Nejste přihlášen/a.
Jsme rozvedeni, jsme oba spoluvlastníci bytu. Užívá ho pouze manželka a já s dětmi bydlím jinde. Rádi bychom obdrželi alespoň 40% z ceny bytu. Manželka tvrdí, že má 3 roky na vypořádání. Bojím se, že na byt v budoucnosti nechá uvalit třeba exekuci apod. Jak se mohu bránit a požadovat svůj podíl? Manželce jsem ponechal veškeré zařízení a vybavení bytu 5+KK a nabídl jí 60% z prodeje. Ona však na dohodu nechce přistoupit.
Prosím poraďte nebo pomožte . Děkuji
Jak píše kolega, není na co čekat, pokud se nemůžete dohodnout. Ano, je lhůta tříletá. Ale to neznamená, že soudní vypořádání nemůže proběhnout dříve a pro Vás určitě to bude výhodnější. Dokud není provedeno vypořádání majetku (SJM trvá), nemůže Vaše bývalá manželka nijak s bytem bez Vašeho souhlasu disponovat. Já bych asi ve Vašem případě neváhala a obrátila bych se na právníka. Protože si myslím, že jeho odměnu by Vám měl nahradit konečný výsledek vypořádání, kdy podle mého názoru máte nárok na minimálně polovinu z hodnoty bytu. Je otázka, zda není byt zatížený např. hypotékou nebo jiným úvěrem, který by splácela bývalá manželka. Zařízení bytu má také jistě nemalou hodnotu a bylo by škoda i úhradu a nebo rozdělení vybavení nepožadovat. Navíc ve Váš prospěch bude možná i posuzováno, že máte ve své péči děti. Ale konečný výsledek bude pouze na rozhodnutí soudu, jak posoudí všechny okolnosti a jaký bude konečný verdikt. Určitě nečekejte - nemáte na co.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.