Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Senzorová světla -podmínky instalace

Od: jaraz® odpovědí: 16 změna:

Uvažuji o tom vyměnit v bytovém dobš (8 pater) s výtahem klasická světla na chodbách za senzozová světla s cílem ušetřit společnou elektřinu. Dneska jsem volal jedné firmě a ty mi sdělila, že existuje úplně čerstvá norma na pokyn EU,kdy jsou nutné bezpečnostní ( snad samozhášecí) kabely. Potom by byla cena úplně někde jinde,protože když to zkalkuluji, tak cenu neprosvítíme za 30 let. Můžete mne zorientovat,zda je to pravda a nebo jen snaha firmy vydělat víc. Děkuji

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

rv*
hodnocení

2x

A nevyjde levněji tam dát nějaké LED 2W? Ony tedy existují i LED přímo s PIR senzorem, ale u nich samozřejmě nemůžete senzor nasměrovat kam potřebujete a nebo měnit jeho citlivost, dobu světla. aliexpress.com/...

hodnocení

2x

Nedělejte novou instalaci s rozdělením na patra a senzory. Dejte do staré instalace LEDky a nechte klidně svítit celý barák. Jejich spotřeba je tak nízká, že se nevyplatí ani přemýšlet o tom, jak rozsvěcet jenom některé.

hodnocení

2x
Taktez bych to resil ledkama , jen pozor na to at se nezacnou ztracet.
hodnocení

Děkuji, přiznám se, že mne to nenapadlo i když doma svítím LEDkama. Ubyla tím spousta starostí. Že by se ztrácely 2W si myslím,že by nemusely i když v dnešní době je možné vše.

albatros498022*
hodnocení

0x

Použijte stávající rozvod a pouze jej doplňte senzory.

hodnocení

ano, tak jsem to myslel, ale dotyčný pracovník je revizní technik a konstatoval,že když to neudělá "po novu" tak bude mít profesní problém a nechce do toho jít. Hledám jiného,(což vůbec není jednoduché) ale chtěl jsem vědět,zda opravdu nějaká nová norma v tomto směru začala platit.

hodnocení

0x
Bych si od té firmy nechal ukázat tu normu...
Všechny nové kabely (cyky) jsou samozhasive, takže jaký pak speciální.
Obraťte se na jinou firmu a uvidíte ze to půjde.
Jinak když na chodbu dáte 1x 2w ledku, tak bude svítit jako 25w žárovka a bude tam strašná tma
fiser22*

V tomto případě nejspíš nešlo o samozhášivost jako o hořlavost, pokud zapálíte plášť CYKY tak jemně hoří, a uvolňuje halogeny, fosgen, chlor (je z PVC), v evakuačních prostorech (jimiž schodiště jsou) by se tak opravdu měly používat bezhalogenové (oranžové) kabely - CHKE-V nebo CHKE-R, které zajistí funkčnost osvětlení i při požáru a nevznikají tyto výpary

Obvikle se nové předpisy vztahují na nové instalace, zde nic předělávat nebudete pouze doplníte světla senzory. Osobně bych stávající vypínače přemostil, nevím jaká máte svítidla, ale do běžně používaných přisazených svítidel by se vešel radarový senzor. Ten by byl skryt ve svítidle a tudíž by se nemusel k němu táhnout žádný kablík. Dále žárovku nahradit led žárovkou, nebo lépe led modulem na 230V

takjan*

Osvětlení společných prostor není jen tak. Musí splňovat různé požadavky. Osvětlení, možnost zapnout nuceně, hasiči se vyjadřují, hygiena aj. Jenom aby se pak po vás někdo nevozil, že si zlomil nohu nebo něco podobného.

buss
hodnocení

0x

Vy máte starou instalaci a kdo vás donutí tahat nové vedení? To už jste mohli mít dávno, přece vám svítí v tmavých patrech světlo furt, ne? . Máme čidla na patře a v mezipatře, včetně sklepů. Problém je, že to rozžíná i výtah, V mezipatře zkrátit interval.
Vy jste tu normu četl? Jak je závazná? Má zpětnou účinnost? Zadejte požadavek vybrané firmě. Nebuďte ...

jamal*
hodnocení

0x

Nové senzory neznamená nové vedení. To je hodně velká pitomost. A při nové žárovce nový dům? To jste asi špatně pochopil. Revize je vždy na stávající stav. Nové vedení se dělá v případě vadného starého nebo elektricky nevyhovujícího, což by se zjistilo při pravidelné revizi el. zařízení.

hodnocení

0x

Dovolte mi též reagovat. Osvětlení tohoto typu máme nainstalované přibl. jeden rok, v rámci rekonstrukce elektroinstalace. Čidlo není typu PIR (infračervené), ale na principu radaru (cca 8GHz) a nejsem s tím nadšen. Paprsek, pokud se to tak dá vůbec nazvat, se nedá ani nasměrovat, a ani odstínit. Zapíná zapř. i skrz zavřené dveře, nebo na pohyb prádla na šňůře ve větru. Pozoroval jsem to chvíli po půlnoci před domem.

PIR čidlo je dobré, seřiditelné, používáme jej doma ve dvou místnostech, kde se stále zapomínalo zhasínat. Podle mého názoru a zkušeností bych nyní zvolil pouze výměnu původních 60W edisonek za LEDky. Zvažte to.

hodnocení

0x

Záleží vždy na názvosloví. Pokud budete dělat rekonstrukci, tak má firma pravdu a chodba je braná jako chráněná úniková cesta a tam CYKY nepostačují. Vám se však jedná pouze o instalaci čidel na současné rozvody. Problém může nastat s předepsaným manuálním ovládáním předepsané EU, ale ani u nových projektů jsem to neviděl. Prostě se o tom nějak málo ví a revizáci to neřeší.

Pro přesnější odpověď je nutné více informací.

dam®

Jenom doplním, rekonstrukce není údržba, oprava není rekonstrukce, tzn, v rámci údržby a opravy smíte cokoliv, v rámci rekonstrukce musíte ctít a dodržovat parametry "čerstvých" norem. Jinak, když se v rámci údržby osvětlení chodeb rozhodnete pro snímače PIR, tak proč né, pokud se rozhodnete pro rekonstrukci osvětlení nebytových a společných prostor, tak musíte dodržet veškeré parametry týkajících se únikových prostror a v tom momentu musíte dodržet veškeré parametry současných norem, včetně specifikace kabeláže, jenž je tepelně odolná.Smíte použít i běžné kabely, ale povinnost je aby byly zasekány, tak aby nad nimi byl min. jeden centimetr omítky.V panelových prostorech toto na 90% nedovolí statik. Podstata je, že původní kabely při hoření a spalování izolace produkují plyny životu člověka "nebezpečné" - opravdu, velmi mírné popsáno. a únikový prostor je ten jenž je běžně dostupný všem.

hodnocení

0x

I evropské technické normy nejsou závazné, jen doporučují vhodné technické řešení.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]