Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, byl u nás kominík na prohlídce komínu, vyčištění spalinové cesty a sepsání revizní zprávy. Celá prohlídka a čištění bez výhrad, pouze s tím že spalinová cetsa (komín) je od poloviny viditelně zadehtován. Jaké bylo mé překvapení po podepsání revizní zprávy, že můj komín je nevyhovující. Nabízené řešení je ve vybourání šlicové díry od zhora až dolů komína, vybourání stávající keramické vložky a přefrézování a převložkování komínu nerez trubkou. Celkový odhad je cca 5 dní práce a 55tisíc celková cena ( materiál+práce)
Komín je ve starém obytném domě po rodičích, kamna na tuhá paliva OPOP H418, pr. kouřovodu 130mm, palivo dřevo a hnědé uhlí, komín cca 8m vysoký, keramická vložka vnitř. pr. 200mm, obsypaná perlitem a obezděná. Kominík bez odporu protáhl komínem drátěný kartáč pr. 160mm a posléze i kartáč pr. 200mm.
Co s tím? Mám se spokojit s touto revizní zprávou, nebo volat jiného kominíka? Je nějaká norma jaký průměr kouřovodu musí být na tato kamna a jaké zadehtování je ještě v toleranci?
Děkuji za odpovědi.
Dobrý den, když komín nevyhovuje, tak nevyhovuje právě normativním požadavkům. Doporučuji dát 55 tisíc za bezpečný komín, než půl milionu za novou střechu. Nehledě na to, že požárem komínu můžete ohrožovat své sousedy. Provozováním nevyhovujícího komínu se dopouštíte přestupku na úseku požární ochrany.
Nj, komín u staršího domu bývá zapeklitá věc, zvláště, když používáte pevná paliva, kde jsou nároky vyšší. Jenže také v kominících se nevyznáte, řekla bych, že ne každému lze věřit, dokonce to někdy vypadá, že co kominík, to názor. Takže nejdříve nastudujte něco na serveru www.tzb-info.cz/ a pak uvidíte, já bych asi vyhledala jiného kominíka, resp. firmu, s přihlédnutím k referencím, a nechala komín znovu prohlédnout. Taky zkuste zapátrat, jestli to jde, jak byl komín udržován dosud.
U nás v okolí jsou 2 velké komické firmy + pár soukromníčků. Scénář je vždy stejný.
Když přijde na revizi či čištění komína firma "A" na komín, co stavěla nebo čistila firma "B" tak se vydává rouhodnutí - zákaz používání komínu. A takto to finguje i obráceně u firmy "B" Z toho plyne - NEVĚŘIT A OVĚŘIT.
Souhlasím s ověřením situace u jiné, konkurenční firmy. Dnes, když se ví, že musí být komín vyhovující, se najde spousta nepoctivých firem, kterým jde o velké zisky.
Ono i když to bude oprávněné, pak i přesto doporučuji dvě nezávislé firmy, které můžou ohodnotit opravu různou cenou. A vy si pak vyberete tu lepší.
Ahoj. Dyline, proč radíš takovéhle blbosti? Proč by měli investovat do tohoto popsaného komína 55 tisíc? Ještě ho podélně probourávat, odstraňovat keramickou vložku a potom ještě něco frézovat? Jak budou frézovat tu část, co bude vybourána? Spíše by jsi jim měl poradit, jak ten sopouch oddechtovat. To se třeba dělá frézou Vohler.
Jestli má ten komín průměr 200mm, šlo by do něj zastrčit nerezovou napojovanou vložku o průměru 180mm. Metr toho potom vychází na asi 1200-1500 Kč. Než uděláš nějaké zásadní rozhodnutí, radši se ještě zeptej na více místech. Uvedená nabídka a Dylinova rada není z těch dobrých. Nezávazně třeba zde: Radiana 483 389 018. Komíny osobně vyrábí a staví po celé ČR.
Nepíšete, jakou firmu jste měl. Pokud to byli komínici z celé republiky, co vhazují do schránek ty zelené nabídky, tak to nejsou ti správní.
Mám dobrou zkušenost s firmou ,,SOS komín,, anebo velmi dobrou zkušenost s firmou Kominictví p. Němce z Horních Počernic. Nevím, odkud jste. A ani jedna nebyla až tak drahá, na to, že to jsou profíci.
Jsem z Býště, okr. Pardubice. Byla u mě na revizi firma CUP Security, sídlo Praha-Smíchov, a teď sem na netu našel recenzi, že to jsou pouze lapači duší a ke všemu nemají kulaté razítko. Tak nevím. Máte s nima někdo zkušenost? Podle mě co kominík to názor, a všichni mají pravdu. Takže další tahání peněz z lidí
No to musíte zvolit mezi bezpečností a rizikem, že nebude ani barák. Já se domnívám, že vůbec není co řešit, komín se musí opravit. Kdyby se totiž něco stalo nebudete se stačit divit až se v tom začnou šťourat revizní technici. Spíš než zkoušet se z toho nějak vykroutit bych hledal řešení v levnější firmě na opravu. Možná skutečně zkusit ještě jednu revizi a pak posoudit. Ale samozřejmě řešení je na vás a osud vašeho domu a možná i životů je také na vás. To že se nic ještě nestalo neznamená, že se nestane. Každý dům, který zahořel byl až do osudného okamžiku taky OK, resp. majitelé se domnívali, že je OK.
Rozhodně ověřit dalším kominíkem, klidně i dvěma ! I my jsme narazili, ve chvili, když jsme chtěli po řemeslníkovi potvrzení na zaplacenou částku, bylo všechno špatně a nevyhovující, nepoužívatelné... Druhý, revizní, shledal všechno v normě. Nelze věřit každému, a za ty peníze už vůbec ne, každopádně ověřovat a zjišťovat na více místech, pak teprve zadat opravu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.