Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vložkovat nebo bourat

Od: bambus* odpovědí: 14 změna:

Dobrý den, potřeboval bych poradit s komínem. Komín dehtuje. Měl jsem pozvaného kominíka a ten mi řekl že komín dehtuje z důvodu průměru komína. Mám průmer komína 15 cm a krbová kamna mají průměr 20cm. Před 2 lety jsem topil Kaborkama a vše bylo o.k. Nyní mám krb.kamna s ohřevem vody a komín je celý zadehtovaný. Kominík mi zdělil že to nesmí být a že se musí komín vyfrézovat a vyvložkovat a ještě o 0.50 metru prodloužit nebo postavit nový. Cena za vložkování cca 25000,-Kč (od něj) ale dehet z cihel půjde pořád ven a nedá se to ničím zastavit. Nevím jestli tedy postavit komín nový ( cena? ) nebo komín nechat vyvložkovat a prodloužit a komín stále přetírat. Předem děkuji za Vaše názory.

doplněno 08.11.15 19:00:

Průměr od kamen kouřovodu je také 15 cm jako průměr komína. Kamna jsou Abx Stockholm 8 s výměníkem. Výkon 12,5kw.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

luha*
hodnocení

2x

Dehtuje, protože jdou do něj chladnější spaliny, než dříve. Nový komín (stavebnicový systém s keramikou a tepelnou izolací - 8metrů) stojí něco kolem deseti tisíc.

bambus*
hodnocení

Děkuji, asi postavím nový. Ještě jsem se chtěl zeptat kde se dá sehnat za cca 10 tisíc?

hodnocení

2x

Dehtuje, protože vlivem nedostatečného tahu se přisává do topeniště málo vzduchu a spalování je z toho důvodů nedokonalé. Nejlepším řešením bude nový komín nebo instalovat spalinový ventilátor, kterým by se tah komína zvýšil.

topic
hodnocení

1x

Komínem to nejspíš nevyřešíte. Hlavní problém je ochlazení spalin ve výměníku pod rosný bod, možná i nekvalitní spalování (sekundární/ terciální vzduch - palivo neshoří a dehtuje). Máte předehřev zpátečky do výměníku? Pokud ne, tak bych začal tam. Do výměníku by neměla jít voda chladnější než 60°, optimum je 65... Pokud tam jde pod 40 tak je výměník továrna na dehet, nehledě na tvorbu kyselin = rychlá koroze výměníku..

Pokud je dehet v cihlách a jde do místností, tak bych to nevložkoval ale postavil nový...

pepa*
hodnocení

0x

Na dehtování v komíně komín vliv nemá. Je to nedokonalé spalování dřeva v krbových kamnech. Známý má fungl nový barák s komínem a dehtuje mu to tak, že jednou za dva roky musí otvor do komína vyčistit, jak je zanešený. Podle uváděného kominíka by tedy každé dva roky dělal nový komín?

Je to o nastavení optimální doby hoření vloženého dřeva a hlavně suché dřevo.

bambus*
hodnocení

Suchím dřevem topím a kominík komín čistí 1 ročně a já sám ještě také min. 1 za rok. Kupoval jsem i krbové špalky a kominíčky, které měli komín od dehtu vyčistit, ale moc to nepomohlo.

jendad
hodnocení

0x

Co to máte za kamna? Pruměr 20cm je tak aspon na 20kw ! Kominík mě říkal , že pruměr 125mm je asi na 7 až 10kw . Pruměr komína 15cm na 12 až 15kw .A 200mm má 2 krát větší pruřez(obsah) než 150mm.

Jak už tady psaly , tak máte asi chladné spaliny . Možná málo přikládáte .Zkuste si koupit spalinový teploměr a dát ho na kouřovod cca 50cm od vystupu kamen . tam by měl optimálně ukazovat teplotu co jde do komína. e-teplo.cz/...

ještě dodám , že na 20kw by jste měl spálit cca 7kg dřeva za hodinu

bambus*
hodnocení

Ano, mám tam chybu. Průměr od kamen kouřovodu je taky 15 cm jako komín. Kamna jsou Abx Stockholm 8 s výměníkem.

paw*

Kominik sice rikal, ale nemulvi tak uplne pravdu. Jak vykonny spotrebic lze do komina pripojit je dano predevsim jeho tahem, kam se mota prumer komina, teplota spalin, aktivni vyska komina a dalsi veci. Nechte si vyhledat na guuglu heslo " tah komina tabu/...

Pro tazatele. je mozne, ze spaliny jsou prilis studene. Prodlouzeni komina by asi mohlo pomoci. noa kominik to vezme z jedne vody nacisto, aby mel vice penez.

stirecek*
hodnocení

0x
Komín na tuhé paliva by se měl čistit 2 x ročně, nejlépe za sezónu. Je problém si koupit štětku a dvakrát a zimu protahnout?
bambus*
hodnocení

No jak už je psané o něco víš, tak komín je 2x za rok vyčištěný.

sanyo*

Bambus, podívejte na komín třeba tady, od toho se můžete odrazit.

primako.cz/...

hodnocení

0x

Podle rady nicka jendad by Vám měl komín s průměrem 150 mm na Vaše kamna o výkonu 12 kW stačit. Možná by bylo levnější než nový komín, dát do obtoku kouřovodu malý spalinový ventilátor, který by byl v chodu jen při zátopu, než se řádně prohřeje komínové těleso a komín vyvine potřebný tah. Pak se obtok uzavře klapkami a jede se napřímo. Při tomto způsobu provozu by se komín neměl zadehtovat.

pepa*
hodnocení

0x

Ještě jeden poznatek:

kamna se vilí podle vypočtené potřeby výkonu k topení. Zhruba pro vnitřní teplotu 20 °C a objem místnosti 24 m je potřeba tepelného výkonu asi 1,26 kW.

Přitom kamna mají být pro normální provoz na 60-70 % výkonu. Nejmenší topný výkon je asi 5kW.

Když se kamna škrtí, nepracují na optimální účinnosti a dehtují. Čelní sklo je začouzené a komín se ucpává.

To jen pro doplnění.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]