Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Frézování komína - až do sklepa?

Od: weq odpovědí: 5 změna:

Uvažuji o tom nechat si vyfrézovat a vyvložkovat komín. V přízemí jsou krbové kamna, ve sklepě jsou vrátka na vybírání popela. Má cenu ho frézovat až do sklepa nebo postačí na úroveň kamen?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

janm*
hodnocení

0x

Z funkčního hlediska to lze udělat oběma způsoby, ona "neúčinná část" komína pod sopouchem slouží pouze jako čistitelný "zásobník sazí", většinou to ale protahují až dolů ze statických důvodů vložky (aby pevně a dobře seděla, byla opřena), však si to zkonzultujte přímo s kterýmkoliv kominíkem řekne vám k tomu víc...

Další otázkou je zda-li je vložkování opravdu nutné, je-li jednoplášťový komín "v pořádku" s celistvým pevným vnějším pláštěm, (po celé výšce komína) neusýpá-li se zevnitř, je "těsný" mají-li kamna dobrý tah a neobjevují-li se "poruchy" (prostupující dehet apod.) pak není důvod k vložkování respektive vyvložkovat lze v případě potřeby "vždy"...

weq
hodnocení

Já mám obavu z toho že mám dvojici komínů vedle sebe (1 už nepoužívaný) a v přízemí i nahoře jsou za sebou a ve sklepě vedle sebe. Takže frézování toho uskočení by asi bylo náročné a bourat se mi chce co nejméně.

janm*

Tak pokud jsou dva průduchy vedle sebe pak frézováním se taktéž zúží přepážka mezi průduchy a pak je také otázka zda tedy už nevyvložkovat i ten druhý anebo nevložkovat vůbec (je-li komín dobrý) zkrátka abyste si zachoval i ten druhý průduch protože "nikdy nevíte", pak se třeba rozhodnete že chcete ještě jedna kamna do patra nebo ta současná přemístíte "vedle" a druhý průduch může být po zrevidování taktéž k užitku :)

doplněno 07.11.15 18:57:

Ale nejlíp Vám to asi řekne kominík na místě, nejlepší je vidět to v reálu, ale osobně bych se klonil k řešení které pokud možno zachová oba průduchy "funkční", lidi často "zruší" komín bez rozmyslu a později chtějí např. ještě kamna do patra nebo odvod digestoře do neužívaného průduchu a ouha, už ho zneprůchodnili

jamal*
hodnocení

0x

1m frézování stojí cca 700- 1000 Kč. Dělá se to kalenými řetízky při určitých otáčkách a nefugnuje to na železných předmětech v betonu.

Frézovat pod vstup komína má význam jen pro firmu, která to dělá. Jinak je to nesmysl. Tam spaliny nejdou a je to jen čistící a kontrolní část. Otázkou je, proč chcete opravovat komín, jestliže to není pro instalaci nového spotřebiče nebo havarijní stav.

doplněno 08.11.15 10:28:

Minimální výška komína by měla být nejméně 5m, délka kouřovodu nesmí překročit 1/4 účinné výšky komína = od vstupu kouřovodu po samotný vrchol komína.

weq
hodnocení

Spíše ten stav. A jak se pozná havarijní stav? Komín moc netáhne, ale on je nízký - cca 30-40 cm nad hřebenem střechy. Co jsem se dočetl tak by měl být aspoň 65 cm. Třeba by stačilo zkušebně přizdít?

Dříve v něm byly azbestové trubky, ty jsme vytáhly a bez nich to táhne o něco lépe.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]