Nejste přihlášen/a.
Dobrý den opravař kotlu mi doporučil aby sme přemýsleli a jeho výmeně.mam plynový kotel mame kombinovany i s ohřevem TUV, celková vytápěná plocha je nejakých 430m3.Rád bych znal vaše skušenosti s ruznýmí kotli nebo nejaké doporučení a orientační cena.Opravař mi říkal tak 50 000kč.
Dekuji za každý komentář
A důvod výměny?
Je třeba důkladně promyslet, jestli nový kotel bude přínosem.
Pokud není tvůj otopný systém navržen jako nízkoteplotní, tak kondezační kotel je hloupost. Stojí více, méně vydrží a spotřebuje nakonec stejně, jako normální nízkoteplotní. Také při ohřevu TUV prakticky nebude kondenzace využita.
Zkuste popřemýšlet o tepelném čerpadle. Provoz je závislý jen na příkonu elektřiny, je bez starosti a je jeden z nejlevnějších zdrojů tepla.
Pokud trváte na plynovém, pak vyberte kotel s odpovídajícím výkonem a účinností, nejlépe kondenzačním.
Já bych z důvodů ušetření peněz koupil nový stacionární plynový kotel a do teplovodního systému bych dal trojcestný regulační ventil, do jehož primárního okruhu (je tam vyšší teplota podle nastavení kotlového termostatu) bych zapojil průtokový ohřívák užitkové vody. Tato souprava není tak náročná na servis a je i méně poruchová než třeba závěsný kombinovaný turbokotel. Při tom cenově je to mnohem výhodnější.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.