Nejste přihlášen/a.
Zajímalo by mě, na kolik asi tak vyjde pojekt rodinného domu po samotnou stavbu a stavební řízení a z čeho se skládá, případně co je nutné mít pro úřad (stavební část, technická čast, statika aj.). Musím mít také svého technického dozora nebo jím bude zároveň i projektant?
PD je několik druhů, buď se dělá zvlášť pro územko a stavebko, nebo dohromady, záleží, zda už územko máte.
Cena je hodně rozdílná od 20 klidně až do 100, ale většina lidí se do 50tis vejde. Záleží zda bude na patro, nebo přízemní, přízemní je levnější na PD i na stavbu.
O dozorech nemám přehled.
Tak mě třeba předloni projekt (čistě pro získání stavebního povolení, takže bez konstrukčních detailů) přišel na 40tis.
150m2, přízemní pasivní dřevostavba, přípojky voda/odpad, sjezd z pozemku, potřebné "podprojekty" (voda, el, odpad, statika, hasiči, geodet, radon, atd...)
Je tedy pravda že projektant nic nevymýšlel, ale "pouze" nakreslil to co jsem po něm chtěl.
Do 50tis.předpokládám i já, i když ze stavebním povolením se cena zřejmě přehoupne, budu chtít jen nutné věci k provedení, a to i ke kolaudaci, ale spíš mě vrtá hlavou technický dozor investora. Budu stavět svépomocí, zastavěná plocha do 150m2 a je prý nutné mít vlastního stavbyvedoucího, tak snad nebudu vykulenej a nezaplatim další x desítek tisíc za stavbyvedoucího.
Před patnácti roky jsem dal 30 tisíc za projekt RD (zastavěná plocha 110m2, podkroví a garáž 56m) a 30 tisíc za stavební dozor. Počítám, že dnes budou ceny vyšší minimálně u stavebního dozoru. Kdo bude stavebním dozorem se musíte domluvit sám, ale musí na to mít štempl.
Myslím si, že stavení dozor je opodstatněná věc, tedy pokud je to skutečný dozor a ne jen funkce. Musí vám pohlídat technologie, materiály a postupy, ale stejně nejleší je hlídat si stavbu ještě sám.
Již jsem se smířil stím, že budu potřebovat toho stavbyvedoucího a začal sondovat mezi známými, jeden známý říkal, že mu dělal dozor stylem, že mu dal razítko za 5 tisíc a vubec se nejel podívat na stavbu, pán ročník 37, dále jeden pán udelal projekt za 15000 a razítko k tomu. Představuju si cenu nějak okolo 10 tisíc, ale nevím jak nakonec dopadnu, chce to se s někym rozumně domluvit. Zase se mě nechce platit za něco co moc nejde vidět=skrytý výdaj.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.