Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny, zajímal by mě Váš názor na to, co způsobuje praskání a často i vyboulení vnitřní omítky v blízkosti vysokoteplotního zdroje tepla. Mám konkrétně dva případy: dříve v bytě mi nad přímotopem na zdi po nastěhování opadala omítka, po opravení to asi bylo lepší, ale nemůžu srovnávat, protože jsem danou stěnu čímsi obložil. Druhý případ je aktuální teď a je z domu, který má vytápění přímotopy na tuhá paliva (CLUBky). Dnes po řádném prvním zatopení v sezóně se část rohu, kde jsou CLUBky umístěny dosti vyboulila (stejně jako když je vlhká zeď) a po lehké pomoci i odpadla (jde o část zdi poblíž vývodu na kouřovod a kousek výše).
Tušíte, zda je tohle zkrátka běžné když se zeď více zahřeje? Nebo je to snad dané tím, že zeď byla před tím lehce vlhčí a při prvním razantním zatopením unikající pára způsobila vyboulení (zeď na povrchu se ohřála určitě i nad bod varu; vlhkost vzduchu byla během posledního měsíce cca 65%)? Případně tušíte, jak tomu předcházet?
Předem moc díky za moudra.
Zdravím
Také vytápím kamínky typ "petry" jsou taktéž zdrojem sálavého tepla jako clubky, a s tou omítkou dle mně "nemusí být zeď vůbec vlhká" aby se omítka vyboulila a odpadla, myslím že jde o běžnou "dilataci" dvou materiálů cihla/vrstva omítky za jedněmi kamny jsem to vyřešil "obkladem" a je pokoj, koupil jsem klasické podlahové keramické dlaždice (mrazuvzdorné) takový okrový odstín (dle vkusu) a na zeď za kamny nalepil flexi lepidlem a vyspároval. Mám to tak již řadu let a bez problému, výhodou je ochrana zdi, odraz tepla do místnosti, snadná údržba omyvatelnost, stálobarevnost, navíc za těmi kamny je to i hezké "patří to k tomu" má to styl, dneska máte takový výběr obkladů a za kamna stačí pár metrů čtverečných tudíž si můžete dovolit i dražší, co se Vám bude líbit ![]()
Také se to děje tam, kde např. někdo udělal již několik vrstev malby, nebo také kde na starou "fajnovou" natáhl "novou" pak ta nová oproti té staré dilatuje a odpadne ačkoli ta stará pod ní "drží", dilatace omítka cihla, omítka omítka apod...zkrátka rozdílná roztažnost jednotlivých vrstev z různých materiálů...
"poblíž vývodu na kouřovod" tedy v místě zděře, tak tam je teplotní namáhání také značné , zděř je "kov" (ocelplech) čili ten se roztahuje ještě více, dříve se zděře zazdívaly "na tvrdo"...
navíc tedy často se dělaly spíše "vápenné omítky" cementu minimum nebo vůbec, kolikrát se i "šetřilo" čili mnohdy je to spíš i "písek" který sotva nějaké vápno nebo cement viděl, takové omítky mají i malou otěruvzdornost...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.