) jednak je to hrozně pracné a hodně drahé takže toto ani náhodou!
Ale dotaz o tomhle není takže -stavíte z KM Beta, stěny Tl 24cm,co je pak že chcete dát okno na kotvy?My stavěli :24cma hlavní stěna pak 20cm (nwn jaký přesně druh!) vata-minerální rohože...kotvené nerez kotvami do nosné stěny a pak ještě jednou přesné lícové zdivo,spárované KM Beta .Okna na kotvách předsazená mimo hl,nosné zdivo.
Spoustu věcí nevím neboť jsem se na všech etapách nepodílel-v podstatě jen tzv hrubá (od základů po krovy-nosné zdivo) pak ve dvou jen vnitřní omítky a na jednom lícové zdivo,protože jsem pak byl na jiných akcích.(dostali jsme jiného mistra a ten si mne a pár dalších vyžádal na jiné akce!)
Broušená ať již Heluz nebo Porotherm se dá zdít na poěnu -jen jedna pistole a dvě tuby-pěna a čistič,zateplení lze též lepit pěnou-opět tatáž pistole a čistič,žádná vrtačka,kbelíky michadlo...Navíc pkd byste použil 3O tak ten blok bude skoro jistě-nevážil jsem je- lehčí než KMBeta!
Jinak pracoval jsem všemi systémy zdění-klasika-CP,CDM Porotherm,heluz na maltu (písek,cement,vápno...),směs s pytlů či sila (různá,s perlitem zdicí atd) dále na tenkovrstvou maltu-KM Beta,na lepidlo-Ytong,Hebel a Porfix,na lepidlo -heluz a Poro-broušené a totéž na pěnu.Jednuznačně nejjednodušší a nejrychlejší mi přijde zdění na pěnu!Na omítání je možná lepší-jednodušší trojice pórobetonových tvárnic (ytong,hebel porfix)-natáhnout lepidlo s perlinko a štuk.
Tak toto jsem si ještě nespočítal. Nevím na kolik výjde m2 stěna. Ještě mužu stavět z jiného materiálu, jen mi tento materiál připadá celkém dobrý, zejména proto, že se jedná o oblast ze zvýšeným hlukem u hlavní silnice a VPC prý bývají idalní proti hluku. Jsme ve fázi projektování a přemýšlím nad různými variantami z čeho stavit. Jedná se o plochu ke zdění (když se odečtou otvory/věnec) cca 120m2.
Varianty zdění obvodových stěn:
- broušená wienerberger 30cm + 20cm zateplení EPS
- sendwix KM beta 24cm + 20cm zateplení EPS
Blíž mám k sendwixu, přeci jen se to zdí na lepidlo a nemusím mít žádné přitroublé válcové nanašeče, stačí zubatým gleťákem.
Nevýhody sendwixu ještě neznám... cihla je moc těžká?Pracnost horší v rozích a při přesouvání? Hůř se do něj seká (rovody vody, topení?)
U tenkýho sendwixu (115) jsem měl problém, když pako elektrikář udělal drážky proti sobě na obou stranach zdi, vyšlo to na tu díru a celej kus zdi pod vypínačem prdnul a plandal.
Pak si ještě stěžoval dozoru jak malej, že jsem na něj řval
Díky za názory. Na pěnu by to nemuselo být špatný, jen mě trochu děsí co říkal známý, viděl dům postaveny na heluz 30cm a pěnu a po osmi letech je dům poměrně dost rozpraskaný, nevím sice proč, ale zřejmě to bylo tou pěnou, která má nižší pevnost v tlaku jak malta a při sedání domu se mohou objevit praskliny na zdivu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.