Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Praskající žárovka

Od: rd* odpovědí: 14 změna:

Dětem přestala svítit žárovka v lustru, tak jsem tam dal novou. Rozsvítím a po dvou sekundách se opět spálilo vlákno. V čem může být chyba?

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

daniel*
hodnocení

1x

přepětí v síti, porušená fáze na které žárovka je .. důvodů je spousta - takto od boku nedokáže nikdo říci a už vůbec ne vyřešit .. naštěstí je člověk jenž se této problematice poměrně dost věnuje a dost o tom ví možná by nebylo špatné ho kontaktovat - ELEKTRIKÁŘ

dusger*
hodnocení

0x

Tak dej třetí čtvrtou, až potom hledej nějakou poruchu. Pokud lustr doteď fungoval, proč by měla být chyba v něm a né ve vadné žárovce? Jestli ovšem máš tu správnou žárovku.

hodnocení

0x

Zapojení žárovky (lhostejno zda v lustru či jinde) je snad ten nejtriviálnější elektrický okruh. Tam prostě nemá co být špatně. Pokud to svítí, tak to znamená, že přívod proudu je v pořádku . Takže problém může být jen samotná žárovka.

ladinpraha*
Ale jo, ma. Spatny stredovy kontakt v objimce. Nektere zarovky to jiskreni nemaji rady. Zkusil bych ho prihnout.

plamen
hodnocení

0x

Mám přesně stejnou zkušenost. Měla jsem v koupelně obyčejnou žárovku a pořád praskala. Dostala jsem radu, že si mám koupit led žárovku, protože nežhaví jako obyčejná žárovka a že proto že je "studená" vydrží. Byla to pravda, mám ji tam 2 roky a přestože je ve vlhkém prostředí , nepraská a i když byla drahá oproti obyčejné, nelituju.

Naopak. Klasické žárovce teplota nevadí, kdežto LEDka ho nesnáší a nemůže se tudíž používat do mnohých žárovkových lustrů.

Žárovka Vám praskala spíš kvůli přepětí.

plamen

Nevím, nejsem elektrikář, ale fakt že to jediné pomohlo mě přesvědčil, že ten člověk měl pravdu s těmi žárovkami. Pak už jsem kupovala jen ledky a dlouho mi slouží což dříve nebylo, u obyčejných žárovek. Nejsem jejich prodejce, takže to není žádná propagace, ale rada která může pomoci při podobných problémech.

Nejde o přepětí, nebo teplotu, ač ta u žárovky hraje roly. LED žárovce spínací cikly téměř nevadí, u klasické žárovky dojde k nažhavení vlákna a to začne dilatovat. Tyto mechanické pohyby se podílý na zničení vlákna. Jde tedy především o kvalitu žárovky. Jinak, již jsem také všechny žárovky a úsporky nahradil ledkami a od té doby žádné problémy nemám. Akorád do lustru se mi esteticky nehodily, tak tam mám halogenky a ty tam jsou také již kolikátý rok a to i přezto, že je lustr napojen na stmívač.

Pokud žárovka odešla při prvním zapnutí, moc cyklů si neužila, že ..

Ono také trochu jde o tu kvalitu žárovky, že ..

stirecek*
hodnocení

0x
Nedavno jsem řešil to samé. Dal jsem novou, prdla. Šel jsem ji vyměnit do obchodu, nová prdla znovu. Obě byly polské. Dal jsem starou českou ze sklepa a ta drží.
Měnil jsem celé krabice praskajících žárovek z Polska. Říkali jsme jim praskavky. Rekordmanka byla jedna, co vydržela 14 dnů.
Každopádně prihnout kontakt, očistit a nemá co nefungovat..

figurek*
hodnocení

0x

no, rada z mé zkušenosti:

Jak začnou takto zdánlivě bez příčiny praskat žárovky, pak se musí očistit dráty a vyměnit objímka. Nevěřte tomu, že chyba je v žárovce.

plamen

Ten člověk který mi poradil tu led žárovku, mi říkal, že mám bakelitovou objímku. V koupelně.
Takže proto se to stává, normální žárovka ten bakelit rozpaluje. Kdyby to byla porcelánová objímka, tak se to nestane. I když na žárovce mám kouli s gumou. A tak mi prý pomůžou jen studené žárovky - ledky. Byla to pravda. Pomohly. Od té doby mám klid.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]