Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vyčistit sifon WC

Od: jan62sek* odpovědí: 19 změna:

Dobrý den,

na stěně sifonu mám usazeninu, kterou bych potřeboval odstranit. Mechanicky se mi to nepodařilo. Tak asi nějaká chemikálie? Poradí někdo? Děkuji.

Jan Sekyra

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

luha*
hodnocení

2x

Louh je na organické nečistoty (vlasy atd.). Na usazený vodní kámen se používá HCl (kys.chlorovodíková).

zzzlatokopka*

Ano souhlasím, na kámen je to nejlepší, ale jak víš, že to má kámen? že to nemá usazenou a zalepenou kávu atd.?

Jinak hacka je dost agresivní, hlavně k ní nečichat.

Nevím, zda se dáještě volně koupit. Když nesežene, tak žere to i ocet.

bruno*
hodnocení

1x

Louh opravdu ne, ten je dobrý třeba na ty organické zbytky a tukové zátky v sifonu pod kuchynským dřezem. Kyselina chlorovodíková z drogerie je nejradikálnější řešení, ale pozor na výpary. Nalejte na noc, nechte působit, ale ne rovnou celou flašku! Tak nejvýš 2-3 deci. Postup případně opakovat. Keramice to neublíží.

zzzlatokopka*
hodnocení

0x

NaOH - louh, lepší je "čistý" než ty míchané z drogerky, je také levnější. Dá se koupit v barvy laky.

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Někdo použije CILLIT, a někdo šplíchne kus COCA COLY. Oboje s tím něco udělá.

hodnocení

0x

Já bych zvolila cestu nejmenšího odporu. Večer bych do mísy nalila láhev octa. A ráno by se vidělo, jestli kyselina octová rozpustila vodní kámen. Měla by. ;) Když ne, pak bych v drogerii koupila lahvičku kyseliny solné a tu bych do místy nalila, měla připravenou štětku, kterou bych zapracovala, ale až po chvíli, až bych viděla, jak to funguje. Kyblík s vodou na odložení štětky. Obě varianty jsem už v životě odzkoušela a obě fungovaly.

figurek*
hodnocení

0x

už jsme to tady rozebírali. Na zkamenělé usazeníny v záchodové míse se používá kyselina solná, případně kyselina sírová. Kupte někde v barvách lakách jednu litrovou butylku, nalejte do WC, nějakou tu hodinku nechte stát a pak normálně spláchněte. Záchod svítí jako nový.
Louh vám se zkamenělinami příliš nepomůže. Ten se používá spíš na odpady v kuchyni a koupelně.

bruno*

Sírovku ne, ta jen přemění vodní kámen (CaCO3) na sádru (CaSO4) a ta je taky nerozpustná. Kromě toho je to jako vzít bazuku na komára.:-D

figurek*

no tak strašný to není. Sírovka z obchodu má koncentraci kolem 35 procent a když naleješ do WC litr takové sírovky, pak z těch 35 procent máš takových nějakých odhaduji dvacet. Ale je lepší hlavně v tom, že tak pekelně nesmrdí. Vodní kámen rozpustí v pohodě a úplně stejně jako solná. Mám to vyzkoušené.

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Bruno Bruno. Neměl by jsi tak moc ponocovat. Pak jsi unavený, nesoustředěný a píšeš nepřístojnosti. Kdybych tyhle věci neměl vyzkoušený, tak o nich nepíšu. Měl by jsi vidět, jak taková Cola dokáže vyčistit zlaté šperky.

hodnocení

0x

Janošku, napište co jste použil a jak se to povedlo. Chlapi se alespoň přestanou přít. A my se poučíme. *hej*

jan62sek*
hodnocení

Díky všem diskutujícím za příspěvky. Použil jsem HCl a výsledek je perfektní.

Jan Sekyra

fox4u
hodnocení

0x

pro zvýšení účinnosti bych ještě doporučil totálně "vyhnat" všechnu vodu zvonem nebo vybrat starou sběračkou, poté HCl zahřát ve vodní lázni (v originálním obalu! postavit do větší nádoby a 2x-3x po 10. minutách zalít horkou vodou)! NaOH (v perličkách nebo šupinkách) zalejt jen horkou vodou, v případě roztoku postupovat jako u kyseliny.. ;) při teplotě 60°C se rychlost čištění sníží na 1/100 původního času, ale tím pochopitelně i vzrůstá agresivita obou chemikálií ► TAK BACHA..! ◄ nalívat opatrně..!
CH3CO2H nebo C2H4O2 nebo prostě KVASNÝ OCET používám také - zabíjím dvě mouchy jednou ranou - buď 1. litr naliji do konvice nebo dám do mikrovlnky, nechám povařit a šup s ním do toaletního-WC-hajzlu.. :)) mikrovlnka, konvice, toaleta po chvíli září čistotou, ale na kys. chlorovodíkovou to nemá.. ;)

Zdravím, horký ocet do mísy? nepraskne?

fox4u

naprosto v pohodě - silnostěná keramika udrží i bobíka 300 kilovýho člověka, tak proč by nesnesla litránek 90°C teplýho octa..?!?! :)) ;)

ocet o teplotě 90 stupňů není teplý, :) dalo by se říct docela horký. Ověřeno praxí nebo teorie? :)

No keď nepraskne hrnček,tak snáď záchod nestrelí.

fox4u

záleží na pocitovejch vlastnostech a návycích dotyčnýho..! :-P jsem elektrotechnik a běžně si holými prsty stahuji jak předkožku, tak i cín z pájky o teplotě cca. 350°C - 400C.. ;) :))

Ale, ale, kdopak se to přidal do prastaré diskuze? Kdopak jsi, Smolíčku Pachlíčku? *hej*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]