Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co mám s kamny?

Od: cica* odpovědí: 11 změna:

Dobrý den

Mám problém s krbovkama a nevím si rady

používám vesměs suché dřevo

jednou mi kamna topí a druhý den zase netopí,kouří bokem i když mám přívod vzduchu otevřen, černají mi dvířka než se kamna zahřejí, pak je vše ok. Někdy zase topí toparádně a za třeba 3hodiny se mi zase dusí a černají dvířka a utíká kouř bokem :(

dřevo mám suché 3roky pak používám z truhlárny a tam neznám vlhkost ale udajně je suché (asi nedělají z mokrého nábytek)

nevím včem je problém? jednou jde podruhé nejde, jako by se mi tam zavírala nějaká klapka?nevím, mám běžné krbovky (10 000) vysoký komín 10m tak nevím... díky za rady

Dříve mi to vůbec nedělalo, ted převážně když je mlha anebo špatné počasí-prší atdd..

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

albatros498022*
hodnocení

2x

Vlivů je mnoho, změna atmosférického tlaku, vlhkost vzduchu. Nejde o to jak je komín vysoký, ale kolik přesahuje střechu.

cica*
hodnocení

střechu nevím 1-1,5m? myslíte že je problém v počasí? ale proč mi to dehtuje a černají dvířka a čudí bokem..

cica*
hodnocení

takže když je vlhko, nebo blbý tlak tak každému doma čudí kamna? nejak se v tom nevyznám...

doplněno 15.11.15 14:30:

přeci musím topit když je zima a bohužel prší a nebo je blbý tlak, jak tohle řešit? bych mohl malovat každý rok:)

luha*
hodnocení

1x

Příčinou může být vzduchově utěsněná místnost, ve které jsou kamna (pokud nemají extra přívod zvenčí). :)

hodnocení

0x

Jak kouří bokem?

Komín je vymetenej?

cica*
hodnocení

ano komín je vymetenej i trubky, no jak začne černat sklo tak to kouří otvorem +/- jak se otvírá přívod vzduchu nad dvířky ,nekdy dvířkama, pokud nemá kam a dusí se.Ted mě to zase topí normálně a i sklo se čistí, jak se to rozehřálo je to ted ok, tak se v tom vyznej..." dvě hodiny před, pořád se dusilo a kouřilo a zčernalo sklo...

paw*
hodnocení

0x
Mate novostavbu ci starsi dum? Neprobehla vymena oken? Pricina muze byt nedostatek prisavaneho vzduchu. A nebo taky silna digestor, pokud je zapla. Vloni to topilo v pohode? Co se od te doby zmenilo.
janm*

Zdravím

Podstatné již bylo řečeno, tzn. příliš vysoká teplotu venku ( tlak) utěsněná okna, také mohou být ty krbovky náročnější na tah, což znamená, že jsou citlivější na výkyvy teplot a tlaku venku , o jaká kamna jde? (značka výrobce)

Rychlejšímu náběhu tahu komína napomůže, pokud jsou kamna napojena cca 1m dlouhým svislým kouřovodem jež po zahřátí záhy po zatopení "generuje tah" (např. svislá roura 1m průměru 120 mm generuje po zahřátí tah cca 10 Pa což již stačí pro provoz na tah nenáročných kamen, plus spolu s tahem komína napomůže tahu i kamen "náročnějších" na tah.)

cica*
hodnocení

dobrý večer

používám tyto kamna mall.cz/...

kouřovod mám cca 1m nad kamny a do strany další cca 50cm, roura do komína..

i když jsem měl okna otevřené(jak čoudilo)žádná změna

ted kamna hoří v pohodě, čisté sklo a žádný problém, nechal sem vyhasnout a zapálil znova,takže nechápu :)

loni se nám to stalo cca 2x, jediné co se změnilo -spadl nám loni rošt, který držel na vynglech", a tmalých šroubkách, ten je zpět,jak má být

janm*

Dobrý večer

Účinnost uvádí 82% (co jsem ke kamnům na netu našel) dle obrázku mají kamna dva deflektory (desky nad ohništěm) čili snahou výrobců je dosažení velmi dobré účinnosti, s čímž většinou souvisí i větší nároky na tah komína, řekl bych že problémy s kamny jsou způsobeny relativně "teplým počasím" , platí totiž, že čím je venku nižší teplota tím je lepší tah a naopak, dnes je venku "poměrně teplo", ( u mně je např. deset nad nulou) obecně se uvádí, že kamna mohou mít problémy s tahem při teplotách blížících se patnácti stupňům a mluví se o "topení v přechodném období" kdy je nutné zakládat topení po prověření "tahu komína" , navíc v teplém nebo inverz. počasí může mít komín dokonce "obrácený tah" v tom případě je dobré co nejrychleji komín nahřát, zkusil bych hrst "jemňoučkých" nožem "štípaných" řezaných smrkových třísek (ze suchého polínka třískujete nožem shora dolů) zapálit a ihned zavřít dvířka růžici primárního vzduchu (dole) nechat otevřenou a při zátopu také otevřít okno, to by mohlo pomoci, dále pokračovat drobnějším dřevem a ostřejším plamenem...

Nebo také zkusit roztápět naopak, vyskládat polínka na to drobnější zase drobnější vznikne jakási hranička a nahoře hrst dvě jemných smrk. třísek a na to drobné dřevo a zapálit shora, dvířka ihned uzavřít primár na max.= aby jste nemusel hned přikládat, do prvního přiložení by se měl komín již nahřát...

Při velmi špatném tahu drobné dřevo ostřejší plamen...

paw*
To znam.. V dilne nechavame pravidelně cist kominu noviny. S prisunem denniho tisku tahne jak ma. Ale pro domacnost je toto nepouzitelne.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]